رکورد قراردادهای آتی برای دومین روز متوالی شکسته شد
گروه بورس کالا - سردار خالدی: بازار آتی در حالی دیروز اصلاح قیمتی را برای دومین روز پشت سر گذاشت و با رشد ۵ درصدی قیمت‌ها به شرایط عادی بیشتر نزدیک شد که دامنه نوسانات دلار کاهش محسوسی را تجربه کرد.

مبادلات روز گذشته بازار آتی متناسب با بازار نقدی که شاهد افت و خیز اندکی بود با نوسان همراه شد، اما به دلیل اصلاح قیمتی دامنه نوسان به 5 درصد مثبت رسید. براساس گفته فعالان، با ادامه تحویل پیش فروش سکه‌های ثبت‌نامی در روز دوم بدون هیچ‌گونه محدودیت، موافقت مجلس با اختصاص مابه‌التفاوت فروش ارز در بازار آزاد به یارانه بخش تولید و از سویی با انتقادهای ارزی سازمان بازرسی از بانک مرکزی نوسانات بازار سکه و ارز ادامه پیدا کرد. البته کاهش قیمت جهانی طلا نیز روی کاهش تشکیل صف‌های خرید و کم حجم شدن موقعیت‌ها تاثیرگذار بود، این در شرایطی بود که قبل از این فروشندگان اجازه تشکیل صف خرید را نمی‌دادند. معامله‌گران بر این باور هستند بازار طی دو روز اخیر خریدار سکه‌های تحویل گرفته شده از بانک مرکزی بود. علی موسوی یکی از کارگزاران بورس کالا در رابطه با اینکه چرا بازار آتی طی دو روز اخیر با رشد قیمت 5 درصدی مواجه شد؟ افزود: یکی از دلایل اصلی این بود که بازار آتی بدون منطق خاصی بیش از حد طی چند روز قبل از تحویل پیش فروش سکه‌های ثبت‌نامی، با کاهش همراه شده بود، این در حالی است که ریزش شدید قیمت‌ها در هر یک از سررسیدها و رسیدن قیمت‌ها به زیر 700 هزار تومان گواه این موضوع بود.
موسوی با بیان اینکه زمانی که قیمت‌ها در بازار آتی پایین‌تر از بازار نقدی شد بازار ریزش غیر قابل انتظاری را شاهد بود، اظهار کرد: پس از اینکه بازار به شرایط عادی و طبیعی برگردد، آن‌وقت روند قیمت‌ها در قراردادها خود را اصلاح و با سایر بازارها متناسب می‌شود.
وی در رابطه با اینکه یکی از دلایل افت بیش از حد قیمت‌ها اشتباه محاسباتی و مبادلاتی معامله‌گران در تعیین قیمت‌ها بوده، گفت: ترس زیاد از حد تحویل پیش فروش سکه‌های ثبت‌نامی و انتظارات برای ریزش محسوس قیمت‌ها در صورت ورود سکه‌ها به بازار باعث شد در بازار آتی روند قیمت‌ها نزول شدیدی را قبل از روز تحویل( 29 فروردین ماه) تجربه کند.
این کارشناس بازار آتی درباره پیش‌بینی‌ها نسبت به آینده بازار سکه اظهار کرد: دلایل متعددی برای افت و خیز قیمت‌ها وجود دارد که با توجه به فاکتورهای غیر اقتصادی تاثیرگذار روی روند مبادلات و تجربه سال گذشته بازار ارز و سکه نمی‌توان با قطعیت از آینده پیش‌بینی منطقی ارائه داد.
موسوی در ادامه افزود: موضوعی که در شرایط فعلی برای روند مبادلات اهمیت دارد این است که هر چه تحویل پیش فروش‌ها بیشتر شود، انتظار برای ورود سکه‌های بیشتر به بازار وجود دارد، این در شرایطی بود که در روزهای ابتدایی ثبت‌نام پیش فروش‌ها، استقبال زیادی انجام نشد، اما بعد از اینکه نوسانات بازار سکه و ارز، کسب سود دهی و رونق معاملات در این بازارها بیشتر شد کم‌کم شاهد افزایش ثبت‌نام برای پیش فروش‌ها بودیم که با توجه به شرایط فعلی، معامله‌گران باید نگاه دقیقی به وضعیت و سرانجام پیش فروش‌ها در آینده داشته باشند. وی در ادامه صحبت‌هایش درباره روند مبادلات در بازار سکه تصریح کرد: در شرایط کنونی یک عده افراد سودجو وارد بازار شده‌اند که با خرید سکه و تبدیل آن به طلای ذوب شده تقاضای بالایی را ایجاد کردند که همین سطح تقاضا، روند مبادلات بازار سکه را تحت‌تاثیر قرار داده و انتظار بر این است مسوولان و تصمیم گیرندگان مربوطه نسبت به وضعیت ایجاد شده واکنش نشان دهند. موسوی در رابطه با معقول بودن میزان وجه تضمین اولیه در بازار اظهار کرد: سال گذشته پس از اینکه شرکت‌های کارگزاری با زیان شدیدی رو به رو شدند به بورس فشار آوردند برای اینکه بازار آتی را کنترل و از شرایط نگران کننده دور کند، میزان وجه تضمین را بالا ببرد، این در حالی است که افزایش وجه تضمین در آن زمان با توجه به نوسانات شدید بازار ارز و سکه معقول و منطقی بود، اما در شرایط کنونی بهتر است بازار در مصوبه‌های خود تغییراتی ایجاد کند زیرا با باقی ماندن سطح بالای میزان وجه تضمین، هم از جذابیت بازار کاسته شده و هم تعداد بازیگران کم شده‌اند. به عقیده این کارگزار بورس کالا، پیشنهادهای متفاوتی به مدیریت قراردادهای مشتقه برای بهبود و رونق معاملات داده شده، اما بازار بهتر است برای اینکه وجه تضمین را اصلاح کند به کسانی که با زیان بیشتری در موقعیت‌های خرید و فروش مواجه هستند و به اصطلاح مارجین کال (Margin Call) شده‌اند در طول روند معاملات اولویت دهد. در واقع سیستم معاملاتی اولویت خرید و فروش را به مارجین کالی‌ها بدهد.
این در حالی بود که در روز سه شنبه هفته سپری شده برای دومین روز متوالی در سال جدید رکورد قراردادهای آتی سکه طلا در بورس کالای ایران شکسته شد. در روز سه‌شنبه ۱۹ هزار و ۲۷۷ قرارداد سکه طلا در بورس کالای ایران به ثبت رسید که ارزش این حجم از معاملات را به یک هزار و ۳۴۹ میلیارد ریال رساند.
روند مبادلات در بازار دیروز در شرایطی ادامه یافت که نوسان بازار به تاثیر از موضوع تحویل پیش فروش سکه‌ها و تغییرات قیمت دلار داخلی و طلای جهانی ادامه پیدا کرد؛ قیمت سکه در سررسید اردیبهشت‌ماه با 499/4 درصد رشد در محدوده 695 تا 708 هزار تومان، سررسید خردادماه با 5 درصد رشد در محدوده 690 تا 717 هزار تومان، سررسید تیرماه با 5 درصد رشد در محدوده 711 تا 732 هزار تومان و سکه مردادماه با 5 درصد رشد در محدوده 719 تا 747 هزار تومان قرار گرفت.