پدرام ایزدی *
از اواسط اسفندماه، همزمان با خیزش فصلی بهای قراضه و همچنین قوت گرفتن بازارهای خارجی، بهای صادراتی شمش حوزه روسیه به سطوح بالاتر نقل مکان خواهد کرد.

در فروردین‌ماه سال آینده، از یک سو بنابر احیای پروژه‌های عمرانی در ترکیه و از سوی دیگر تقاضای سالم از سوی خریداران در عربستان سعودی و جنوب شرقی آسیا، شاهد این روند افزایشی خواهیم بود. اما در اردیبهشت‌ماه با روند متفاوتی روبه‌رو می‌شویم و انتظار می‌رود قیمت‌ها بار دیگر سراشیبی سقوط را از سر گیرند.
اما در بازار محصولات تخت، با توجه به افزایش سطح تقاضا از سوی خریداران محلی و منطقه ای و همچنین راکد ماندن فضای رقابتی با صادرکنندگان در آسیا، رشد بهای ورق گرم در بازارهای داخلی موجب افزایش روزافزون این محصول در بازارهای کشور چین تا اواسط فروردین‌ماه خواهد شد. در فروردین‌ماه ۱۳۹۱، با کاهش کوتاه‌مدت فعالیت خرید در بازار، رشد قیمت‌ها موقتا متوقف خواهد شد.
در اردیبهشت‌ماه سال آینده نیز، کاهش یکباره بهای مواد خام و سطح تقاضا پیش از شروع باران‌های موسمی بار دیگر موجب نزولی شدن روند قیمت‌ها می‌شود.
در اسفند ماه سال جاری، بازار وارداتی سنگ آهن در بخش تقاضا در چین بهتر خواهد شد، با این وجود، حضور کالای کافی در انبارهای بنادر باعث کنترل رشد قیمت‌ها می‌شود. در ماه جاری روند جمع آوری قراضه همچنان با مشکلاتی روبه‌رو است، بنابراین انتظار می‌رود که در فروردین سال آتی بهای این ماده به روند تورمی خود ادامه دهد. بهای زغال کک‌سازی نیز تحت قراردادهای بلند‌مدت و اسپات با توجه به سطح بسیار پایین تقاضا در بازار این ماده و سطح بسیار بالای کالای محصور در انبار‌ها، با کاهش تدریجی همراه خواهد شد.
تحلیل بازار شمش
تا اواسط فروردین‌ماه سال آتی، بهای شمش حوزه روسیه با افزایش بیشتری همراه خواهد شد.
همزمان با بی‌نظمی در موعد تحویل قراضه آهنی، تعدادی از فروشندگان در بازار شمش، میزان عرضه این محصول را در بهمن ماه کاهش دادند و به‌رغم سطح ضعیف تقاضا در بازارهای اصلی فروش، از افت بیشتر قیمت‌ها در سطح هر تن 560 دلار تحویل بنادر دریای سیاه جلوگیری کردند. به‌علاوه، با شروع ماه اسفند، صادرکنندگان شمش در حوزه روسیه دلایل خود را برای افزایش قیمت‌ها داشتند.
با توجه به رشد بهای قراضه، تامین‌کنندگان شمش در بنادر دریای سیاه با قوت قلب قیمت‌های پیشنهادی خود برای تولید در اسفندماه را تا سطح هرتن ۵۸۰ تا ۶۰۰ دلار فوب افزایش دادند. در این میان تولیدکنندگان هم از روند صعودی قیمت‌ها در بازار وارداتی قراضه فولادی در ترکیه بی‌بهره نبودند واین روند رو به بالا به نوعی باعث حمایت از این قشر فعال در صنعت فولاد شد؛ روند صعودی که پیرو بهتر شدن سطح تقاضا در بازار محصولات نهایی چندی پیش در ترکیه مشاهده شد.
با تداوم روند افزایشی بهای قراضه فولادی، بهای شمش حوزه روسیه تا اواسط اردیبهشت‌ماه سال آتی صعودی خواهد بود. رشد احتمالی حجم تقاضا در ترکیه و افزایش انگیزه خرید در عربستان سعودی و جنوب شرقی آسیا هم نیروی محرک این افزایش قیمت‌ها به‌شمار می‌روند.
همین یک ماه پیش بود که بالا رفتن بهای قراضه فولادی در اوکراین از سوی تولیدکنندگان مقبول واقع شد، اما به نظر نمی‌رسد که افزایش مجدد قیمت‌ها حدود هر تن ۱۵ دلار تا اواسط اسفند ماه منجر به تغییر سیاست این تولیدکنندگان شود. تا زمانی که انبارهای قراضه فولادی در روسیه خالی از این ماده باشند، در ماه جاری، به جبران شرایط سخت و پیچیده حاکم بر جمع آوری قراضه، شرایط بازار در این کشور به سوی بهبودی در حرکت خواهد بود. در عربستان سعودی نیز، با شروع تعداد زیادی از پروژه‌های ساختمانی شاهد افزایش یکنواخت تقاضا در بازار شمش خواهیم بود. واحدهای بازیافت نورد گوش به زنگ افزایش فعالیت‌های خود در ترکیه هستند؛ چراکه کسادی بازار ساخت‌و‌ساز تا اواسط اردیبهشت‌ماه جای خود را به فضای پر هیاهوی آغاز پروژه‌های عمرانی خواهد داد.
همچنین افزایش پیش‌بینی شده بهای قراضه در ترکیه در اسفند و فروردین باعث حمایت از افزایش نرخ شمش حوزه روسیه خواهد شد. انتظار می‌رود که بهای قراضه ایالات متحده در اسفند به مرز هر تن 422 دلار سی اند اف برسد و پس از آن با عبور از سطح هر تن 460 دلار سی اند اف در اردیبهشت‌ماه با افزایش همراه شود.
با این وجود، در خاورمیانه هیچ گونه افزایش هیجانی در بخش خرید انتظار نمی‌رود. برای مثال، مصرف‌کنندگان محلی، تا جایی که محصولات حوزه روسیه مدنظر است، به ندرت معاملاتی انجام می‌دهند و تنها به منظور تضمین روند تولید بدون توقف محصولات طویل، مقادیر کمی را خریداری می‌کنند و احتمال دارد که چنین شرایطی تا اواسط فروردین ادامه یابد. خریداران در مصر هم ترجیح می‌دهند تا پیش از آنکه دولت اقدام به سرمایه‌گذاری در بخش پروژه‌های عمرانی کند، حجم‌های کوچکی از شمش را خریداری کنند. با این حال انتظار می‌رود که این روند تا دو ماه آینده نیز ادامه داشته باشد.
تا اواسط اسفندماه، این احتمال می‌رود که کشورهای واقع در جنوب شرقی آسیا وارد بازار شده و خرید این محصول از بنادر دریای سیاه را آغاز کنند که می‌توان افزایش تعداد پروژه‌های زیرساختی در تایلند و اندونزی و همچنین امکان بازگشت روند مثبت در بازار تایوان در بخش ساخت‌و‌ساز را ازجمله عواملی دانست که خریداران را ترغیب خواهد کرد تا حد ممکن حجم تولیدی تا اواسط اردیبهشت‌ماه را از آن خود کنند.
با نزدیک شدن فصل باران‌های موسمی در این منطقه، در فروردین‌ماه تا حدودی فعالیت خرید با کاهش نسبی همراه خواهد شد.
بنابر محاسبات انجام شده در مرکز مطالعات فولاد خاورمیانه، در دوره اسفند امسال تا اواسط اردیبهشت سال آینده بهای شمش به سطح هر تن 605 تا 615 دلار تحویل بنادر دریای سیاه خواهد رسید. این در حالی است که افزایش هرچه بیشتر قیمت این محصول تحت کنترل خواهد بود؛ چراکه تا پایان اسفند انتظار می‌رود که کارخانه‌های ذوب‌آهن با توجه به بهتر شدن شرایط آب و هوا و متعاقبا حاصل آمدن فرصتی برای حمل بلامانع محموله‌های شمش و قراضه، قیمت‌های پیشنهادی خود را بالاتر ببرند.
بعلاوه، با اعتقاد بر اینکه قیمت‌ها به کف بازار رسیده اند، تاجران بزرگ و بین‌المللی فولاد در اوایل بهمن ماه حالت تدافعی به خود گرفتند. البته بیشتر به نظر می‌رسد که این فعالان بازار به دنبال افزایش قیمت‌ها هستند و مواد خود را که چندی پیش خریداری کردند برای معاملات آتی به‌فروش برسانند و به این وسیله حجم محصولات موجود در بازار را افزایش دهند.
مرکز مطالعات فولاد خاورمیانه پیش‌بینی می‌کند که افزایش فصلی در بهای قراضه فولادی به‌همراه بالا رفتن انگیزه خرید در بازارهای صادراتی، بهای صادراتی شمش حوزه روسیه را تا اواسط فروردین به سطوح بالاتر سوق خواهند داد. این عوامل روند صعودی قیمت را تا اواسط اردیبهشت ماه سال آینده در حالت تعلیق حفظ خواهند کرد.
* تحلیلگر بازار فولاد در مرکز مطالعات فولاد خاورمیانه
www.steeldynamic.ir