دلایل عدم‌تشکیل کمیته بورس نفت‌خام به روایت کرباسیان

خبرگزاری فارس - رییس هیات‌مدیره شرکت بین‌المللی بورس نفت از معامله ۲۳۰‌میلیارد تومانی و پذیرش ۵ محصول جدید در بورس فرآورده‌های نفتی و پتروشیمی، راه‌اندازی ساختمان جدیدی برای این بورس در تیرماه و عدم تشکیل کمیته بورس نفت خام خبر داد. مهدی کرباسیان، آخرین آمار معاملات محصولات پتروشیمی در بورس کالا، پذیرش ۵ محصول جدید در بورس فرآورده‌های نفتی و پتروشیمی و شرایط راه‌اندازی بورس نفت خام را تشریح کرد.

معامله ۲۳۰‌میلیارد تومانی

وی درخصوص آمار معاملات محصولات پتروشیمی در بورس کالا گفت: از زمان راه‌اندازی فاز اول بورس نفت در ۲۸ بهمن سال گذشته تا پایان اردیبهشت‌ماه سال جاری حدود ۲۳۰‌میلیارد تومان در این بورس معامله شده که این حجم از مبادلات مربوط به محصولاتی چون قیر، روغن پایه، اکستراکت، دوده صنعتی، نفتای صنعتی و پلی اتیلن سبک خطی بود.

وی ادامه داد: مجموع حجم محصولات معامله شده ۶۲۲‌هزار و ۷۳۰‌تن بود که بیشترین حجم معاملات مربوط به قیر با حدود ۵۲۰‌هزار تن، اکستراکت با ۴۵‌هزار و ۷۲۰‌تن و پلی‌اتیلن سبک با ۳/۲۱‌هزار تن و کمترین حجم معاملات نیز مربوط به دوده صنعتی با ۱۰۰‌تن بود.

کرباسیان با اشاره به آمادگی شرکت‌های پتروشیمی و صادرکنندگان به عرضه محصولات متنوع در رینگ صادراتی بورس اظهار داشت: در صورت رفع نواقص و حل مشکلات در راه‌اندازی رینگ صادراتی، حجم و تنوع معاملات در بورس فرآورده‌های نفتی افزایش خواهد یافت.

مشکلات جذب مصرف‌کنندگان خارجی

کرباسیان در برابر این مطلب که با توجه به راه‌اندازی فاز اول بورس فرآورده‌های نفتی برای جذب مصرف‌کنندگان خارج از کشور چه اقداماتی انجام شده است، تاکید کرد: دعوت از مصرف‌کنندگان موضوع جدی است که باید توسط شرکت بورس کالا به عنوان متولی بورس فرآورده‌های نفتی و پتروشیمی پیگیری شود تا از طریق برگزاری همایش‌ها و سمینارهایی زمینه حضور مصرف‌کنندگان خارجی و منطقه فراهم شود.

وی ادامه داد: ‌از جمله مشکلات کنونی برای حضور مصرف‌کنندگان خارجی علاوه‌بر عدم ‌راه‌‌اندازی رینگ صادراتی این است که اکثر شرکت‌ها توسط نمایندگان خود یا سیستم الکترونیکی درخواست‌ها را ارائه می‌دهند.

وی ادامه داد: از نگرانی‌های اصلی مصرف‌کنندگان خارجی چگونگی انجام مبادلات ارزی و تطبیق‌ها است که باید برطرف شود.

پذیرش ۵ شرکت محصول جدید

رییس هیات‌مدیره شرکت بین‌المللی بورس نفت با اشاره به پذیرش محصولات جدید پتروشیمی در بورس فرآورده‌های نفتی گفت: طی چند روز گذشته چند محصول مربوط به شرکت پتروشیمی امیرکبیر و تندگویان مورد پذیرش سازمان بورس و اوراق بهادار قرار گرفت و براین اساس محصولاتی چون HDPE، LDPE، PET و PP پذیرش شدند و محصول ABS نیز در ‌آینده‌ای نزدیک وارد بورس فرآورده‌های نفتی خواهند شد.

ساختمان جدید بورس فرآورده‌های نفتی

کرباسیان درباره ساختمان جدید بورس فرآورده‌های نفتی و پتروشیمی خاطرنشان کرد: با توجه به راه‌اندازی این بورس در مجموعه تالار بورس اوراق بهادار کیش، تداخل ساعات معاملات باعث بروز مشکلاتی شده بود که بر همین اساس ساختمان جدیدی خریداری شده تا بورس فرآورده‌های نفتی به طور مستقل فعالیت کند. به گفته کرباسیان، این ساختمان در حال تجهیزات بوده و در تیرماه افتتاح خواهد شد.

عدم تشکیل کمیته بورس نفت‌خام

رییس هیات‌مدیره بورس شرکت بین‌المللی نفت در پاسخ به این سوال که کمیته مربوط به راه‌اندازی بورس نفت خام چه اقداماتی انجام داده، گفت: رییس‌جمهور و وزیر نفت در حالی به راه‌اندازی این بورس تاکید دارند که با تغییر وزیر اقتصاد، کار گروه مربوط به نمایندگانی از وزارت نفت و اقتصاد و امور خارجه تشکیل نشده و این کار گروه هنوز جلسه‌ای را برگزار نکرده است. کرباسیان افزود: مجموعه شرکت بین‌المللی بورس نفت محل راه‌اندازی این بورس و زمینه‌های لازم را فراهم کرده تا بعد از تشکیل کمیته مربوطه و مشخص شدن چارچوب و آیین‌نامه‌ها، براساس زمان‌بندی این بورس نیز راه‌اندازی شود.