برخاستن بازارآهن از دنده چپ

گروه بورس کالا- زهرا مسافر: قیمت آهن‌آلات در هفته دوم اردیبهشت ماه سال‌جاری نسبت به هفته نخست آن از روند رو به رشدی برخوردار بوده که این امر حاکی از عدم ثبات در بازار آهن تهران است.

بازار آهن تهران پس از تعطیلات نوروز با نوسان زیادی همراه بود به گونه‌ای که گاه از رشد و گاه از افت مقطعی قیمت برخوردار شد که البته فعالان بازار وضعیت فعلی را تا حد زیادی پیش‌بینی کرده بودند. قیمت آهن‌آلات در مدت یاد شده دستخوش تغییرات زیادی بود که بسیاری از فعالان و حتی خریداران را با سردرگمی مواجه کرده است.

افزایش قیمت شمش، دشواری تامین آن از سوی تولیدکنندگان، سیاست‌های ضدونقیض وزارت بازرگانی و صنایع و معادن جملگی موجب عدم ثبات در قیمت‌ها و نیز گاه قفل بازار آهن شده است. این روزها وزارت صنایع و معادن با سیاست کاهش دستوری قیمت‌ها، مقابله با عرضه آهن توسط تولیدکنندگان بزرگ دولتی می‌کند از سوی دیگر وزارت بازرگانی خبر از ورود ۴۰۰هزار تن آهن وارداتی در بورس کالا به منظور تنظیم بازار می‌دهد؛ اما به وعده خود عمل نمی‌کند. این سیاست نامتوازن نشانگر بی‌انضباطی کامل دولت در بازار آهن است.

اقدامات فوق از سوی وزارتخانه‌های یاد شده خود از عوامل اصلی سردرگمی فروشندگان، خریداران می‌شود که این امر بی‌ثباتی حاکم بر بازار را به دنبال دارد. این روزها عدم عرضه‌های ذوب‌آهن بازار را نگران کرده، حتی برخی فعالان بازار افزایش ناگهانی قیمت‌ها را با اجرای این سیاست اجتناب‌ناپذیر می‌دانند.

در حالی که در هفته نخست اردیبهشت ماه جاری قیمت آهن‌آلات روند کاهشی به خود می‌گیرد؛ اما در هفته دوم ماه یاد شده شاهد عکس این وضعیت بودیم. بازار از روند مشخصی برخوردار نیست و شایعات در مورد سیاست دولت در بازار آهن تمام پیش‌بینی‌ها را سخت کرده است.

در نخستین هفته ماه جاری میلگرد ۸آجدار کلاف اهواز از ۱۱هزار و ۳۰۰ریال در پایان مدت یاد شده به مبلغ ۱۱هزار و ۲۵۰ریال عرضه می‌شود که از کاهش ۴/۰درصدی در هر کیلو برخوردار شده است.

میلگرد سایز ۱۲ تا ۲۵ آجدار فولاد آذربایجان نیز که در نخستین روز از اردیبهشت ماه جاری به نرخ ۱۰هزار و ۳۰۰ ریال دادوستد شد در پایان هفته یادشده با افت ۴/۱درصدی در هر کیلو به نرخ ۱۰هزار و ۱۵۰ ریال به فروش می‌رسد.

اما در هفته دوم اردیبهشت ماه جاری (۱۱ تا ۷) بازار آهن واکنش معکوس نسبت به هفته اول نشان می‌دهد؛ به طوری که قیمت‌ها روند صعودی به خود می‌گیرد، البته فعالان بازار عدم عرضه محصولات ذوب‌آهن اصفهان در بورس کالا و کشش بازار برای تقاضا را عامل اصلی این رشد می‌دانند.

در روز شنبه هفتم اردیبهشت ماه جاری میلگرد ۸ آجدار کلاف به نرخ هر کیلو ۱۱هزار و ۲۰۰ ریال عرضه شد؛ اما طی هفته روند رو به رشد به خود گرفت؛ به طوری که در پایان هفته یادشده با رشد ۷/۱درصدی در هر کیلو به نرخ ۱۱هزار و ۴۰۰ ریال مورد مبادله قرار می‌‌گیرد.

میلگرد سایز ۱۲ تا ۲۵ آجدار فولاد آذربایجان نیز که در اول هفته دوم اردیبهشت ماه جاری به مبلغ ۱۰هزار و ۲۰۰ریال در بازار غیررسمی تهران دادوستد می‌شد در پایان هفته با رشدی حدود ۹/۱درصدی در هر کیلو به نرخ ۱۰هزار و ۳۵۰ تا ۱۰هزار و ۴۰۰ریال در نوسان بود.

محصولات تولیدی بخش‌خصوصی تولیدکننده فولاد از جمله نورد فولاد کرمانشاه،‌ الیگودرز، فولاد پارس و آریان فولاد نیز در نیمه نخست اردیبهشت ماه جاری نوسان قیمت برخوردار بودند.

این گزارش می‌افزاید: تیرآهن نیز در نیمه نخست اردیبهشت ماه جاری وضعیتی مشابه میلگرد را در بازار غیررسمی تهران تجربه کرد.

در هفته اول ماه یاد شده روند قیمت تیرآهن در بازار غیررسمی تهران کاهش و در هفته دوم افزایشی بود.

بر این اساس، در هفته نخست اردیبهشت ماه جاری (۴ اردیبهشت تا ۳۱ فروردین) هر شاخه تیرآهن ۱۴، ۱۶ و ۱۸ با افت ۵هزار ریالی، ۱۷هزار ریالی و ۲هزار ریالی برخوردار بودند و به ترتیب از یک‌میلیون و ۴۴۵هزار ریال، یک‌میلیون و ۶۵ هزار ریال و ۲میلیون و ۱۴۵هزار ریال در پایان هفته یاد شده مبلغ یک میلیون و ۴۴۰هزار ریال، یک میلیون و ۷۴۸هزار ریال و ۲میلیون و ۱۴۳هزار ریال دادوستد شدند.

در مدت یاد شده هر شاخه تیرآهن ۲۰ نیز با کاهش ۵۰هزار ریالی روبه‌رو و از ۲میلیون و ۸۳۰هزار ریال به مبلغ ۲میلیون و ۸۷۰هزار ریال به فروش رسید.

در این مدت همچنین سبد تیرآهن درشت (۲۲، ۲۴، ۲۷) روند کاهشی داشت؛ به گونه‌ای که هر شاخه تیرآهن ۲۲، ۲۴ و ۲۷ از ۲میلیون و ۹۰۰هزار ریال، ۳میلیون و ۳۸۰هزار ریال و ۴میلیون و ۷۸۰هزار ریال به مبلغ ۲میلیون و ۸۸۰هزار ریال، ۳میلیون و ۳۲۰هزار ریال و ۴میلیون و ۶۹۰هزار ریال مورد مبادله قرار گرفت که به ترتیب افتی به میزان ۲۰هزار ریال، ۶۰هزار ریال و ۹۰هزار ریال داشت.

در هفته دوم اردیبهشت ماه سال‌جاری ورق در بازار تیرآهن برگشت و روند قیمت‌ها صعودی شد؛ به طوری که هر شاخه تیرآهن ریز ۱۴، ۱۶ و ۱۸ با رشد ۱۵هزار ریال، ۱۰هزار ریالی و ۲۵هزار ریالی و به ترتیب به مبلغ یک میلیون و ۴۵۰هزار ریال، یک میلیون و ۷۵۰هزار ریال و ۲میلیون و ۱۶۰هزار ریال در بازار غیررسمی تهران عرضه شدند.

در مدت یاد شده هر شاخه تیرآهن ۲۰ با رشد ۴۰هزار ریالی از ۲میلیون و ۷۷۰هزار ریال به نرخ ۲میلیون و ۸۱۰هزار ریال به فروش رسید.

در این مدت سبد تیرآهن درشت نیز با روند رو به رشدی روبه‌رو شد، به گونه‌ای که هر شاخه تیرآهن ۲۴ و ۲۷ از ۳میلیون و ۳۰۰هزار ریال و ۴میلیون و ۶۵۰هزار ریالی به ترتیب به مبلغ ۳میلیون و ۳۷۰هزار ریال و ۴میلیون و ۷۰۰هزار ریال عرضه شدند که افزایشی، ۷۰هزار ریالی و ۵۰هزار ریالی را در بازار غیررسمی تهران تجربه کردند.