بازار ارزان‌تر از بورس! - ۱۳ اردیبهشت ۹۱

گروه بورس کالا- کتایون دارابی: معاملات روز گذشته رینگ پتروشیمی‌در حالی برگزار شد که کارگزاران تنها برای سه کالا ۲۰۹، EX۳ و ۱۵۴۰‌، ۳ درصد رقابت کرده و مابقی کالاها را با نرخ پایه خریداری کردند.

به گفته فعالان اقتصادی، در‌این روز با توجه به یکسانی نرخ بورس و بازار اکثر محصولات پتروشیمی، ۷۰ درصد کالاها وارد زمان مچینگ شدند، به‌این ترتیب در‌این روز تقاضا به طور کلی نسبت به هفته گذشته از نصف نیز کمتر بود. از‌این رو و با توجه به‌اینکه نرخ اکثر محصولات پتروشیمی‌در حال حاضر در بورس کالا و بازار یکی شده است و تنها تعداد اندکی از کالاها مانند ۲۰۹، EX۳ و ۱۵۴۰ بین ۲۰ تا ۵۰ تومان با بازار اختلاف دارند. در همین حال آگاهان بازار از خرید ارزان تر برخی از کالاها در بازار نسبت به بورس خبر می‌دهند و می‌گویند: در حال حاضر می‌توان ۰۰۳۵، ۰۰۷۵، ۰۲۰ و ۷۲۴۰ را ارزان تر از بورس خریداری کرد.‌این گروه معتقدند؛ هفته آینده اکثر پتروشیمی‌وارد زمان مچینگ می‌شود و دیگر خریداری برای اکثر کالاهای پتروشیمی وجود نخواهد داشت.

از‌این رو بیشتر معامله‌گران پیش‌بینی می‌کنند؛ بازار پتروشیمی‌ در روزهای آتی روند نزولی به خود بگیرد؛ چرا که خرید واسطه‌ها به شدت کاهش یافته است و در حال حاضر بیشتر مصرف‌کنندگان واقعی اقدام به خرید می‌کنند.

آگاهان بازار می‌گویند: به احتمال زیاد و با وجود نبود تقاضا در رینگ پتروشیمی‌که از هفته آینده بیشتر خواهد شد، بازرگانی پتروشیمی ‌نرخ محصولات خود را کاهش دهد.‌این گروه از تحلیلگران بازار پتروشیمی‌ معتقدند؛ اگر آزادسازی نرخ‌ها در رینگ پتروشیمی ‌برای ماه آتی رخ دهد، باید نرخ‌ها براساس فوب تعیین شود و با توجه به‌اینکه نرخ محصولات پتروشیمی ‌در بازارهای جهانی در ماه اخیر کاهش یافته است، انتظار بیشتر معامله‌گران افت نرخ‌های پایه است. این در حالی است که عده‌ای از معامله‌گران نیز به پایان فصل مصرف اشاره کرده و می‌گویند: پیش‌بینی می‌شود دامنه رکود در بازار پتروشیمی ‌تا اوایل مردادماه ادامه داشته باشد و در‌این مدت به احتمال زیاد بازار روند نزولی به خود خواهد گرفت.

با‌این حال خرید معامله‌گران از رینگ پتروشیمی‌کاهش یافته و از سوی دیگر نیز عرضه‌کننده‌ها نیز می‌دانند که در هفته‌های آتی بیشتر محصولات وارد زمان مچینگ خواهند شد و به‌این ترتیب باید برای برگرداندن خریداران به رینگ پتروشیمی، نرخ محصولات را کاهش دهند، در غیر‌این صورت باید در انتظار رکودی دنباله دار باشند. در همین حال روز گذشته بازار داخل نیز با سکوت همراه بود، البته عده‌ای از معامله گران نیز وجود دارند که عقیده‌ای متفاوت با تحلیلگران دارند؛ آنها معتقدند؛ با توجه به اتمام فصل مصرف، باید در انتظار توقف بازار و در نهایت رکود باشیم، اما نرخ‌ها همچنان بر همین منوال باقی خواهد ماند.

با ‌این حال عده‌ای از معامله‌گران نیز می‌گویند: باید در انتظار مذاکرات سوم خردادماه ماند و سپس بازار را ارزیابی کرد و نمی‌توان در حال حاضر بازار پتروشیمی‌را پیش‌بینی کرد.