صنعت برق دو عضو، صنعت نفت یک عضو و نهادهای مالی ۴ عضو هیات‌مدیره را بدست آوردند

گروه بورس کالا - مجمع عمومی موسس شرکت بورس انرژی (سهامی عام در شرف تاسیس) به عنوان چهارمین شرکت بورسی کشور روز پنجشنبه ۱۱ اسفند با انتخاب هفت عضو حقوقی هیات‌مدیره پایان یافت. این مجمع با سخنرانی علی صالح آبادی رییس سازمان بورس و اوراق بهادار رسما آغاز به کار کرد. صالح آبادی گفت: در تاسیس بورس انرژی در هر مرحله‌ای که قرار داشتیم خوشبختانه استقبال بسیار خوبی صورت گرفت.

اعتماد عمومی به دست‌اندرکاران بازار سرمایه صالح آبادی در ادامه با بیان اینکه استقبال کم نظیر مردم از پذیره‌نویسی نشان دهنده اعتماد عمومی به دست‌اندرکاران بازار سرمایه است، افزود: اگر چه به دلیل محدودیت در سهام بسیاری از علاقه‌مندان و مردم نتوانستند در پذیره‌نویسی حضور پیدا کنند، اما امیدواریم با نهادسازی در بازار سرمایه و تقویت این شرایط بتوانیم علاوه بر اینکه بازار را توسعه دهیم، شرایط مشارکت بیشتر مردم را در بخش نهادهای مالی فراهم کنیم.

پذیره‌نویسی شرکت بورس انرژی که در ۱۲ دی ماه سالجاری با نارضایتی برخی از علاقه‌مندان و مردم نسبت به نحوه پذیره‌نویسی صورت گرفته بود، حاشیه‌های زیادی را به دنبال داشت.

رییس سازمان بورس و اوراق بهادار بر نقش بازار سرمایه به عنوان حقیقتی انکارناپذیر تاکید کرد و افزود: بازار سرمایه جایگاه خود را نه با حرف بلکه با عمل تثبیت می‌کند، به همین خاطر امروز هم تولد چهارمین بورس کشور است.

وی با اشاره به اینکه اقتصاد کشور ما مبتنی بر انرژی است و وضعیت ما نیز با توجه به ذخایر نفت و گاز در شرایط مطلوبی قرار دارد، اظهار کرد: باید بتوانیم از این انرژی در راستای توسعه بازار سرمایه استفاده کنیم.

صالح آبادی با بیان اینکه برای انتخاب اعضای هیات‌مدیره بورس انرژی، گروه‌های مختلف اعلام آمادگی کرده‌اند و آن را باید به فال نیک گرفت، بر این موضوع تاکید کرد که سرمنشا موفقیت بورس در کشور همدلی و همراهی اعضای بورس در کنار همدیگر بوده است.

وی در پایان اظهار امیدواری کرد: وزارت نفت و نیرو بازار انرژی را رونق داده و در توسعه بازار سرمایه نقش موثری داشته باشند، سازمان بورس نیز در این میان از هیچ تلاش و کوششی دریغ نخواهد کرد.

حجم مبادلات بورس انرژی بیش از ۲۰ میلیارد دلار می‌شود

پس از صحبت‌های رییس سازمان بورس و اوراق بهادار، اعضای حاضر در جلسه با توجه به مفاد قانون تجارت هیات رییسه مجمع را انتخاب کردند تا پس از آن ترکیب هیات موسسین مشخص شود. براین اساس؛ احمد قلعه‌بانی مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران به عنوان رییس مجمع، علی عسکری مارانی از فعالان حوزه بورس و محمد ملاکی از فعالان حوزه صنعت برق به عنوان ناظر، علی حسینی به عنوان نماینده سازمان بورس و اوراق بهادار و ابوالفضل متین به عنوان منشی جلسه انتخاب شد. حسین میری به عنوان نماینده بانک اقتصاد نوین و مدیرعامل شرکت تامین سرمایه نوین، جمشید محمدی به نمایندگی از شرکت بازرگانی پتروشیمی، محمد غفارپور به نمایندگی از شرکت کارگزاری بانک ملت، عبدالمجید قندریز از شرکت سرمایه‌گذاری تامین اجتماعی و محمدرضا خواجه‌نصیری مدیر اداره امور بورس‌ها و بازارهای سازمان بورس و اوراق بهادار به عنوان اعضای کمیته اجرایی در این جلسه حضور داشتند.

با صحبت‌های احمد قلعه‌بانی رییس مجمع، جلسه انتخاب اعضای هیات‌مدیره رسما کار خود را آغاز کرد. قلعه‌بانی در ابتدای صحبت‌هایش با اشاره به اینکه انتظار بر این است بورس و نهادهای مالی در جهت تولید شکل بگیرند، گفت: هدف از شکل‌گیری نهادهای مالی، اقتصاد سالم و پویا مبتنی بر حرکت تولید گسترده است. رییس شرکت ملی نفت ایران در ادامه خاطرنشان کرد: با توجه به نقدینگی موجود و ضررهای ناشی از آن به اقتصاد کشور، حضور نهادهای مالی می‌توانند از ضربه زدن به اقتصاد کشور جلوگیری کنند.

وی با اشاره به وظایف شرکت ملی نفت در راستای اجرای برنامه پنجم توسعه افزود: امکان واگذاری بخش‌های اکتشاف، تولید و توسعه حوزه نفت به بخش خصوصی وجود دارد به طوری که امیدواریم با ملی کردن واقعی نفت، مشارکت مردم بیشتر شود و در آینده شاهد این باشیم که دولت تنها نظارت‌های حاکمیتی را انجام دهد.

قلعه‌بانی با اشاره به آخرین قراردادهای منعقد شده شرکت ملی نفت تصریح کرد: پیش‌بینی می‌شود اگر تنها نفت کوره در فاز نخست در بورس انرژی عرضه شود، حجم مبادلات این بورس به بیش از ۲۰ میلیارد دلار برسد.

وی ابراز اطمینان کرد: در فازهای بعدی، سایر فرآورده‌های نفتی به خصوص نفت خام، قابلیت عرضه در بورس انرژی را خواهد داشت و در صورتی که مشکلات قانونی عرضه نفت خام در بورس انرژی برطرف شود، شرکت‌ها می‌توانند نفت خام ایران را خریداری و در بازارهای بین‌المللی عرضه کنند.

وی در ادامه تصریح کرد: در حال حاضر نفت ایران در حدود ۱۲۵ دلار در هر بشکه به فروش می‌رسد که برخی کشورها، ۱۰ برابر ارزش افزوده از یک بشکه نفت ایجاد می‌کنند.

مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در پایان ابراز امیدواری کرد از بخش‌های خصوصی در حوزه نفت و گاز حداکثر استفاده را ببریم.

دنیای اقتصاد روزنامه رسمی بورس انرژی

در ادامه این مراسم حسین میری به نمایندگی از کمیته اجرایی گزارشی از روند تاسیس شرکت بورس انرژی ارائه کرد. روند کلی آغاز و تاسیس این بورس و سازوکار پذیره‌نویسی بورس انرژی از بخش‌های مختلف این گزارش بود. مدیرعامل شرکت تامین سرمایه نوین در پایان به تشریح هزینه‌های مقدماتی تاسیس و جزئیات وجوه پرداختی پرداخت.

علی عسکری مارانی، محمد ملاکی و علی حسینی دیگر افرادی بودند که در این نشست به عنوان ناظران و نماینده بورس نکاتی را درباره تشکیل این مجمع خاطرنشان کردند. در ادامه این جلسه با موافقت حاضرین اساسنامه شرکت تصویب شد و پس از آن نیز هر یک از نمایندگان کاندیداهای اعضای هیات‌مدیره به مدت یک دقیقه سخنرانی کردند. البته شرکت کارگزاری کالای خاورمیانه در پایان انصراف خود را اعلام کرد تا تعداد اعضای کاندیداها به ۱۹ نفر برسد. در این جلسه که تا ساعت ۱۲:۴۰ دقیقه برای رای‌گیری به طول کشید روزنامه‌های کثیرالانتشار اطلاعات و دنیای اقتصاد به عنوان روزنامه‌های رسمی انتخاب و پرداخت هزینه‌های کمیته اجرایی نیز موکول به موافقت هیات رییسه بورس انرژی پس از انتخاب شد. همچنین دستمزد اعضا در مجمع عمومی و فوق‌العاده (ماهی یک یا دو جلسه برگزار می‌شود) برای یک دوره سال مالی (۱۲ ماهه، که با توجه به طول کشیدن زمان ثبت شرکت‌ها و موکول شدن امور اداری آن به سال ۱۳۹۱ این دوره از سال جدید آغاز می‌شود) مبلغ ۳۰ میلیون تومان تعیین شد.

در این مجمع که با حضور بیش از ۷۸ درصد سهامداران برگزار شد، شرکت‌های تولیدی آرین ماهتاب‌گستر، سرمایه‌گذاری ایران، گسترش نفت و گاز پارسیان، کارگزاری مهرآفرین، صنایع برق و آب صبا، مدیریت سرمایه‌گذاری ملی ایران و کارگزاری بانک ملت به ترتیب با کسب بیشترین آرا به عنوان اعضای اصلی هیات‌مدیره بورس انرژی انتخاب شدند. شرکت‌های سرمایه‌گذاری تدبیر، صندوق بازنشستگی کارکنان صنعت نفت و توسعه پترو ایران نیز به عنوان اعضای علی‌البدل انتخاب شدند. همچنین شرکت رهیافت به عنوان بازرس قانونی و موسسه حسابرسی هشیار - بهمند به عنوان حسابرس مستقل برگزیده شد.

براساس گفته کارشناسان، عدم کارآیی بنگاه‌ها در تولید و ارائه خدمات، پاسخگویی به تغییرات اقتصادی و تکنولوژیک و نیاز به جذب سرمایه‌های خصوصی در توسعه صنعت و تکنولوژی، رفع انحصار، ارائه خدمات متفاوت به مشتریان با نیازهای متفاوت، شفاف کردن هزینه‌ها و ایجاد رقابت، تامین مالی کوتاه مدت برای صنایع برق، نفت و سایر حامل‌های انرژی، کشف روزانه قیمت حامل‌های انرژی، خرید و فروش انرژی، تامین انرژی برای توزیع‌کنندگان و مصرف‌کنندگان، پوشش ریسک، شفافیت معاملاتی، تسهیل در تبادلات انرژی، کاهش هزینه‌های مبادلاتی از جمله اهداف مهم در تاسیس بورس انرژی به شمار می‌آید. پیش‌بینی می‌شود بورس انرژی که اولین بورس در این زمینه در منطقه است، پس از ۳ سال از تاسیس، بزرگ‌ترین بورس انرژی منطقه آسیای غربی، آسیای جنوبی، آسیای میانه و شمال آفریقا از نظر گردش مالی و حجم فیزیکی کالای مبادله شده باشد.