گروه بورس کالا- کتایون دارابی: مبادلات رینگ پتروشیمی‌روز گذشته در حالی برگزار شد که برخی از محصولات با تقاضای بالای معامله‌گران و برخی دیگر نیز با تقاضای پایینی روبه‌رو شدند.

به گفته آگاهان بازار، معاملات محصولات پتروشیمی ‌روزگذشته همانند هفته گذشته برگزار شد و به این‌ترتیب تقاضای بالایی برای ۰۲۰، ۰۰۷۵ و ۱۵۴۰ بر تابلوی بورس ثبت شد و نهایتا این کالاها مانند هفته گذشته با سقف قیمت خریداری شدند. در همین حال، برخی از محصولات نیز مانند ۷۲۴۰ و تزریقی HI۵۰۰ که هفته گذشته تقاضای بالایی داشتند به دلیل افزایش عرضه وارد زمان مچینگ شدند. به عقیده آگاهان بازار، افزایش عرضه این کالاها در کاهش تقاضای معامله گران موثر بوده است. در این روز همچنین ABS نیز با رقابت از سوی معامله‌گران مواجه شد.

این در حالی است که بیشتر فعالان اقتصادی می‌گویند: هنوز شایعه افت قیمت‌های پایه در بازار جریان دارد و همین موضوع نیز سبب شده تا از رونق بازار پتروشیمی‌در روزهای اخیر کاسته شود. البته اگر چه نرخ محصولات پتروشیمی‌در بازارهای جهانی با رشد روبه رو شده است، اما بسیاری از آگاهان بازار معتقدند اگر نرخ‌های پایه محصولات پتروشیمی‌براساس نرخ اعلامی‌بانک مرکزی یکسان سازی شود، احتمالا باید قیمت‌ها افتی معادل ۵ تا ۷ درصد داشته باشند. البته در این روز و در بازار داخل با توجه به مبادلات بورس کالا، نرخ مشخصی از محصولات پتروشیمی ‌در بازار وجود نداشت و در نهایت بیشتر فعالان بازار نیز در انتظار شروع ماه جدید و تعیین نرخ‌های پایه هستند.

این در حالی است که نرخ دلار همچنان بالای سطح یک هزار و ۸۵۰ تومان باقی مانده است و روزدوشنبه نیز اگر چه اندکی نرخ دلار پایین آمد و به سطح یک هزار و ۸۷۰ تومان رسید، اما این موضوع مقطعی بود و نتوانست بازار را با تغییرات عمده‌ای مواجه کند.

این در حالی است که پرداخت حواله دلار یک هزار و ۲۲۶ تومانی به تولیدکنندگان و واردکنندگان هنوز عملی نشده است. به گفته آگاهان بازار، اگر حواله‌ها نیز به واردکنندگان و تولیدکنندگان داده شود، باید دید که امکان نقدشوندگی در سایر کشورها را دارند یا خیر؟

در همین حال این گروه معتقدند؛ کاهش یا عدم تغییر قیمت‌های پایه در هر حال بیشتر معامله‌گران را به سوی بازار جذب خواهد کرد و خریداران را از بلاتکلیفی خارج خواهد کرد.

البته این گروه به پایان سال و همچنین قرار گرفتن در آخرین ماه سال اشاره می‌کنند و می‌گویند: با توجه به اینکه عرضه‌های سلف آخر سال بازرگانی پتروشیمی ‌برای جمع‌آوری نقدینگی بازار افزایش می‌یابد، باید در نیمه‌های ماه آینده انتظار افت اندک قیمت‌ها را داشته باشیم و البته این موضوع سبب خواهد شد تا نرخ‌های پیشنهادی تاجران در بازار داخل نیز با افت مواجه

شود. علاوه بر این، بیشتر مجتمع‌های پتروشیمی‌نیز با رسیدن به پایان سال نیاز به نقدینگی شان افزایش می‌یابد و به این‌ترتیب عرضه‌های سلف خود را افزایش خواهند داد و در نتیجه بازار با انبوهی از کالاها مواجه خواهد شد و خواه ناخواه نرخ‌های پیشنهادی بازاریان نیز در مقطعی از زمان کاهش می‌یابد.