جذب 550 میلیارد تومان نقدینگی در بازار آهن

آزاده حسینی

حجم مبادلات دو فولادساز بزرگ (ذوب‌آهن اصفهان و فولاد مبارکه) در هفت روز گذشته در بورس کالای کشور حدود ۵۵۰ میلیارد تومان بوده است.

این میزان نقدینگی از بازار جمع شده، به همین دلیل در روز گذشته در بازار آهن تقاضا بر عرضه برتری نداشت.

روز گذشته فولاد مبارکه ۲۰۶ هزار و ۷۱۰ تن از انواع محصولاتش را روی تابلوی بورس کالا آورد که تقریبا به همان میزان نیز تقاضا دریافت کرد.

دیروز به رغم عرضه تمامی محصولات فولاد مبارکه اما بازار مانند دو هفته قبل، عکس‌العمل نشان نداد و روز آرامی را گذراند.

کارشناسان بازار جمع شدن نقدینگی به دلیل عرضه بزرگ ذوب‌آهن اصفهان و فولاد مبارکه و قرار گرفتن در روزهای پایانی ماه را از عمده دلایل آرامش بازار دانستند.

ناظر تالار حجم مبادلات دو فولادساز بزرگ را طی ۷ روز گذشته ۵۵۰ میلیارد تومان اعلام کرد و اظهار داشت: این مقدار نقدینگی از بازار جمع شده، به همین دلیل در روز جاری تقاضا بر عرضه برتری ندارد؛ چرا که طی دو هفته قبل بازار تقاضاها را پاسخگو بوده است.

برخی از کارشناسان حاضر در تالار شرایط فعلی را آتش زیر خاکستر و بهترین موقعیت برای خرید دانستند.

روز گذشته در ابتدا به دلیل مشکلی که برخی از مشتریان جدید داشتند بین مبادلات وقفه افتاد، اما با دخالت ناظر تالار این مشکل برطرف شد. موضوع از این قرار بود که طبق قانون مشتریان بورس کالا که برای خرید اقدام می‌کنند باید حتما از کارگزاران مربوطه خود کدی را برای پرداخت وجوه خود دریافت کنند. الزام به دریافت اینکه از سوی سازمان بورس اوراق بهادار به بانک ملت ابلاغ شده، اما برخی از مشتریان بورس کالا از اجرای آن اطلاعی نداشتند که با صحبت‌های ناظر تالار فرصتی به مشتریان داده شد تا کد مربوطه را از کارگزارشان دریافت کنند.

ورق گرم C مبارکه نخستین محصولی بود که روی تابلو آمد. ضخامت این محصول بین ۴ تا ۹۹/۶ میلیمتر است که پریمیوم نیز به آن تعلق نمی‌گیرد، اما خارج از این ضخامت به آن پریمیوم تعلق می‌گیرد، این ورق به صورت مخلوط ۱۰ درصد ورق ضخامت ۲ میلیمتر و مابقی بقیه سایزها است. تقاضا برای این محصول ۲۳ هزار و ۷۲۰ تن بود که تا آخر زمان تالار به کارگزاران مهلت داده شد تا تقاضای مشتریانشان را جمع‌آوری کنند و طبق اعلام ناظر تالار مچینگ برای مبادلات روز گذشته صورت نگرفت. نرخ این محصول نسبت به هفته قبل ۶ تومان کاهش داشت و زمان تحویل آن هم سلف ۳۱/۴/۸۷ بود که نسبت به مبادله هفته قبل یک ماه عقب‌تر بود. این محصول بر روی نرخ ۸۹۰ تومان در هر کیلو بسته شد.

طبق اعلام مبارکه، عرضه ورق گرم تا سقف ۳۰ هزار تن قابل تعدیل بود، اما تقاضا برای این محصول ۲۴ هزار و ۱۵۰ تن بود. اما محصول سرد مبارکه با نرخ ۹ هزار و ۴۵۴ ریال روی تابلو آمد که بدون رقابت کارگزاران بر روی همین نرخ مورد مبادله قرار گرفت. نرخ ورق سرد در بازارهای جهانی حدود ۵۰ دلار از ورق گرم بالاتر است که در بازار ما نیز این اختلاف قیمت وجود دارد.

عرضه این محصول ۲ هزار و ۹۰۰ تن بود که تقاضای ثبت شده برای آن نیز همین مقدار بود.

ورق گالوانیزه هم دیگر محصول مبارکه بود که با نرخ ۱۱هزار و ۱۱ ریال روی تابلو آمد. زمان تحویل این کالا ۳۱/۵/۸۷ بود که مبارکه توانست تمام نیاز بازار را که میزان ۳هزار و ۱۹۰تن بود، پاسخ دهد.

ورق قلع اندود هم با حجم ۷۰۰ تن از سوی مبارکه روی تابلو آمد که نرخ آن هم نسبت به هفته قبل تغییری نکرد و زمان تحویل این محصول یک ماه عقب افتاد. سایر محصولات مبارکه که جزو ضایعات آن شرکت به شمار می‌رود و ماده اولیه برخی تولید‌کنندگان کوچک محسوب می‌شود، اما مانند هفته‌های قبل پرطرفدار نبود و کاهش نرخ را تجربه کرد.

البته مبارکه اندکی در مقابل این کاهش قیمت مقاومت کرده و دستور خروج از تابلو را داد، اما با دخالت ناظر تالار و درخواست قیمت جدید برخی کارگزاران مبادله ادامه پیدا کرد. نرخ محصول سر ورق مبارکه با ۲۵ تومان کاهش قیمت نسبت به هفته قبل با نرخ ۷هزار و ۳۵۰تومان صورت گرفت و به همین دلیل یعنی مقاومت مبارکه در برابر کاهش قیمت این محصول با وجود عرضه ۲هزار و ۳۰۰تن سرورق تنها ۵۵۰ تن از این محصول مورد مبادله قرار گرفت.

مابقی تقاضاها به دلیل توافق نرسیدن بر سر قیمت منجر به مبادله نشد.

روند قیمت این محصول طی یک ماه اخیر صعودی بوده؛ یعنی در نخستین مبادله سال جاری ۵۶۳ تومان قیمت خورد و طی یک روند صعودی به ۷۵۳تومان هم رسید، اما روز گذشته به دلیل رکود حاکم در بازار محصولات نهایی نرخ این محصول مبارکه هم پایین آمد.

آخرین محصول مبارکه تختال برگشتی از نورد بود که این محصول نیز یک روند صعودی را در دو ماه سال جاری طی کرده و از ۶ هزار و ۷۰۱ تومان شروع شده و در مبادلات روز دوشنبه با تجربه رشد ۹۰۰ ریالی در هر کیلو بر روی نرخ ۷ هزار و ۵۰۰ ریال بسته شد. دو محصول ورق گرم ۶۰۰۰×۱۸۰۰×۲۰ کارخانه Donestsk steel اوکراین و سبد ورق گرم ۸، ۱۰ و ۱۲ روسی نیز روی تابلو آمد که به رغم حضور نمایندگان این شرکت به دلیل قیمت‌های بالای پیشنهادی فروشندگان تقاضایی دریافت نکرد.

در گروه آلومینیوم، هر دو شرکت بزرگ تولیدکننده ایرالکو و المهدی محصولاتشان را روی تابلو آوردند که به دلیل رکود حاکم در بازار مبادلات این محصول همچنان بدون رونق صورت گرفت.

شمش خالص ۱۰۰۰پوندی ایرالکو با همان نرخ هفته قبل یعنی معادل ۲۹هزار و ۹۸۴ریال به فروش رسید. این شرکت تمام تقاضای موجود را پاسخ داد، اما در مورد بیلت ۷، ۸ و ۱۲ اینچی ایرالکو تنها تقاضا برای بیلت ۶۰۶۳-۱۲ وجود داشت که ۳۱هزار ریال نیز قیمت خورد.

در مورد محصولات المهدی به رغم اعلام نماینده فروش این شرکت مبنی بر کاهش قیمت‌ها و توافق با خریداران، اعلام قیمت از سوی خریداران نسبت به نرخ‌های اعلام شده المهدی بسیار تفاوت داشت به همین دلیل هم مبادله‌ای بر سر محصولات المهدی انجام نشد.

حجم مبادله در گروه آلومینیوم با وجود عرضه ۹۸۰تنی تنها ۵۲۰تن بود و ارزش مبادلات در گروه آلومینیوم نیز معادل ۱۵میلیارد و ۶۵۲میلیون و ۶۴۰هزار ریال شد.

حجم کل بازار فلزات روز دوشنبه ۱۹۴هزار و ۴۹۰ تن شد که ارزش آن نیز معادل یک‌هزار و ۸۰۲ میلیارد و۸۱۲ میلیون و ۱۵۰هزار ریال بود.