چرا مس ارزان شد؟

گروه بورس کالا- نرخ مس در نخستین روز از شروع هفته در بازارهای جهانی با کاهش شدید ۲۵۰ دلاری آغاز شد. این در حالی است که قیمت مس در بازارهای داخلی نیز در شروع این هفته افت ۶۰۰ تومانی را تجربه کرده بود.

به گفته فعالان‌، جدا از تاثیر‌گذاری روند جهانی قیمت مس بر بازار داخلی این کالا و عوامل داخلی همچون نوسان نرخ ارز،‌ در چند سال اخیر چنین افت ناگهانی در قیمت مس بی‌سابقه بوده و به طور معمول افت یا رشد در بازار مس به صورت پلکانی انجام می‌شد‌. البته برخی آگاهان بازار دلیل کاهش ناگهانی قیمت مس در بازار داخلی را علاوه بر عوامل جهانی و نرخ ارز، تلاش برای مقابله با دلالانی می‌دانند که به صورت اعتباری (LC)، کالا از بورس خرید کرده اما آن را زیر قیمت و با هدف تبدیل به وجه نقد در بازار آزاد می‌فروشند. به نظر می‌رسد شوک قیمتی و کاهش شدید باعث می‌شود ‌این امر و این رویه محدود‌تر شود؛ چرا که جذابیت آن با کاهش نرخ‌های بورس از بین می‌رود.

از طرفی علاوه بر این موضوع و هدف کنترل معاملات بازار آزاد و در نهایت‌تاثیر نرخ ارز و افت قیمت‌ها در بورس لندن، از جمله دلایل کاهش قیمت مس در روزهای اخیر و به ویژه یک هفته اخیر را می‌توان به اقتصاد جهانی و اخبار مربوط به آن مرتبط دانست؛ اما موضوع این است که نوسان نرخ ارز در بازار داخلی طی ماه‌های اخیر قیمت گذاری پایه مس در بورس را با مشکل مواجه کرده است.

این سوال همیشه مطرح است که قیمت مس بر چه اساسی تعیین می‌شود؟ یکی از کارشناسان مس در این مورد می‌گوید: قیمت محصولات‌شرکت ملی مس عمدتا تابع سه عامل نرخ ارز، نرخ جهانی و نرخ میانگین است و از آنجا که در ایران نرخ پایه مس در بورس بر اساس قیمت دلار و میانگین قیمت مس در بازارهای جهانی تعیین می‌شود هر نوسانی در نرخ ارز می‌تواند به اندازه نوسان قیمت جهانی مس بر تصمیم عرضه کننده‌ها اثر بگذارد؛ اما از آنجا که نرخ ارز در بازار ایران همچنان روند نا مشخصی را طی می‌کند، به نظر کارشناسان احتمال اینکه نرخ پایه مس به تاثیر از چند نرخی بودن قیمت ارز و روند رو به افزایش قیمت آن، دوباره با رشد روبه‌رو شود، ‌وجود دارد.

از این‌رو برخی معامله گران معتقدند حتی اگر حجم عرضه‌های بعدی ملی مس در بورس افزایش پیدا کند، اما در نهایت نوسان قیمت دلار بر بازار این کالا تاثیرگذار است و تعیین کننده قیمت‌ها خواهد بود‌؛ البته با توجه به رشد قیمت دلار در بازار ایران، اکثر معامله‌گران بعید می‌دانند با سودی که فروش مس به بازارهای صادراتی دارد، حجم عرضه‌های داخلی تغییر چندانی داشته باشد؛ مگر با فشار یا اتخاذ تمهیداتی از سوی بورس.

اما در عین حال برخی معامله گران بازار معتقدند طی ۲ ماه اخیر که نرخ ارز با افت‌و‌خیز زیادی همراه بوده، نرخ پایه مشخصی برای محصولات مسی نیز وجود نداشته است. ضمن اینکه ‌معاملات مس در بورس کالا به دلیل تقاضای بالا به روش تقسیم به نسبت انجام می‌شود و در حال حاضر حدود ۲۰ روز است که سقف نوسان قیمت در معاملات بورس کالا از ۳ درصد به ۲۰ درصد افزایش یافته که گفته می‌شود رقابت به طور کلی آزاد شده است؛‌ ‌البته از آنجا که این امر همزمان با برداشته‌شدن سقف قیمتی بوده تاثیر زیادی در رقابت خریداران نداشته است.