موقعیتهای آربیتراژ در شرایط قیمتگذاری غلط بازار
* قیمت خرید سکه در بازار آزاد: ۶۵۰.۰۰۰
* قیمت فروش سکه در بازار آزاد: ۶۵۷.۰۰۰
* قیمت بازخرید سکه توسط بانک مرکزی: ۶۳۶.۰۰۰ + (مالیات بر ارزش افزوده) ۲۷.۰۰۰=۶۶۳.۰۰۰
* قابلیت فروش اوراق گواهی سپرده برای ثبتنامکنندگان مرحله دوم به خود بانک ملی
I. موقعیت آربیتراژ برای کسانی که موعد تحویل سکهشان فرارسیده است.
سیاوش سلیمانی- آیلی رئیسی: موقعیتهای آربیتراژ در شرایط قیمتگذاری غلط بازار در فرآیند تحویل سکههای پیشفروش شده با فرض:
* قیمت خرید سکه در بازار آزاد: ۶۵۰.۰۰۰
* قیمت فروش سکه در بازار آزاد: ۶۵۷.۰۰۰
* قیمت بازخرید سکه توسط بانک مرکزی: ۶۳۶.۰۰۰ + (مالیات بر ارزش افزوده) ۲۷.۰۰۰=۶۶۳.۰۰۰
* قابلیت فروش اوراق گواهی سپرده برای ثبتنامکنندگان مرحله دوم به خود بانک ملی
I. موقعیت آربیتراژ برای کسانی که موعد تحویل سکهشان فرارسیده است. - فروش سکه به بانک مرکزی به نرخ ۶۳۶.۰۰۰ تومان
- خرید سکه از بازار به نرخ ۶۵۷.۰۰۰ تومان پس از پرداخت مابهالتفاوت ۲۱.۰۰۰ تومانی.
هر چند که شاید سود چنین عملیاتی (۶.۰۰۰ تومان به ازای هر سکه) جذابیت چندانی نداشته باشد، اما نشاندهنده این نکته است که پایینتر بودن قیمت فروش سکه در بازار آزاد از نرخ تمام شده بازخرید توسط بانک مرکزی نمیتواند، چندان دوام داشته باشد. به عبارت دیگر عملیات آربیتراژ آنقدر ادامه پیدا میکند که یا بانک نرخ بازخرید خود را پایین بیاورد یا قیمت فروش سکه در بازار به علت بالارفتن تقاضا در این سطوح قیمتی، افزایش یابد.
II. موقعیت آربیتراژ برای کسانی که سکه را در تحویل ۴ ماهه ۶۳۷.۰۰۰ تومان ثبت نام کردهاند. با توجه به اینکه نرخ تمام شده سکه برای این افراد حدود ۶۶۰.۰۰۰ تومان است بهترین استراتژی آربیتراژ برای آنها به قرار زیر است: انصراف از دریافت سکه، دریافت گواهی سپرده ۲۴ درصد، فروش گواهی سپرده ۲۴ درصد در همان لحظه، خرید سکه از بازار آزاد.
۶۵۱.۰۰۰=۶۳۷×۴ درصد+۶۳۷.۰۰۰
بنابراین این افراد به جای اینکه دو ماه منتظر بمانند تا با پرداخت حدود ۳۰.۰۰۰ تومان مالیات برارزش افزوده سکه خود را دریافت کنند، میتوانند همین الان با پرداخت ۶.۰۰۰ تومان اضافی سکه خود را از بازار تهیه کنند! که موجب میشود سود مابهالتفاوت این دو استراتژی معادل ۳۰.۰۰۰ تومان به نفع خریداران باشد. چنین استراتژی هر چند موقعیت آربیتراژ برای ثبتنام کنندگان با سررسیدهای ۶، ۸ و ۹ ماهه محسوب نمیشود اما استراتژی سودمند و معقولی به نظر میرسد؛ البته تا زمانی که نرخها در بازار آزاد با تکانههای مثبت شدیدی روبهرو نشده باشد. هدف از ارائه این مقاله آن است که نشان دهیم تزریق دلار در بازار ممکن است موجب نزول قیمتها در بازار نقدی سکه گردد ولی این نزول دوام چندانی نخواهد داشت و سازوکار بازار و اقدام آربیتراژگران موجب بازگشت قیمتها به سطوح قبل میگردد، مگر آنکه بانک نرخ بازخرید خود را همگام با تزریق دلار پایین بیاورد.
ارسال نظر