نگاه
صنعت فولاد ایران، مزیتها و انتظارها
یکی از ارکان اساسی و بنیادی اقتصاد هر کشور نظام تولید آن است. یک نظام تولید پویا و رو به رشد نیز همواره بر پایه سطوح کیفی و کمیعرضه و تقاضا جهت تولیدهای آن کشور در بازارهای داخلی و خارجی استوار بوده است.
میلاد کیوانسرائی*
یکی از ارکان اساسی و بنیادی اقتصاد هر کشور نظام تولید آن است. یک نظام تولید پویا و رو به رشد نیز همواره بر پایه سطوح کیفی و کمیعرضه و تقاضا جهت تولیدهای آن کشور در بازارهای داخلی و خارجی استوار بوده است. بنابراین توجه به سطح عرضه و تقاضا، قرار داشتن در سطوح کیفی و کمیمناسب، امری گریزناپذیر است که در صورت حادث شدن، به توسعه و پیشرفت آن کشور کمک خواهد کرد؛ ضمن اینکه عدم توجه به این نکته و وجود نداشتن تناسب در این چرخه علاوه بر وارد آمدن خسارتهای جبرانناپذیر به چرخه در کوتاه مدت باعث فروپاشی این چرخه در درازمدت خواهد شد.صنعت فولاد نیز به عنوان یکی از پایههای نظام تولید کشور از این قاعده مستثنی نیست، اما متاسفانه طی سالیان اخیر فقط به بخش عرضه تولیدهای محصولات فولادی توجه شده که این امر موجب شکلگیری مشکلات جدی در عرصه صنعت فولاد شده است.البته اگر برای آن راهکارهای مناسبی اندیشیده نشود به زودی شاهد تبدیل شدن این مشکلات به بحران خواهیم بود که به یقین باعث سست شدن و فروپاشی این صنعت در آینده خواهد شد.به همین دلیل ضروری است مدیران اقتصادی و صنعتی با بهرمندی از ابزارهای اجتماعی، اقتصادی و سیاسی در کنار تثبیت شرایط موجود و ارتقای سطوح کیفی و کمی آن در ایجاد بازارهای جدید تقاضا کوشا باشند.در این میان میتوان به برخی از صنایع که در حال حاضر توجه کمتری به آنها میشود، اشاره کرد: از جمله صنایعی که تقاضای بالقوهای برای صنعت فولاد به شمار میآید صنایع هواپیماسازی، صنایع کشتی سازی و صنایع حملونقل ریلی است که توجه به آنها ظرفیتهای جدیدی برای تقاضای محصولات فولادی ایجاد خواهد کرد؛ ضمن اینکه از مشکلات بنیادین صنعت فولاد همچون کمبود مواد اولیه (آهن قراضه) از طریق تولید و جایگزینی این محصولات با محصولات قدیمیکه از طول عمر بالا و فرسودگی قابل توجهی برخوردار است، خواهد کاست.
ایران پتانسیلها و ظرفیتهای مناسبی دارد که میتوان به: افزایش سرانه مصرف محصولات فولادی به ازای هر نفر در کشور طی سالیان اخیر، دارا بودن پتانسیلهای لازم جهت پرداختن به صنایع اشاره شده و وجود نیروی انسانی متخصص اشاره کرد. همچنین وجود بازارهای مناسب و تقاضای تاثیرگذار در داخل و کشورهای همسایه، قرارداشتن در کنار کشورهای در حال توسعه که نیاز به زیرساختهای اساسی دارند از دیگر مزیتهای کشورمان است. توسعه رفاه اجتماعی در داخل کشور، ایجاد زیرساختهای مناسب جهت تحریک دیگر صنایع، ایجاد فرصتهای شغلی جدید و کمک به چرخه گردش پول به صورت مولد و درآمدزایی و ارزش افزایی منابع پولی و مالی کشور از دیگر پتانسیلها است.اما موضوع اصلی این است که وجود زیرساختهای مناسب در صنعت فولاد و قدرت پاسخگویی به تقاضاهای جدید، نگاه جدید مدیران اقتصادی و صنعتی را میطلبد.
*کارشناس بازار قراضه
ارسال نظر