وزارت نفت خریدار عمده آهن از بورس شد

گروه بورس کالا- مـنیژه حیاتی: دیروز نخستین محصولات فولادی مشمول ۳درصد مالیات بر ارزش افزوده در بورس کالای ایران عرضه و معامله شد. در این روز شرکت نفت با خرید ۵۱هزار تن آهن‌آلات از بورس بزرگ‌ترین خریدار محصولات ذوب‌آهن بود. بنابراین گزارش، همانطور که پیش‌بینی شده بود و اغلب فعالان بازار انتظار داشتند، تقاضا در بازار آهن به علت عدم آشنایی خریداران با قانون جدید مالیاتی به حداقل رسید. هر چند در این روز ذوب‌آهن اصفهان ۵۱هزار و ۵۰۰تن میلگردA۲/A۳ سبد میلگرد تیرآهن و ناودانی و ۳۴۰۰تن تیرآهن ۲۴ و ۲۷ و گروه ملی نیز ۱۲هزار و ۵۰۰تن فروختند، اما تمامی این معاملات فروش‌های پروژه‌ای بوده و به عقیده کارگزاران از آنجا که از مدت‌ها قبل مسوولان ذوب‌آهن مذاکراتی را در خصوص این معامله عمده انجام داده بودند، نمی‌توان قیمت و حجم آن را ملاک ارزیابی عرضه و تقاضای بازار دانست.

اغلب کارگزاران معتقدند طی ماه‌های اخیر سازمان امور مالیاتی و بورس نتوانسته‌اند در خصوص مالیات بر ارزش افزوده و تاثیر آن بر قیمت‌ها و حتی نحوه اجرای این قانون در معاملات بورس، فرهنگ‌سازی کرده و آن را برای خریداران بورس نهادینه کنند. یکی از کارگزاران بورس معتقد است محدود شدن معاملات بورس به خریدهای پروژه‌ای و عدم استقبال دیگر خریداران و فعالان بازار از عرضه‌های بورس طی معاملات روز چهارشنبه نشان می‌دهد خریداران گرفتار ابهامی دیگر در بازار شده‌اند که همان اجرای ۳درصد مالیات بر ارزش افزوده است. وی در این خصوص می‌گوید: برای مثال وقتی ما به عنوان کارگزار به مشتری خود اعلام می‌کنیم که تیرآهن ۲۴ تا ۲۷، ۹۴۵تومان به اضافه ۳درصد مالیات بر ارزش افزوده در بورس عرضه شده، برای این مشتری این مساله نامانوس است. مشتری‌های ما طبیعتا این ۳درصد را به قیمتی که از بورس خریده‌اند اضافه کرده و نهایتا با احتساب این ۳درصد کالای خریداری شده را در بازار غیررسمی به فروش می‌رسانند، اما مساله اینجا است در شرایطی که قیمت محصولات فولادی در بازار کاهش پیدا کرده، مشتری‌های ما مطمئن نیستند که بتوانند برای کالای خود خریدار پیدا کنند.وی می‌گوید: بازار کشش قیمت‌های بالاتر را ندارد حال خریداری که از بورس محصول موردنظر خود را می‌خرد این امکان که بتواند با احتساب این ۳درصد در بازاری که شدیدا با رکود همراه است آن کالا را بفروشد، وجود ندارد.

این کارگزار بورس معتقد است خریداران بورس و مشتریان محصولات فولادی باید خود را با این قانون جدید وفق بدهند، اما طرح اجرای این قانون در اواسط سال و در شرایطی که بازار در شرایط خاص رکود قرار دارد، درست نبود.

وی با اشاره به پیشنهاد تجدیدنظر در زمان اجرای طرح مالیات بر ارزش افزوده در بازار آهن خاطرنشان کرد: معمولا تحولات و تغییرات عمده در بازار از ابتدای سال اتفاق می‌افتد و بهتر بود مسوولان امور مالیاتی از ابتدای سال ۸۹ این طرح را عملیاتی می‌کردند تا هم بازار شرایط بهتری پیدا می‌کرد و هم فعالان با آن آشنایی پیدا می‌کردند.یکی دیگر از کارگزاران بورس نیز با اشاره به وعده مسوولان وزارت اقتصاد درخصوص در اختیار قراردادن مکانیزم کامل قانون مالیات بر ارزش افزوده در بورس گفت: در‌حال‌حاضر تجاری که نقدینگی لازم را در اختیار داشته و آمادگی خرید فولاد به خصوص تیرآهن را دارند در بازار هستند، اما منتظر هستند تا از اجرای این قانون مدتی بگذرد تا خود را برای پذیرش اثرات آن آماده کنند.

یکی از فعالان بازار در این خصوص می‌گوید: در‌حال‌حاضر در اغلب معاملات بازار غیررسمی فاکتور وجود ندارد در این بازار خریداران عمده که به‌صورت اعتباری در بازار محصول را می‌فروشند و فاکتور رد و بدل نمی‌کنند؛ بنابراین این احتمال وجود دارد که خریداران بورس هم نسبت به بازار خارج از بورس گرایش بیشتری پیدا کرده و بدین ترتیب معاملات بورس با کندی زیادی همراه شود.به گفته این فعال بازار بهتربود۳درصد مالیات بر ارزش افزوده در قیمتی که در تابلوی بورس ثبت می‌شود احتساب شده و بدین ترتیب خریداران تکلیف خود را می‌دانستند در این صورت قیمت نهایی محصول عرضه شد در بورس به راحتی برای خریداران قابل ارزیابی می‌شد و می‌توانستند نسبت به خرید یا عدم خرید آن تصمیم‌گیری کنند.

فروش اعتباری سبد میلگرد و تیرآهن ذوب آهن

با توجه به اینکه خریدار دولتی (شرکت نفت) محصول ذوب‌آهن حجم قابل توجهی از این کالا را خریداری کرده بود، طبق توافق صورت گرفته ۵۰ درصد از وجه این محصول به صورت اعتباری (پرداخت در ۲ ماه آینده) ارائه خواهد شد.در این روز سبد میلگرد و تیرآهن و ناودانی ذوب‌آهن با نرخ ۱۰۰۰۰ ریال و ۵۱هزار و ۵۰۰ تن فروخته شد.تیرآهن ۲۴ تا ۲۷ این شرکت نیز ۳۴۰ تن با نرخ ۹۴۵۰ ریال فروش رفت.

فولاد آذربایجان کاهش نرخ داد

دیروز فولاد آذربایجان بالاخره پس از چندین هفته نرخ میلگرد خود را کاهش داد و از ۱۰۳۵۰ ریال به ۹۷۰۰ رساند.بنابراین گزارش، کاهش قیمت میلگرد این شرکت و فروش سبد میلگرد و تیرآهن ذوب‌آهن اصفهان با نرخ ۱۰۰۰۰ ریال در حالی صورت گرفت که پیش از این کف نرخ میلگرد در بازار ۱۰۳۵۰ ریال اعلام شده بود.یکی از کارگزاران بورس با اشاره به توافق فولادسازان در خصوص تکلیف کف نرخ میلگرد معتقد است کاهش قیمت میلگرد در بورس به زیر ۱۰۰۰۰ ریال نشان می‌دهد فولادسازان نتوانستند در برابر کاهش قیمت‌ها مقاومت کنند.یکی از کارگزاران بورس در این خصوص می‌گوید: در حال حاضر عدم استقبال بازار با اجرای قانون مالیات بر ارزش افزوده بر رکود ناشی از کاهش قیمت‌های جهانی دامن زده است و در این شرایط تثبیت نرخ میلگرد و اصولا خرید این محصول بالاتر از ۱۰۰۰۰ ریال برای خریداران منطقی نیست.فولاد آذربایجان به‌رغم کاهش نرخ، به دلیل عدم پذیرش قیمت از سوی بازار، باز هم موفق به فروش محصول خود نشد.