سایه تردید در بازار آهن شدت گرفت

گروه بورس کالا- زهرا مسافر: طی هفته گذشته اجرای طرح‌ مالیات بر ارزش افزوده بازار آهن را دچار سردرگمی کرد. روند نزولی قیمت آهن‌آلات که از اوایل دومین ماه فصل تابستان آغاز شده بود، نگرانی فعالان بازار آهن را در بر داشت به گونه‌ای که طی دو ماه گذشته (مرداد و شهریور) معاملات در این بازار بی‌رونق بود.

کاهش قیمت شمش فولاد در بازارهای جهانی، نوسان نرخ نفت، کمبود نقدینگی، عدم ارائه تسهیلات بانکی برای تامین مواد اولیه، محدود کردن صادرات کارخانه‌های بزرگ و کاهش تعرفه واردات را می‌توان از عوامل اساسی در رکود معاملات آهن‌آلات در بازار داخلی دانست. در این میان، اجرای طرح مالیات بر ارزش افزوده نیز که از اول مهرماه سال‌جاری آغاز شده است، سردرگمی بیشتر بازار را به دنبال داشته به گونه‌ای که طی هفته گذشته این امر تردید فعالان بازار را برای معامله آهن در بر داشت.

طی شنبه هفته گذشته معاملات آهن در بازار غیررسمی در واکنش به کاهش قیمت فولاد در لندن قفل شده بود به طوری که به علت رکود حاکم بر این بازار و به حداقل رسیدن خرید و فروش‌ها اغلب عرضه‌کنندگان محصولات خود را با نرخ‌های ثابت پیشنهاد دادند.

در مدت یاد شده، تنها نرخ میلگردهای شرکت‌های اردبیل، البرز، آذربایجان و بافت با کاهش نرخ همراه شد که در این میان افت قیمت میلگرد ۲۰-A۳ آجدار فولاد آذربایجان بیش از همه بود. محصول این شرکت با ۳درصد کاهش ۹هزار و ۷۰۰ریال معامله شد. علاوه بر اینکه با ورود به دهه سوم ماه مبارک رمضان که همه ساله معاملات فولاد در آن به حداقل می‌رسد، اما کاهش قیمت جهانی بیلت به ویژه در بورس فلزات لندن علت اصلی رکود معاملات روز شنبه هفته گذشته بود.

البته بنا بر اظهارات فعالان بازار با توجه به اینکه در ابتدای هفته معمولا معاملات به دلیل تعطیل بودن روز جمعه با رکود همراه می‌شود، قیمت‌ها در این روز ثابت می‌ماند، اما انتشار خبر معامله بیلت ۴۹۰درصدی در بورس لندن به این رکود دامن زده بود.

با توجه به کاهش جهانی قیمت شمش، اغلب فعالان بازار معتقدند با اتمام ماه مبارک رمضان خریداران وارد بازار شده و خرید خود را آغاز می‌کنند؛ هرچند هنوز هیچ کس پیش‌بینی مشخصی از آینده قیمت فولاد به ویژه در یک ماه آینده ندارد.

طی شنبه هفته گذشته، نرخ شمش فولاد ۱۲ متری فولاد جنوب در بازار داخلی با ۲/۱درصد کاهش به مبلغ ۷۶۰۰ ریال و فروش آن با همین مقدار کاهش ۸۱۰ دلار معامله شد.

در این مدت، تیرآهن نیز کاهش نرخ داشت به گونه‌ای که در این روز سبد تیرآهن نیز(۱۴، ۱۶ و ۱۸) با افت ۲۰ و ۳۰هزار ریالی در بازار غیررسمی عرضه شد.

در مدت مورد بررسی سبد تیرآهن درشت (۲۲ و ۲۴) نیز با کاهش ۱۳۰ و ۱۰۰هزار ریالی در بازار تهران به فروش رسیدند.

اما با اجرای طرح مالیات بر ارزش افزوده طی سه‌شنبه هفته گذشته در گمرکات کشور آغاز شد. بازار آهن علاوه بر رکود حاکم دچار سردرگمی شد به گونه‌ای که در این روز معامله آهن‌آلات در بازار همچنان بی‌رونق بود و فروشندگان تا مشخص نشدن کامل این طرح، نسبت به فروش کالای خود امتناع می‌کنندکه این امر به طور طبیعی بر روی رشد قیمت‌ها بی‌تاثیر نخواهد بود.

از این رو در روز سه‌شنبه هفته گذشته به دلیل یاد شده نرخ میلگرد برخی کارخانه‌های داخلی از جمله نرخ پیشنهادی میلگرد اهواز، اردبیل و فولاد آذربایجان با افزایش مواجه شد.

در این مدت، به جز میلگرد تولیدی البرز و نورد فولاد کرمانشاه که با کاهش روبه‌رو شده بود، اما میلگرد مابقی کارخانه‌ها از ثبات قیمت برخوردار بودند.

طی مبادلات مدت یاد شده، تیرآهن نیز با افزایش نرخ روبه‌رو شد به طوری که شاخه تیرآهن ۱۴، ۱۶ و ۱۸ با افزایش ۱۰، ۲۵ و ۱۰هزار ریالی هر شاخه تیرآهن ۲۰، ۲۲ و ۲۴ با رشد ۱۳، ۲۰ و ۲۰هزار ریالی مورد معامله قرار گرفت.

در روز شنبه هفته گذشته، شمش فولاد جنوب برای فروش داخل و خارج بدون تغییر نرخ نسبت به شنبه همین مدت و به ترتیب به مبلغ ۷۶۰۰ و ۸۱۰دلار عرضه شد.

اما در پایان هفته گذشته (چهارشنبه) بازار آهن شاهد بی‌رونقی بیشتری در معاملات بود به گونه‌ای که در این روز میلگرد اهواز، اردبیل و فولاد آذربایجان نسبت به روز قبل از آن با کاهش نرخ در بازار غیررسمی به فروش رسیدند.

در مدت یاد شده میلگرد تولیدی مابقی کارخانه‌های داخلی بدون تغییر قیمت در بازار تهران مورد مبادله قرار گرفتند.

در مبادلات روز چهارشنبه هفته گذشته قیمت شمش فولاد جنوب برای فروش داخلی در بازار داخل بدون نوسان و برای فروش خارجی با کاهش یک‌درصدی عرضه شد.

در مدت یاد شده، تیرآهن نیز نسبت به روز ماقبل از آن از نوسان کمتری برخوردار بود، به گونه‌ای که در این روز به رغم رشد قیمت سبد تیرآهن درشت بدون تغییر نرخ در بازار غیررسمی عرضه شد.