موج گرانی در بازار داخلی و جهانی فولاد

گروه بورس کالا - طی هفته گذشته بازار فولاد جهانی و داخلی روند صعودی داشت اما با توجه به وجود برخی فاکتورها، روند رو به رشد قیمت بیلت و مقاطع در بازار داخلی بیش از بازار جهانی بود از این رو خریدها هیجانی‌تر شده و در روزهای پایانی بازار در سال جدید به نظر می‌رسد همه خریداران وارد بازار شده‌اند، اما با توجه به حجم معاملاتی که انجام شده پیش‌بینی بازار سال آینده سخت است چرا که از یکسو فاکتورهای موجود نشانه‌های رشد دارند و از سوی دیگر حجم معاملات در پایان سال بالا بوده و امکان دارد بر بازار سال آینده تاثیر بگذارد. سایت مرکز خدمات فولاد ایران به بررسی تحولات هفته اخیر پرداخته که در ادامه می‌خوانید: رشد قیمت جهانی بیلت

هفته گذشته بیلت صادراتی سی‌آی‌اس برای تحویل فوری تا ۵ دلار افت قیمت داشت و قیمت درخواستی به ۶۰۵ دلار در هر تن فوب رسید.

به گفته معامله‌گران زمان می‌برد تا خریداران افزایش قیمت ۲۰ دلاری دو هفته قبل را که قیمت را از ۵۹۰ دلار به ۶۱۰ دلار در هر تن فوب رساند کاملا بپذیرند.

مصر و تونس در ۶۲۰ دلار در هر تن سی‌اند‌اف خریدار بودند، ولی عرضه‌کننده‌ها این قیمت را نمی‌پسندند.

در خاور دور نیز قیمت محصولات نیم ساخته رو به بالاست و عرضه سی‌آی‌اس محدود است. در بنادر دریای خزر پس از مدت‌ها سکوت هفته گذشته از بهبود روند بازار خبرهایی مطرح شد.

از آنجایی که عرضه بیلت صادراتی ترکیه هم زیاد نیست فعالان بازار سی‌آی‌اس افت قیمت جدی را انتظار ندارند. برخی کارخانه‌ها ۶۲۰ دلار در هر تن فوب را امتحان کردند، ولی بازار نپذیرفت.

انتظار می‌رود تقاضای داخلی سی‌آی‌اس هم بالا برود، احتمالا در ماه مارس نیز قیمت‌های صادراتی صعودی خواهد بود، ولی از ۶۲۰ تا ۶۳۰ دلار در هر تن فوب فراتر نمی‌رود. بیلت صادراتی ترکیه ۱۰ دلار بالا رفته به ۶۳۰ تا ۶۴۰ دلار در هر تن فوب تحویل اواخر آوریل رسید، ولی تقاضا کم بود و قیمت ۲۰ تا ۳۰ دلار از قیمت‌های سی‌آی‌اس بالاتر است.

طی هفته گذشته متوسط قیمت بیلت در بورس لندن نیز به ۵۰۸ دلار در هر تن افزایش یافت.

در چین قیمت بیلت ۵۹۴ دلار در هر تن با ۱۷ درصد مالیات بر ارزش افزوده بود و کمی افت داشت، ولی فعالان بازار به افزایش تقاضای بهار امیدوارند.

در بازار جنوب شرق آسیا وارد‌کننده‌ها در مقابل افزایش قیمت بیلت مقاومت کرده‌اند چون بازار داخلی میلگرد آنها این سرعت را در رشد قیمت ندارد.

نرخ پیشنهادی بیلت کره ۶۶۰ دلار در هر تن سی‌اف‌آر اندونزی ثبت شد که ۱۰ دلار رشد داشت. اما بالای ۶۵۰ دلار در هر تن معامله‌ای پیشنهاد نشده است.

بیلت وارداتی در ایران به ۱۱۷۵ تومان رسید

هفته گذشته قیمت بیلت در بازار ایران نیز همانند دیگر بازارهای منطقه روند صعودی داشت. روز شنبه سایز ۱۵۰ میلیمتر در انزلی روی تریلی هر کیلو ۱۱۳۰ تا ۱۱۴۰ تومان عرضه می‌شد و تا آخر هفته به ۱۱۷۰ تومان هم رسید در حالی که تا روز دوشنبه بازار بیلت سردرگم بود و به علت کاهش تقاضای ناشی از برنامه تعطیلی کارخانه‌ها در نوروز احتمال داده می‌شد قیمت ثابت بماند.

عرضه یکصد هزار تنی بیلت در بورس نیز همراه با شایعاتی این احتمال را تقویت می‌کرد، ولی با فروش محموله بیلت در بورس، بازار تقویت شد چرا که با فروش بیلت در بورس با نرخ ۹۹۹ تومان، بازار با این قیمت، به قیمت ۱۰۵۰ تومان هر کیلو برای سال آینده اطمینان پیدا کرد.

گفته می‌شود بیلت خارجی هم باید در قیمت ۱۱۴۰ تا ۱۱۶۰ تومان هر کیلو قرار می‌گرفت. در این محاسبات خریداران و فروشندگان توافق داشتند اما از سوی دیگر جو فعلی بازار معتقد به بالا رفتن قیمت‌ها است و دلیلی برای ثابت ماندن یا افت قیمت وجود ندارد.

به همین دلیل دیدگاه بازار نسبت به آینده قیمت‌ها افزایشی است. روز پنج‌شنبه بیلت سایز ۱۵۰ میلیمتر در انزلی روی تریلی تا هر کیلو ۱۱۷۵ تومان هم پیشنهاد شد، اما به علت توقف تولید، معاملات بیلت عملا در این هفته بسته خواهد شد.

میلگرد در مدار رشد

در شمال اروپا قیمت میلگرد تا ۲۰ یورو بالا رفت و به ۵۹۰ دلار در هر تن دی دی پی رسید که رشد قیمت قراضه موجب این روند شد.

قیمت میلگرد صادراتی نیز تقریبا مشابه بازار داخلی است.

در انگلیس در هفته‌های اخیر بازار مقاطع با ثبات بوده و قیمت نیز با توجه به این شرایط ۷۸۷ تا ۸۰۲ دلار در هر تن بود.

بازار میلگرد در اسپانیا افت قیمت ۱۰ یورویی را تجربه کرد؛ به طوری که قیمت نهایی بازار در ۵۴۰ تا ۵۴۵ یورو در هر تن شنیده شد. میلگرد وارداتی به آمریکا ۶۹۰ تا ۷۰۰ دلار در هر شورت تن بود. قیمت بازار داخلی ۷۳۰ تا ۷۶۰ دلار در هر شورت تن درب کارخانه است البته تا ۷۱۰ دلار هم پیشنهاد شده است. در بازار داخلی ترکیه قیمت میلگرد ۶۸۴ تا ۷۰۸ دلار در هر تن درب کارخانه بود برخلاف پیش‌بینی‌ها، بازار مقاطع داخلی ترکیه هفته گذشته آرام شد. میلگرد صادراتی ترکیه به لبنان در ۶۸۰ دلار در هر تن فوب پیشنهاد شد که ۵ دلار نسبت به فروش اخیر به دبی ارزان‌تر بود.

از طرفی فروشندگان سی‌آی‌اس، میلگرد را تا ۶۶۵ دلار فوب عرضه کردند که بر بازار ترکیه فشار می‌آورد. در کره قیمت نقدی میلگرد تا ۹ دلار بالا رفته به ۷۲۹ تا ۷۳۸ دلار در هر تن رسید.

طی هفته گذشته قیمت قرارداد میلگرد در بورس فیوچرز چین ۴/۰ درصد افت داشته و به ۶۷۴ دلار در هر تن رسید. در بازار نقدی قیمت ۶۶۶ دلار در هر تن با ۱۷ درصد مالیات بود که ۳ دلار رشد داشت. قیمت فعلی میلگرد در بازار داخلی ژاپن ۷۲۸ تا ۷۴۱ دلار در هر تن است.

مقاطع در ایران افزایشی شد

از روز شنبه قیمت مقاطع با افزایش روبه‌رو بود و این روند در طی هفته دنبال شد.

میانگین قیمت میلگرد ۱۴ تا ۲۵ در بازار اصفهان در هر کیلو ۱۲۵۷۰ ریال بود که در پایان هفته به ۱۳۲۴۰ ریال رسید. تیرآهن سبک هم که اول هفته به‌طور متوسط ۱۱۲۸۳ ریال هر کیلو در اصفهان بود در پایان هفته به ۱۱۷۵۰ ریال رسید.

روند افزایش قیمت بعضی کالاها به صورتی بود که روز دوشنبه خریدارها دست از معامله برداشتند و رکود نسبی در بازار دیده شد، ولی ادامه روند افزایش قیمت از سوی کارخانه‌ها و معامله بیلت صد هزار تنی در بورس باعث تقویت روحیه بازار شد و همین امر باعث شد تا قیمت‌ها روند صعودی خود را حفظ کنند.

علت اصلی این امر توقف یا کاهش عرضه بعضی کارخانه‌ها بود. قیمت نبشی و ناودانی در طول هفته گذشته روزانه ۱۰ تا ۳۰ تومان هر کیلو بالا رفت. بخش عمده‌ای از این افزایش قیمت ناشی از انتظار بالارفتن قیمت‌ها در سال آینده است و بعضی از تجار با خوش‌بینی نسبت به این امر موجودی انبار را بالا برده‌اند. کارخانه‌ها هم با کاهش تولید و عرضه به این روند کمک کردند.

نوسان متفاوت جهانی

در بازار داخلی ترکیه هفته گذشته ورق گرم ۷۲۰ دلار در هر تن درب کارخانه بود. انتظار ۷۳۰ تا ۷۴۰ دلار در هر تن درب کارخانه می‌رود چون قیمت‌های وارداتی ۶۸۰ تا ۷۲۰ دلار هر تن سی‌اف‌آر برای محصول سی‌آی‌اس و اروپا است. ورق گرم صادراتی ترکیه ۱۰ تا ۲۰ دلار در هر تن بالا رفته به ۷۱۰ تا ۷۱۵ دلار در هر تن فوب رسید، ولی معامله‌ای پیشنهاد نشد. اخیرا قیمت ورق گرم در بازار نقدی آمریکا از ۷۰۰ دلار در هر شورت تن پایین آمده و انتظار افت بیشتر نیز می‌رود. ورق گرم ۶۹۰ تا ۷۰۰ دلار در هر شورت تن بوده است. برخی تا ۶۸۰ دلار هر شورت تن بازار را نزولی می‌بینند. ورق گرم در بازار شمال اروپا ۵۴۵ تا ۵۵۰ یورو درب کارخانه معامله شد که ۵ دلار نسبت به هفته قبل رشد داشت. در ایتالیا ورق گرم ۵۲۰ تا ۵۵۰ یورو در هر تن درب کارخانه بود. در اسپانیا قیمت بین ۵۳۰ تا ۵۵۰ یورو درهر تن درب کارخانه پیشنهاد شد. قیمت نقدی ورق گرم در بازار کره تغییری نکرده؛ چرا که تقاضای نهایی همچنان پایین است. ۷۴۴ تا ۷۵۳ دلار در هر تن قیمت رایج بازار بود. ورق گرم وارداتی به امارات در ۶۸۰ تا ۷۱۰ دلار هر تن سی‌اف‌آر پیشنهاد شد. در عربستان قیمت پیشنهادی ورق گرم وارداتی از چین ۶۵۰ دلار در هر تن فوب بود و محصول کره و تایوان ۶۹۰ دلار فوب است. قیمت‌های وارداتی هفته گذشته ۱۰ تا ۱۵ دلار در هر تن بالا رفتند. با بهبود جزئی جو بازار، قیمت ورق گرم چین صعودی بود. قیمت ورق گرم بازار شانگهای ۶۷۵ تا ۶۷۸ دلار در هر تن با ۱۷ درصد مالیات بر ارزش افزوده است که ۴ دلار در هر تن بالا رفته است.

آرامش بازار گالوانیزه در ایران

ورق گرم ضخامت ۲ میلیمتر رول عرض یک متر اول هفته هر کیلو ۱۰۴۰ تومان در انزلی معامله می‌شد و در پایان هفته به ۱,۰۷۰ تومان هر کیلو رسید. انتظار فعالان بازار این است که قیمت این کالا به بیش از ۱۱۰۰ تومان هر کیلو برسد. شاید در هفته آینده که بعضی از تجار بزرگ به طور سنتی دست از معامله برمی دارند با کاهش عرضه از یک سو و تمایل کارخانه‌ها برای حفظ موجودی انبار برای سال آینده این امر محقق شود.

محدودیت واردات، بازار این کالا را حساس کرده است و در صورت شروع عدم تعادل در عرضه و تقاضای این کالا، جهش قیمت آن قابل پیش‌بینی است. ورق‌های گرم ضخامت ۳ تا ۱۵ میلیمتر محصول مبارکه در خلال هفته قبل روند صعودی داشت و تا هر کیلو ۳۰ تومان برای بعضی اقلام بالا رفت.

ضخامت‌های ۱۵ میلیمتر به بالا تا هر کیلو ۲۰ تومان افزایش قیمت داشت. عرضه محصولات مشابه وارداتی از بنادر جنوب و شمال کشور اجازه رشد قیمت این کالاها را نمی‌دهد. ورق سرد بازار محکمی داشت به‌خصوص برای ضخامت‌های ۶۰/۰ تا ۹۰/۰ میلیمتر که موجودی آنها هر روز کمتر می‌شود از طرف دیگر عرضه‌کننده‌ها ترجیح می‌دهند برای بستن حساب‌ها دست از فروش بردارند که طبعا قیمت‌ها بالاتر خواهد رفت.

محدودیت عرضه این کالا از اوایل سال دیده می‌شد، ولی تنگناهای گشایش اعتبار در نیمه دوم امسال شرایط را حادتر کرده است از آنجا که این کالا به‌عنوان ماده اولیه برای ورق گالوانیزه هم مصرف می‌شود، محدودیت عرضه آن باعث بالا رفتن قیمت ورق گالوانیزه خواهد شد. با توجه به آنکه مصرف‌کنندگان ورق سرد معمولا هر سال از دهم تا ۱۵ اسفند دست از خرید برمی‌دارند و به انبارگردانی می‌پردازند، قیمت‌ها در اندازه واقعی خود پیشنهاد نشدند ولی با ادامه این وضع در اوایل سال آینده شاهد کمبود قابل توجه این کالا خواهیم بود.

ورق گالوانیزه هفته آرامی را پشت سرگذاشت، توقف فعالیت‌های ساختمانی و صنعتی از یک سو و افزایش قیمت ورق سرد باعث شد تا کارخانه‌های تولیدکننده این کالا سیاست صبر را در پیش بگیرند در حالی که تقاضا هم محدود شده بود. فولاد مبارکه با عرضه ورق گالوانیزه در هفته‌های اخیر به آرامش نسبی بازار کمی کمک کرده است.

کاهش قیمت قراضه محقق نشد

هفته گذشته ترکیه موجودی کافی قراضه در انبارها داشت و خرید زیادی انجام نداد. در واقع منتظر فروش فولاد در قیمت‌های بالاست تا مجددا قراضه بخرد، ولی عرضه‌کننده‌ها کوتاه نمی‌آیند و قیمت‌ها کاهش نیافته البته رشد قیمت چشمگیری نداشت. آمریکا قراضه سنگین کلاس ۱ و۲ خلوص ۲۰-۸۰ را در ۴۵۰ تا ۴۵۴ دلار در هر تن سی‌اند‌اف ترکیه پیشنهاد داده و اروپا در ۴۴۵ دلار در هر تن سی‌اند‌اف قراضه آ۳ رومانی ۴۴۵ تا ۴۵۵ دلار هر تن سی‌اف‌آر بود.

قراضه سی‌آی‌اس ثابت بود. قیمت داخلی و وارداتی قراضه در جنوب اروپا هفته گذشته ۵ تا ۱۰ یورو در هر تن بالا رفت. با کاهش خرید کارخانه‌های آمریکایی قیمت نقدی قراضه خرد شده در بازار داخلی آمریکا ۴۴۰ دلار در هر تن شنیده در قیمت‌های پایین‌تر نیز معامله شد. قراضه خلوص ۲۰-۸۰ کانتینری آمریکا ۴۵۵ تا ۴۶۰ دلار هر تن سی‌اند‌اف تایوان شنیده شد. در بازار چین قراضه سنگین ۵۱۵ تا ۵۴۳ دلار در هر تن با ۱۷ درصد مالیات بود که رشدی جزئی داشت. توکیو استیل ژاپن قیمت خرید قراضه را ۶ دلار بالا برد.

ثبات بازار سنگ‌آهن

هفته گذشته بازار سنگ‌آهن نسبتا با ثبات بود. بعید است تقاضای چین به این زودی بهبودی داشته باشد. همه سیاست انتظار را ترجیح می‌دهند. سنگ‌آهن خلوص ۵/۶۳ درصد هند ۱۴۶ تا ۱۴۸ دلار در هر تن سی‌اند‌اف شنیده شد. خریداران چینی هفته گذشته به دنبال خلوص پایین و محموله‌های ارزان‌تر بودند؛ چرا که چشم‌انداز روشنی در انتظار بازار فولاد نیست. بازار سوآپ نیز نسبتا نزولی بود و از چشم‌انداز منفی بازار نقدی خبر می‌دهد. موجودی سنگ‌آهن بنادر چین پس از ۱۰۱ میلیون تن اوایل فوریه برای چهارمین هفته متوالی افت داشته به ۹۸ میلیون و ۷۲۰ هزار تن رسیده است. کرایه حمل ریلی سنگ‌آهن در هند توسط دولت پایین آمده از این رو انتظار می‌رود سال‌جاری صادرات هند به چین افزایش یابد. شرکت معدنی ریو تینتو اعلام کرد قیمت فصلی قراردادی سنگ‌آهن خلوص ۶۱ درصد این شرکت برای فصل دوم سال به ۱۲۸ دلار و ۲۴ سنت هر تن فوب استرالیا می‌رسد در حالی که فصل اول امسال ۱۴۱ دلار و ۲۸ سنت بوده است.