آزاده حسینی
رشد ساخت‌وساز و توسعه واحدهای عمرانی در کشورهای حوزه خلیج‌فارس باعث شد تا نیاز این کشورها به فولاد افزایش یابد.

این در حالی است که در منطقه خاورمیانه تنها کشورهای ایران، عربستان و قطر تولیدکننده فولاد خام هستند که تولید آنها نیز در سال 2007میلادی ایران معادل 10میلیون و 51هزار تن، عربستان سعودی 4میلیون و 644هزار تن و قطر یک‌میلیون و 147هزار تن است.
این در حالی است که همین کشورها میزان مصرفشان تقریبا دوبرابر تولید بوده و خود نیاز مبرمی به فولاد خام دارند. محدود بودن منابع مواد اولیه فولاد در منطقه خاورمیانه و در عین حال رشد تقاضا باعث شده تا شدت رشد قیمت در این منطقه مضاعف باشد.
نرخ بیلت وارداتی به امارات به صورت C&F یک‌هزار و 190 تا یک‌هزار و 250دلار قیمت خورد. این در حالی است که هفته قبل نرخ بیلت وارداتی به امارات بود.روند نرخ بیلت در بازارهای جهانی همواره صعودی بوده، اما طی سال‌جاری میلادی با توجه به رشد قیمت انرژی در بازارهای جهانی و توسعه ساخت‌وساز در اکثر کشورهای دنیا و به دلیل پایین بودن ظرفیت تولید فولاد خام و محدودیت معادن سنگ‌آهن در سطح دنیا قیمت محصولات نهایی در سطح جهانی
روز به روز در حال افزایش است که در این میان کشورهایی که به مواد اولیه وابستگی بیشتری دارند، مجبور هستند مواد اولیه و محصول نهایی را نسبت به کشورهایی که خود در تولید فولاد و مواد اولیه سهمی دارند، گران‌تر تهیه کنند.
ترکیه و چین با تولید به ترتیب 25میلیون و 761هزار تن و 489میلیون و 241هزار تن فولاد بیلت خود را با نرخ‌های بالاصادر کردند. ترکیه بیلت خود را با نرخ یک‌هزار و 200 و یک‌هزار و 180دلار روانه بازارهای جهانی کرد و چین هم با افزایش قیمت بیلت خود در هفته جاری بیلت را با نرخ یک‌هزار و 90 تا یک‌هزار و 110دلار به صورت FOB صادر کرد.
ایران هم جزو کشورهایی است که بیلت را با نرخ‌های بالا روانه بازارهای داخلی می‌کند. نرخ بیلت وارداتی به ایران از مرزهای شمالی از طریق بندرانزلی و جنوبی بندرعباس طی هفته اخیر یک‌هزار و ۳ تا یک‌هزار و ۷۰دلار بود که به صورت C&F از کشورهای CIS (مشترک‌المنافع) وارد شد.ایران با تولید بیش از ۱۰میلیون تن فولاد خام در سال، میزان وابستگی‌اش به شمش فولاد نسبت به کشورهای حوزه خلیج‌فارس کمتر بوده، همچنین تکلیف دولت به واحدهای بزرگ تولیدکننده فولاد دولتی مبنی بر ارزان فروشی محصولات نهایی خود باعث شده تا روند صادرات به ایران با اندکی کاهش مواجه شود. نرخ بیلت هم‌اکنون در بازارهای داخلی معادل ۹۷۰ تا ۹۸۰ دلار است.
یادآور می‌شود تنها واحد تولید‌کننده شمش فولاد در ایران فولاد خوزستان بوده که با تولید 2 میلیون تن فولاد خام بزرگترین تولیدکننده شمش فولاد به‌شمار می‌رود، گرچه دو تولیدکننده بزرگ فولاد؛ یعنی مبارکه و ذوب‌آهن خود قادرند مواد اولیه مورد نیازشان را تولید کرده و تعداد شرکت‌های بخش‌خصوصی نیز که توان تولید شمش را دارند نیز بسیار معدودند.
این گزارش حاکی است ذخایر عظیم سنگ‌آهن و تولید بیش از ۴۰۰ میلیون تن فولاد در چین باعث شده تا نرخ بیلت در بازارهای داخلی آن کشور با نرخ ۶۷۵ تا ۶۸۵ دلار در هر تن نسبت به سایر کشورها در سطح پایین‌تری باشد؛ به‌طوری‌که بیلت در بازارهای داخلی چین مورد مبادله قرار می‌گیرد.
نرخ بیلت وارداتی به ترکیه نیز یک‌هزارو 125 تا یک‌هزارو 150 دلار در هر تن در هفته اخیر بود، ترکیه بیلت را از کشورهای CIS وارد کرد.با وجود تولید بیش از 25 میلیون تن فولاد خام در سال، اما تابع رشد قیمت‌ها بوده و نرخ بیلت در بازارهای داخلی ترکیه نسبت به محصولات وارداتی حدود 25 تا 30 دلار در هر تن بالاتر بوده که این قیمت معادل یک هزارو 150 تا یک هزارو 160 دلار در هر تن است.
اوکراین با تولید سالانه ۴۲ میلیون و ۸۳۰ هزار تن فولاد خام، بیلت را با نرخ یک ‌هزارو ۱۰۰ تا یک‌هزاو ۲۰۰ دلار به صورت FOB روانه بازارهای جهانی کرد.روسیه نیز که با تولید ۷۲ میلیون و ۲۲۰ هزار تن در رتبه چهارم تولید‌کنندگان فولاد خام قرار دارد، بیلت ۱۵۰-۱۰۰ خود را با میانگین نرخ یک هزار دلار به صورت FOB از طریق دریای خزر صادر کرد.
قزاقستان و بلاروس نیز به ترتیب با میانگین نرخ یک هزار دلار و یک هزارو 90 دلار به‌صورت FOB بیلت خود را روانه بازارهای جهانی کردند.
اما هند و برزیل بیلت را با مناسب‌ترین نرخ پیشنهاد دادند، میانگین نرخ بیلت صادراتی هند ۹۸۵ دلار و میانگین قیمت بیلت برزیلی هم ۸۵۰ دلار در هر تن بود.
آمریکا هم در این میان موفق شد بیلت را با نرخ‌های متعادل نسبت به بازارهای جهانی وارد کند، نرخ بیلت وارداتی به آمریکا طی مبادلات هفته جاری معادل 930 تا 950 دلار در هر تن بود.
بازار آرام بیلت در ایران
گزارش‌های دیگر حاکی است، در ایران به دنبال روند جهانی، قیمت اسمی بیلت چهارگوش وارداتی به رشد خود ادامه داد. طی یک هفته در بنادر شمالی ایران قیمت پیشنهادی 20 دلار/تن افزایش پیدا کرد.
در بنادر جنوب قیمت بیلت CISش۳۵ دلار/تن افزایش یافت. با این حال به علت بازار ضعیف محصولات طویل ایران، معاملات بسیار کمی برای بیلت چهار گوش صورت گرفته است.
کارخانجات نورد به جای خرید با قیمت‌های جدید ترجیح می‌دهند تولید را کاهش دهند.
قبلا کارخانجات ایران بیلت
چهار گوش تولید ماه قبل را با قیمت پایین‌تر بخرند؛ اما اکنون موجودی آنها پایان یافته و قیمت فوب بیلت تولید جدید روسیه در بنادر دریای خزر غیر قابل قبول است. بازار آرام ایران، تولید‌کنندگان قزاقستان (عرضه‌کنندگان همیشگی به بازار ایران) را تشویق کرده که به دنبال بازار دیگری باشند. در مورد عرضه بیلت چهارگوش قزاقستان به بازار ترکیه از طریق بنادر دریای سیاه روسیه گزارشاتی شنیده شده است.
در این بازار قیمت پیشنهادی فعلی ۲۰-۱۰ دلار/تن بیشتر از قیمت فوب منطقه دریای خزر است.
این هفته بیلت چهارگوش روسیه و قزاقستان به بنادر شمالی ایران 1080-1050 دلار/تن سی‌انداف پیشنهاد شد، اما قیمت 1080 دلار/تن سی‌انداف مورد قبول تجار و مصرف‌کنندگان واقع نشد. معاملات اخیر به قیمت 1050-1030 دلار/تن سی‌انداف را می‌پذیرند.
در بنادر جنوب ایران، قیمت بیلت چهارگوش عرضه‌کنندگان اوکراینی ۱۱۵۵-۱۱۵۰ دلار/تن سی‌انداف است که ۳۵-۲۵ دلار/تن بیشتر از هفته قبل است. پیشنهادهای بیلت چهار گوش هند ۱۱۰۰ دلار/تن سی‌انداف بنادر جنوب ایران است.