توزیع رانت در رینگ پتروشیمی

عکس: آکو سالمی

گروه بورس کالا- کتایون دارابی:‌ معاملات روز گذشته رینگ پتروشیمی‌ در گروه شیمیایی‌ها با اعلام یک درصد رقابت برای این کالاها پی‌گرفته شد.

به گفته فعالان بازار، پس از افزایش قیمت‌های پایه در هفته جاری، بازار با سردرگمی‌ و نوسان شدید قیمت‌ها همراه است و بیشتر معامله‌گران با این استدلال که در هر هفته قرار است معامله محصولات پتروشیمی‌با ۳ درصد رشد قیمت روبه‌رو باشند، از فروش کالاهای خود خودداری می‌کنند و در انتظار حداکثر رشد قیمت‌ها هستند. این در حالی است که بیشتر معامله‌گران معتقدند؛ وضعیت کنونی رینگ پتروشیمی‌بازار را بیش از پیش غیرشفاف و غیرواقعی کرده است؛ در حال حاضر بیشتر خریداران در رینگ پتروشیمی ‌اقدام به ثبت سقف قیمت‌ها می‌کنند؛ چرا که فاصله نرخ پایه و سقف خرید به حداقل رسیده است و با توجه به انتظار رشد قیمت‌ها که در بازار وجود دارد؛ بیشتر معامله گران سقف قیمت را ثبت می‌کنند و همین موضوع سبب شده تا کشف نرخ که مقوله بسیار مهمی ‌در بورس کالا است به فراموشی سپرده شود. این در حالی است که پیش‌تر فاصله قیمت پایه تا سقف حدودا ۲۲ درصد بود و به این ترتیب بیشتر آگاهان بازار معتقدند کاهش فاصله قیمتی بازار را غیرشفاف‌تر کرده است.

در همین حال روز گذشته شایعه آزادسازی رینگ پتروشیمی‌ در سال جدید نیز مطرح بود. با این حال به گفته آگاهان بازار در حال حاضر و با ایجاد فضای غیرشفاف کنونی بیشتر معامله‌گران سودهای هنگفتی به جیب می‌زنند. کما اینکه در هفته جاری خرید ۲۰ تن BL۳ در بورس و فروش این بار در بازار آزاد می‌توانست برای خریدار ۱۴ میلیون سود به همراه بیاورد.

علاوه بر این کالا خرید ۲۰ تن کالای انبساطی در بورس و فروش آن در بازار آزاد نیز می‌تواند سودی معادل ۲۰ میلیون تومان به همراه بیاورد. این در حالی است که عرضه جوش شیرین در بورس کالا به مدت ۲ هفته است که لغو شده و دیگر این کالا در بورس فروخته نمی‌شود. گفته می‌شود انبار یکی از مجتمع‌های پتروشیمی‌ از جوش شیرین انباشته شده است، اما فروش این کالا در‌هاله ای از ابهام قرار دارد. پیش‌تر نیز جوش شیرین در بورس و بازار با اختلاف نرخ ۳۰۰ تا ۴۰۰ تومانی در هر کیلو روبه‌رو بود و معامله گران سودهای هنگفتی از این کالا به دست آوردند. با این حال روز گذشته بیشتر معامله‌گران نیز به عدم افزایش عرضه ۰۰۷۵ در روز سه‌شنبه معترض بودند. به گفته این گروه

اگرچه بازرگانی پتروشیمی ‌اعلام کرده بود که در صورت افزایش تقاضا بار ۰۰۷۵ هزارتن افزایش عرضه خواهد داشت، اما با وجود بالا بودن تقاضا از افزایش عرضه خودداری کرد و به این ترتیب بازار را با تشنج همراه کرد.

این گروه معتقدند؛ اعلام افزایش عرضه و سپس لغو این افزایش بازار را گمراه و با تشنج روبه‌رو کرد.

در همین حال عده‌ای نیز وجود دارند که می‌گویند در حال حاضر بسیاری از نرخ‌های محصولات پتروشیمی ‌کاذب هستند و روال افزایش قیمت‌ها نیز تا پایان سال ادامه‌دار خواهد شد و با شروع سال جدید دچار رکود خواهیم شد.