ذوب‌آهن اصفهان سایه بورس کالا است!؟

گروه بورس کالا - به اعتقاد فعالان بازار آهن توافق اخلاقی اخیر ذوب‌آهن اصفهان با فولادسازان کوچک بر سر تعیین نرخ کف میلگرد سبب می‌شود بورس کالا از اهداف خود که کشف واقعی قیمت‌ها است دور شود؛ چرا که... نرخ‌گذاری توافقی و خارج از بورس می‌تواند معرف جایگاه جدید ذوب‌آهن اصفهان در بازار فولاد ایران باشد. به گفته تحلیل‌گران بازار از این پس ذوب‌آهن نقش سایه بورس را ایفا خواهد کرد. توافق فولادسازان مبنی بر تعیین پایین‌ترین نرخ میلگرد در بازار رسمی و غیررسمی و در نظر گرفته شدن قیمت ۱۰۳۰۰ و ۱۰۳۵۰ریال به عنوان کف قیمت این کالا در بورس و بازار غیررسمی، در حالی صورت گرفته است که به نظر کارشناسان اصولا چنین توافقاتی رسالت اصلی بورس کالا را زیر سوال می‌برد، چرا که بورس محلی است که در آن قیمت کالا براساس نظام عرضه و تقاضا و چانه‌زنی میان فعالان بازار کشف می‌شود از این رو به عقیده کارشناسان بازار، توافق عده‌ای از خریداران و یا فروشندگان بر اینکه نرخ‌ها را در یک محدوده نگه دارند با این اصل تناقض دارد چرا که تثبیت و تعیین حد و مرز قیمت تبعات منفی به همراه دارد، حتی اگر این اقدام به عنوان حمایت از بازار و جلوگیری از ضرر و زیان بیش از حد معامله‌گران صورت بگیرد. از این رو انتظار می‌رفت در چنین شرایطی که روند نزولی قیمت‌ها در بازار هم تولیدکننده و هم خریداران را با مشکل مواجه کرده، تولیدکنندگان باید برای گذر از دره مرگ روش‌های دیگری را که با اصول قیمت‌گذاری مبتنی بر بازار منافات ندارد پیاده کنند. یکی از کارشناسان بازار آهن در خصوص توافق اخیر فولادسازان معتقد است چنین توافقاتی با فلسفه بورس منافات دارد و تحمیل شرایط به خریدار محسوب می‌شود.

بهمنی خاطر نشان کرد: اما از سوی دیگر اگر از نظر تولیدکنندگان نگاه کنیم، متوجه می‌شویم که آنها نیز با مشکلات زیادی در حوزه نقدینگی و تامین هزینه‌های جاری خود مواجه شده‌اند و نگران هستند، اما در حالی نرخ ۱۰۳۰تومان را برای میلگرد مطرح کرده‌اند که در‌حال‌حاضر میلگرد پایین‌تر از این نرخ در بازار قابل تامین و خرید است؛ بنابراین چنین توافقی احتمالا عملی نمی‌شود. وی معتقد است تعداد زیادی از شرکت‌ها هستند که برای انجام تعهدات خود حاضرند پایین‌‌تر از این قیمت هم محصول خود را بفروشند بنابراین بهتر است به جای چنین تصمیماتی، تولیدکنندگان عرضه را محدود می‌کردند. برای مثال همین که ذوب آهن روز یکشنبه میلگرد انبوه عرضه نکرد می‌تواند به مرور زمان بازار را متعادل کند.

این فعال بازار معتقد است در‌حال‌حاضر تجار بیشتر از تولیدکننده ضرر کرده‌اند و در این خصوص می‌گوید: در حالی که سود تولیدکننده در زمانی که نرخ‌ها افزایش پیدا می‌کند به سرعت بدست می‌آید، تجار به تدریج سود می‌کنند در مقابل وقتی قیمت‌ها پایین می‌آید تجار بیشتر ضربه می‌خورند؛ بنابراین با توجه به این که حیات تولید کننده در گرو منافع مشتریان یا همان تجار است باید به گونه‌ای تصمیم‌گیری شود که به تجار ضربه نزند. وی خاطر نشان ساخت: تولیدکننده‌ها با این توافق قصد حمایت از تجار را دارند، اما این تصمیم با توجه به این که امکان اجرا ندارد، یک منت بی‌جهت است که برگردن تجار و خریداران قرار گرفته است. بنابراین تولیدکننده‌ها اگر قصد حمایت از بازار و تجاری که نگران نوسان قیمت است را دارند باید امتیاز یا فرصت‌های دیگری را به مشتریان خود بدهند تا بدین ترتیب ریسک خرید کاهش پیدا کند.

وی یادآور شد: چنین توافقاتی در کل به نفع بازار نیست، چرا که ممکن است در آینده و در شرایطی دیگر تجار با یک توافق، زمینه فعالیت و نرخ‌گذاری را برای تولیدکنندگان محدود کنند و ممکن است این مساله یک رویه در بازار بشود. اما از سوی دیگر یک منبع آگاه نیز در این خصوص گفت: در شرایطی که بازار با رکود مواجه می‌شود بحث قیمت دیگر مطرح نیست.

به گفته وی، در شرایطی که بازار دچار سردرگمی و تردید است باید نسبت به تعیین حداقل قیمت‌ها اقدام کرد.

این منبع آگاه در خصوص علت توافق بین فولادسازان مبنی بر تعیین پایین نرخ میلگرد (۱۰۳۰ تومان) و تاثیر آن در بورس تصریح کرد: عرضه و تقاضا باید در بورس به صورت شفاف صورت گیرد مشروط بر اینکه تقاضای واقعی موجود باشد. وی خاطرنشان کرد: مبنای نرخ تعیین شده برای میلگرد براساس توافق بین فولادسازان بر پایه شمش ۸۰۰ تومانی به اضافه کرایه حمل و... محاسبه شده است. این منبع آگاه در پاسخ به این سوال که در صورت افزایش قیمت‌ها تکلیف نرخ میلگرد تعیین شده به چه صورت خواهد شد، گفت: چنانچه قیمت محصولات به صورت کاذب و ناشی از نبود تقاضا افزایش یابد، دولت جلوی رشد قیمت‌ها را می‌گیرد.

وی تاکید کرد: برای جلوگیری از رشد کاذب قیمت‌ها با عرضه زیاد و با توجه به تقاضای بازار نسبت به عرضه اقدام خواهد شد. این منبع آگاه تصریح کرد: کاهش نرخ میلگرد به پایین‌تر از قیمت توافق شده بین فولادسازان با توجه به قیمت شمش به صرفه نیست.

وی در خصوص قیمت شمش در ماه‌های آتی گفت: با توجه به اینکه قیمت شمش به عوامل متعددی بستگی دارد پیش‌بینی در این زمینه مشکل است. وی با اشاره به رکود حاکم بر بخشی از اقتصاد اروپا، کاهش نرخ نفت و بلاتکلیفی مواد اولیه، افزود: اینکه قیمت شمش فولاد به نرخ‌های اولیه خود برگردد دور از انتظار است و فولاد بیشتر سمت تثبیت شدن پیش می‌رود.

به گفته این منبع آگاه، بر اساس تجربه دو سال گذشت نرخ بیلت در یک مقطع زمانی کاهش پیدا کرد و آن جهش رخ نداد و هم اکنون نیز پیش‌بینی می‌شود به فولاد به نقطه ثبات قیمت برسد.