درگفتوگوی دنیایاقتصاد با فعالان بازار مطرح شد:
استقبال بازار از غیبت ذوب آهن اصفهان
از اوایل مردادماه امسال قیمت فولاد در بازار داخل با افت روبهرو شد به طوریکه میلگرد و تیرآهن کاهش شدیدی را تجربه کردند.
به دنبال رکود معاملات فولاد در بازارهای جهانی شمش فولاد محصولات فولادی در بازار داخل نیز با کاهش نرخ و رکود مواجه شد.
از اوایل مردادماه امسال قیمت فولاد در بازار داخل با افت روبهرو شد به طوریکه میلگرد و تیرآهن کاهش شدیدی را تجربه کردند. در این میان علاوه بر بازار غیررسمی، بازار رسمی نیز شاهد رکود معاملات فولادی بود به گونهای که طی مردادماه جاری رینگ مبادلاتی بورس کالا کاهش ۶۷درصدی در زمینه معاملات آهنآلات را تجربه کرد.
در پی کاهش حجم دادوستد در بازار رسمی و غیررسمی برخی از تولیدکنندگان فولادی بزرگ از عرضه محصولات خود طی هفته جاری خودداری کردند که این امر به طور حتم تبعاتی را به دنبال خواهد داشت.
دنیایاقتصاد برای بررسی آثار و تبعات ناشی از عدم عرضه ذوبآهن در بورس کالا بر بازار غیررسمی و همچنین به بخشخصوصی با تنی چند از تولیدکنندگان خصوصی بخش فولاد و فعالان بازار آهن به گفتوگو نشسته است که در پی میخوانید:
عدم عرضه ذوبآهن به نفع بازار است
بهروز سلیمانی، مدیرعامل نورد فولاد کرمانشاه در این خصوص گفت: اگر ذوبآهن عرضه نکند به نفع بازار خواهد بود.
وی افزود: در صورت عرضه ذوبآهن اصفهان با نرخهای پایین، بخشخصوصی متضرر خواهد شد و در صورت عرضه محصولات با قیمتهای بالاتر با عدم خریدار مواجه میشود.
به گفته مدیرعامل نورد فولاد کرمانشاه، ذوبآهن اصفهان بهتر است که از عرضه محصولات خود در بورس دست نگه دارد تا بازار از لحاظ قیمتی به یک ثبات نسبی دست یابد.
وی درخصوص وضعیت بازار آهن طی ماههای آتی تصریح کرد: پیشبینی میشود در ماه رمضان قیمت میلگرد روی نرخ هزار تومان تثبیت پیدا کند اما بعد از این ماه با افزایش نرخ روبهرو خواهد شد.
سلیمانی خاطرنشان کرد: پس از ماه رمضان قیمت آهن به صورت پلکانی افزایش خواهد یافت و به ۱۲۰۰ تومان خواهد رسید.
بازار از آهن اشباع شده است
مدیرعامل فولاد البرز نیز با اشاره به اینکه عدم حضور ذوبآهن اصفهان در شرایط کنونی تاثیری بر بازار آهن ندارد، گفت: زیرا هماکنون بازار از آهنآلات اشباع شده و با کمبود تقاضا مواجه است.
حسن مصیبزاده درخصوص عدم عرضه ذوبآهن اصفهان در بورس کالا افزود: علت این امر فروش محصولات این شرکت با حجم زیاد طی هفتههای اخیر بوده و فعلا باید نسبت به تحویل این محصولات اقدام کند از این رو نسبت به عرضه در بازار دست نگه داشته است.
وی درخصوص وضعیت بازار آهن طی روزهای آینده تصریح کرد: به علت کاهش نرخهای جهانی قیمت آهن در بازار داخل نیز رو به پایین است که این افت بخش خصوصی تولیدکننده فولاد را با مشکل مواجه کرده است.
به گفته وی، پیشبینی میشود که با پایان یافتن ماه آگوست و بازیهای المپیک پکن بازار فولاد با ثبات مواجه شود اما این امر تحقق نیافت زیرا کاهش نرخ نفت باعث کاهش قیمت فولاد در بازارهای جهانی و داخلی شده است.
مدیرعامل فولاد البرز خاطرنشان کرد: روند کاهش قیمت آهن تا پایان ماه مبارک رمضان نیز ادامه خواهد داشت و پیشبینی میشود که نرخ هر تن شمش ۸۰۰دلار و هر کیلو میلگرد به قیمت ۹۵۰تومان برسد.
عرضه نکردن در بازار سیاست سازندهای بود
در همین راستا محمدحسین دیدهور، مدیرعامل کارگزاری فولاد مبنا نیز با تاکید بر اینکه قیمت انواع آهنآلات در بازار ایران با توجه به قیمتهای بینالمللی در حد معقول و منطقی قرار گرفته است، میگوید: با توجه به وابستگی ۵۰درصدی بازار فولاد ایران به بازارهای جهانی و نوسان قیمت مواداولیه، طی هفتههای اخیر نرخ انواع محصولات فولادی رو به کاهش گذاشت اما کاهش بیشتر از این، برای بازار پیشبینی نمیشود.
وی خاطرنشان کرد: اگر اتفاق غیرمنتظرهای نیفتد و رویداد خاصی در اقتصاد جهانی رخ ندهد بعید است که قیمتها بیشتر از این کاهش پیدا کند اما بهرغم رسیدن قیمتها به کف نرخهای بازار، به نظر میرسد اگر ذوبآهن این هفته عرضه میکرد این امکان وجود داشت که باز هم قیمتها کاهش پیدا کند.
دیدهور اظهار داشت: در شرایط فعلی بازار آهن در وضعیت خاصی قرار دارد و عرضه کردن ذوبآهن در بورس کالا در حالی که تقاضا کاهش پیدا کرده باعث افت بیشتر بازار میشود بنابراین عرضه شدن محصولات این شرکت طی هفته جاری به تثبیت قیمتها کمک کرده و میتوان گفت سیاست سازندهای در این خصوص در پیش گرفته شده است.
وی با اشاره به متضرر شدن بخشخصوصی از کاهش بیش از حد قیمتها میافزاید: طی این مدت بخشخصوصی متضرر شده و اگر قیمتها بیشتر از این کاهش پیدا کند تعادل بازار از بین میرود. وی اظهار داشت: سرمایهگذاران بالاخص بخشخصوصی طی سالهای گذشته تلاش زیادی در بازار کرده و منابع مالی زیادی را در این بازار خرج کردهاند بنابراین باید نیمنگاهی نیز به آنها داشت و نباید شرایطی را ایجاد کرد که این قشر از بازار ضربه زیادی را متحمل شوند و مطمئنا کسی راضی نیست که چنین اتفاقی بیفتد.
وی درخصوص عدم عرضه محصولات ذوبآهن یادآور شد: طی هفتههای گذشته باتوجه به تداوم قیمت فولاد در بازار و کاهش تقاضا، مرتبا قیمتها کاهش پیدا کرد بنابراین چه لزومی دارد کالایی که در بازار خریدار ندارد را عرضه کنند. این مساله اثر منفی در بازار میگذارد و جو روانی خوبی ندارد.
کارگزار بورس کالا پیشبینی کرد وضعیت فعلی در بازار تا انتهای ماه رمضان ادامه پیدا کند و معتقد است پس از گذر از این زمان خریداران واقعی در بازار حاضر خواهند شد و نوسان هر روز قیمتها که باعث عدم تصمیمگیری قطعی خریداران شده از بین رفته و تقاضا در بازار تقویت شود.
از حجم خسارات کاسته می شود
حاج اسماعیلی، یکی از فعالان بازار نیز معتقد است اگر ذوبآهن طی هفته جاری محصولات خود را در بورس عرضه میکرد باز هم مجبور میشد تا با قیمتهایی پایینتر محصول خود را به فروش برساند که این مساله باعث ضرر و زیان کسانی میشود که قبلا با نرخهای بالاتر از بورس خرید کردهاند.
وی خاطرنشان کرد: علاوه بر سرمایهگذاران و خریداران قبلی، بخشخصوصی هم که شمش ۱۲۰۰ دلاری را با تمامی مشکلاتی که واردات کالا به کشور دارد، وارد کرده و از بندر گذرانده مجبور میشود کالای خود را ارزانتر در بازار به فروش برساند. به گفته این فعال بازار در شرایطی که بازار بیثبات است ارائه کالا در حجم بالا، حجم خسارتها را بیشتر میکند.
وی خاطر نشان ساخت: یک تاجر یا فولادساز بخش خصوصی در جریان ورود شمش به کشور با پیچوخمهای زیادی همچون بازگشایی LC، تغییر قوانین مربوط به واردات و قوانین عمومی کشور و مشکلات زیادی در بنادر کشور روبهرو میشود. حال تصور کنید در این شرایط شمش گران وارد کرده و در کمتر از یک ماه ارزانتر از نرخ شمش، مجبور به فروش محصول نهایی شود.
وی تاکید کرد: البته ممکن است در برخی مواقع این مساله برعکس باشد و شمش ارزان وارد کشور شده و محصول گران فروخته شود اما با توجه به شرایط اقتصادی کشور ما، معمولا چنین اتفاقاتی کمتر میافتد.
حاج اسماعیلی به ابهامات موجود در قیمت و حجم تولید محصولات اولیه اشاره کرد و افزود: متاسفانه بازار فولاد ایران همیشه درچند مورد گرفتار ابهام است برای مثال در حال حاضر شرایط به گونهای است که خریدار و فروشنده ابهامات زیادی دارند برای مثال نمیدانند که افزایش ظرفیت سنگآهن در کشور و همچنین رشد قیمت آن به طور مشخص چه تاثیری بر کارخانهها میگذارد و این تاثیر چه زمانی مشهود و مشخص میشود.
وی به نبود اطلاعات کافی اشاره کرد و گفت: برای مثال شایعاتی مبنی بر افزایش تولید سنگآهن در کشور ( ۳میلیون تن) در بازار مطرح شده اما هنوز برای تجار مشخص نیست که این مساله چه زمان بر بازار اثر میگذارد.
حاج اسماعیلی در خصوص آینده بازار فولاد خاطر نشان کرد: با توجه به عرضه پایین فولاد در بازار طی هفتههای اخیر و کاهش حجم واردات این احتمال وجود دارد که قیمتها افزایش پیدا کند. در مورد بازار جهانی نیز این احتمال که قیمتها رشد پیدا کند و به زمان قبل از المپیک بازگردد بعید است و اگر هم رشدی در انتظار بازار جهانی باشد بعید به نظر میرسد شدید باشد.
ارسال نظر