آتی در نقطه سکون
افت 26 درصدی حجم و ارزش معاملات
گروه بورس کالا - سردار خالدی: مبادلات بازار آتی در شرایطی در طول هفته گذشته نوسان قابل توجهی داشت که قیمت سکه در پایان هفته نسبت به روزهای ابتدایی هفته رشد اندکی را تجربه کرد.

افت و خیز طلا ادامه دارد
دادوستد طلا طی هفته گذشته با روند پر افت و خیزی دنبال شد و دامنه قیمت‌‌ها در محدوده یک هزار و ۵۳۰ تا یک هزار و ۵۸۰ دلار در هر اونس در تغییر بود. بازارهای جهانی طلا در شرایطی هفته قبل را سپری کردند که گزارش شورای جهانی طلا در رابطه با افت سطح تقاضا تحلیل جدیدی از بازار ارائه کرد؛ براساس این گزارش میزان سطح تقاضا در ۵ ماه ابتدایی سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته کاهش محسوسی داشته، این در حالی است که برخی موسسات مالی - پژوهشی نیز همچون بارکلیز کاپیتال (Barclays Capital)، بانک یو‌بی‌اس (UBS) و بانک اچ‌اس‌بی‌سی (HSBC) پیش‌بینی خود از قیمت طلا را کاهش داده‌اند. یکی از دلایل کاهش تمایل خریداران به استفاده از طلا نیز بهبود اقتصاد ایالات‌ متحده و افزایش فروش اوراق قرضه خزانه داری عنوان شده است.
براساس گزارش منتشر شده این شورا، سرمایه‌گذاران از بازدهی طلا ناامید شده‌اند، زیرا حتی هنگامی که بیشترین نگرانی‌‌ها از بحران اقتصادی اروپا وجود دارد، قیمت این فلز در حال کاهش است. همچنین با توجه به اوضاع رشد اقتصاد چین و برابری کاهش ارزش روپیه هند در برابر دلار، افزایش تقاضای مصرفی طلا در آسیا که تکیه گاهی برای حفظ تقاضای آن است، با افت محسوسی روبه‌رو است.
تحلیلگران معتقدند علاقه تجار هند به طلا کم نشده، اما کاهش ارزش روپیه باعث شده قیمت طلا بر حسب روپیه افزایش زیادی داشته باشد. تلاش دولت هند بر محدود کردن واردات طلا با وضع مالیات عامل دیگری در کاهش تقاضای طلا در این کشور است. (براساس گزارش گروه مطالعات اقتصادی آریا سهم، تقاضای طلای هند در سه ماهه اول ۲۰۱۲ نسبت به مدت مشابه سال قبل، ۲۹ درصد کاهش داشته است.)
با همه این اوصاف، هنوز عده کمی پیش‌بینی می‌کنند رشد قیمت طلا متوقف شود؛ افزایش احتمال خروج یونان از حوزه یورو (با وجود تاکید بر ضرورت حفظ یونان در منطقه یورو طی نشست 23 مه وزرای دارایی اروپا در بروکسل و موکول شدن طرح‌‌های احتمالی خروج یونان در نشست 28 و 29 ژوئن)، به رغم آن نشانه‌‌های ضعیف بهبود اقتصاد آمریکا که طی هفته گذشته گزارش‌‌های مثبت و امیدوار‌کننده‌ای از بهتر شدن شاخص‌‌های اقتصادی و بهبود اوضاع مسکن با افزایش فروش خانه‌‌ها در ایالات‌متحده منتشر شده است) و نامعلوم بودن نتیجه انتخابات ریاست‌جمهوری در این کشور، از پارامترهای مهم و اساسی هستند که می‌تواند روی تمایل به استفاده از طلا به عنوان دارایی مطمئن و جایگزین تاثیرگذار باشد. این در شرایطی است که بر حضور بانک‌‌های مرکزی به عنوان خریداران همیشگی طلا همواره تاکید شده است.
گزارش‌‌های اخیر اروپا از اوضاع اقتصادی منطقه یورو نیز حاکی از این است که ابهامات در این حوزه همچنان وجود دارد و نباید به بهتر شدن اوضاع در کوتاه‌مدت خوش بین بود، حتی در تازه‌ترین گزارش کمیته سیاست بانک مرکزی انگلستان تاکید شده در صورت تداوم رشد اقتصادی ضعیف در سه ماه اول سال جاری، چشم انداز رشد اقتصادی در بلندمدت ضعیف خواهد بود و بحران یورو به عنوان عامل تهدید‌کننده رشد اقتصادی عنوان شده است. به نظر می‌آید با توجه به رشد اقتصادی ایالات‌متحده و از سویی نگرانی‌‌ها بابت بحران بدهی‌‌ها با بیشتر شدن دامنه اختلافات (در شرایطی آلمان از برنامه‌‌های ریاضتی اروپا دفاع می‌کند که فرانسه با رییس‌جمهور جدید خود فرانسوا اولاند بر برنامه‌‌های رشد اقتصادی تاکید می‌کند) و خروج یونان تا پایان سال جاری میلادی از حوزه یورو به عنوان یکی از ضرورت‌‌های بهبود اوضاع، تغییرات در بازارها قابل توجه خواهد بود و با تقویت ارزش دلار در برابر یورو و از سویی کاهش سطح تقاضاها در چین و هند (به عنوان بزرگ‌ترین خریداران و مصرف‌کنندگان طلا در جهان) آینده بازار طلا در ابهام خواهد بود، این در شرایطی است که امکان سطوح قیمتی بالاتر برای طلا همچنان جزو پیش‌بینی فعالان بازار است.
شروع دور جدید انتظار از بغداد تا مسکو
بازار داخلی سکه و طلا نیز تحت تاثیر نوسانات بازار ارز و از سویی اخبار رسمی و غیر‌رسمی مذاکرات سوم خردادماه با مسیر نزولی همراه شد، این در حالی بود که در روزهای پایانی هفته گذشته وضعیت تا حدودی برعکس شد. افزایش قیمت دلار در بازار داخلی به تاثیر از گمانه‌زنی‌‌ها پیرامون نتایج آینده مذاکرات بغداد و تداوم برخورد انتظامی با صرافی‌‌های غیر‌مجاز دادوستدها در بازار طلا و سکه را تحت تاثیر قرار داده بود. این در شرایطی است که پیش‌بینی‌‌ها از آینده بازار متفاوت است به همین دلیل مبادلات نیز در کش و قوس این انتظارات شرایط پرافت‌و‌خیزی را پشت سر می‌گذارد. البته با به پایان رسیدن مذاکرات بغداد و ادامه دور سوم گفت و گوها این بار در مسکو و تلقی مثبت دو طرف مذاکره‌کننده از فضای موجود و تاکید بر ادامه گفت‌وگوها به احتمال زیاد جو روانی موجود در بازار سکه و ارز باز هم همانند قبل تا زمان برگزاری نشست جدید دنبال خواهد شد. با همه این اوصاف، تصمیمات جدید بانک مرکزی و در راس آن دولت در قبال بازار ارز و سکه می‌تواند مهم‌ترین پارامتر تاثیرگذار در روند قیمت‌‌ها طی مدت اخیر باشد.
دور دوم تحویل سکه‌‌های پیش فروش شده در شعب بانک ملی و تداوم استفاده از روش‌‌های جایگزین همچون اوراق سپرده می‌تواند همچنان که مسوولان نیز بر آن تاکید دارند بر کاهش قیمت‌‌ها تاثیرگذار باشد، اما موضوع این است که در صورت عدم تغییر نرخ ارز و طلای جهانی، افت نرخ‌‌ها زمانی که به کف قیمتی برسد از آن پایین‌تر نخواهد آمد و با مقاومت بازار رو به رو خواهد شد به همین دلیل معامله‌گران بهتر است وضعیت بازار را در هر دو حالت در نظر بگیرند.
نوسان شدید آتی و رشد قیمت سکه در پایان هفته
روند مبادلات در بازار سکه آتی بورس کالای ایران نیز طی هفته گذشته مشابه بازار نقدی و البته یک گام جلوتر از این بازار متاثر از بازارهای جهانی تغییرات محسوسی را پشت سر گذاشت. تحلیلگران معتقدند بازار در شرایطی هفته گذشته با انتظار به پایان رسید که متناسب با تحرکات بازار نقدی سکه و بازار ارز داخلی شاهد افزایش موقعیت‌‌های خرید در برابر موقعیت‌‌های فروش بود البته پیش‌بینی‌‌ها از آینده روند مبادلات همچنان نامعلوم است. اغلب معامله‌گران اعتقاد دارند پیش‌بینی‌‌ها در مورد روند قیمت‌‌ها در کوتاه‌مدت کاهشی و در بلندمدت افزایشی است به همین دلیل موقعیت‌‌های فروش در سررسیدهای نزدیک و موقعیت‌‌های خرید در سررسیدهای دور بیشتر است. این در حالی است که تمام این تحلیل‌‌ها مربوط به قبل از نتایج مذاکرات بغداد بوده و با توجه به شرایط موجود ممکن است به صورت غیر‌مستقیم و از لحاظ روانی روند عوض شود. بیشتر فعالان بر این باورند اگر چه تا یک ماه آینده ممکن است با تدابیر بانک مرکزی شاهد دور جدیدی از کاهش قیمت‌‌ها در بازار ارز و طلا باشیم، اما فعالان بازار ترجیح می‌دهند قیمت‌‌ها در همین محدوده کنونی تا یک ماه آینده تداوم پیدا کند، زیرا بر این باورند با شرایط موجود افت قیمت‌‌ها بیشتر از این ارزش و صرفه اقتصادی ندارد به همین دلیل به فکر این هستند با نوسان‌گیری و خرید و فروش موقعیت‌‌های نزدیک و دور از سود موجود در بازار بیشترین بهره را ببرند.
در مجموع در بازار آتی طی هفته گذشته ۶۹ هزار و ۲۶۴ قرارداد به ارزش ۴ تریلیون و ۵۰۳ میلیارد و ۵۱۹ میلیون و ۳۲۰ هزار ریال معامله شد که نسبت به هفته ماقبل از لحاظ حجم و ارزش به ترتیب ۷۱/۲۶ و ۱۱/۲۶ درصد کاهش داشت. برای سررسیدهای خردادماه ۹۶۳ قرارداد به ارزش ۶۲ میلیارد و ۴۵۳ میلیون و ۳۰ هزار ریال، سررسیدهای تیرماه ۴۶ هزار و ۲۹۹ قرارداد به ارزش ۳ تریلیون و ۳۹ میلیارد و ۲۳۶ میلیون و ۵۰۰ هزار ریال، سررسیدهای مردادماه ۶ هزار و ۶۵۴ قرارداد به ارزش ۳۴۷ میلیارد و ۷۶۲ میلیون و ۱۶۰ هزار ریال و سررسیدهای شهریورماه ۱۵ هزار و ۳۴۸ قرارداد به ارزش یک تریلیون و ۵۰۳ میلیارد و ۵۱۹ میلیون و ۳۲۰ هزار ریال معامله شد. روند قیمت‌‌ها در بازار آتی نیز در شرایطی در طول هفته نوسان قابل‌توجهی را تجربه کرد که در روز پنج‌شنبه هفته گذشته نسبت به روز شنبه افزایش اندکی را شاهد بود، به طوری که قیمت سکه در سررسید اردیبهشت ۲ هزار و ۳۴۹ تومان (۳۵/۰ درصد)، سررسید تیرماه ۶۰۰ تومان (۰۸/۰ درصد)، سررسید مردادماه ۳ هزار و ۹۶۵ تومان (۵۷/۰ درصد) و سررسید شهریورماه ۲۰۰ تومان (۰۲/۰ درصد) رشد داشت.