گروه بورس کالا- بازار فلزات در هفته گذشته متاثر از التهابات بازار ارز، همچنین رشد قیمت شمش وارداتی به خصوص شمش روسیه در بنادرشمالی با پیشنهاد ۱۳۰۰ تومانی نرخ شمش روبه‌رو شد. به گفته فعالان بازار اگر چه نرخ‌های اعلامی برای شمش از مرز ۱۳۰۰ تومان هم گذشت، اما این موضوع به دلیل افزایش تقاضا در بازار نیست و خریداری نیز برای شمش ۱۳۰۰ تومانی در بازار وجود ندارد. در همین حال برخی از معامله‌گران پیش‌بینی می‌کنند التهاب قیمت آهن در هفته‌های بعد کاهش می‌یابد، اما از سوی دیگر برخی نیز پیش‌بینی می‌کنند تجاری که کالا انبار کرده‌اند از کاهش قیمت جلوگیری کرده و نمی‌گذارند نرخ‌ها تعدیل شود. از این رو مرکز خدمات فولاد ایران به بررسی بازار فولاد طی هفته گذشته پرداخته است که بخشی از آن در پی می‌آید.

فروشنده‌های محدود در بازار بیلت

هفته گذشته بیلت مثل دیگر اقلام فولادی تحت تاثیر نوسان نرخ ارز و بی‌ثباتی بازار بود. اول هفته بیلت سایز ۱۵۰×۱۵۰ میلیمتر هر کیلو ۱۰۴۰ تا ۱۰۶۰ تومان در انزلی پیشنهاد می‌شد، به‌رغم تعطیلی بازار به علت نوسان نرخ ارز و بی اعتمادی به آینده بازار، تعداد فروشنده‌ها محدود بود. بیلت روز چهارشنبه به ۱۲۰۰ تومان هر کیلو در انزلی رسید، اما روز چهارشنبه ظهر با اعلام برنامه‌های جدید ارزی توسط دولت قیمت بیلت کاهش یافت، اما میزان این کاهش زیاد نبود و به چند علت حجم کاهش قیمت بیلت محدود بود، اولین دلیل آن غیبت تجار بزرگ به علت تعطیلات بود. دومین علت آن این بود که قیمت جاری بیلت عملا برابر با واردات به قیمت تمام شده با نرخ ارز ۱۴۰۰ تومان است، به همین علت امکان پایین آمدن آن در سطح وسیع نیست. یک دیدگاه این است که به علت کاهش مصرف ناشی از نزدیک شدن به پایان سال قیمت بیلت پایین خواهد آمد ضمن آنکه واردات دو ماه اخیر در حجم وسیعی بوده است دیدگاه دیگر این است که حجم تولید پایین است و قیمت مقاطع رو به بالا. سردرگمی در واردات هم در یک ماه اخیر بیشتر شده است هر دو نگاه اعتقاد دارند که بازار واقعی بیلت بعد از سال آینده خود را نشان خواهد داد ولی محققا قیمت‌ها به پایه یک ماه قبل باز نخواهد گشت.

اوج سردرگمی در بازار مقاطع

در طول هفته گذشته مقاطع روند صعودی داشت. روز شنبه با افزایش قیمت ارز بازار مقاطع بین ۲۰ تا ۵۰ تومان هر کیلو افزایش یافت، روز دوشنبه روند افزایشی بین ۳۰ تا ۵۰ تومان دنبال شد. روز چهارشنبه صبح کارخانه‌ها به یکباره تا هر کیلو ۶۰ تا ۱۰۰ تومان به قیمت‌ها اضافه کردند. سردرگمی تجار برای خرید و فروش به اوج خود رسید. اکثر تجار سنتی با بی‌اعتمادی به این بازار پر از حباب نگاه می‌کردند. به‌رغم آنکه تقاضای مصرف‌کننده نهایی تقریبا به صفر رسیده است اما روند جایگزینی موجودی به شدت تشویق شد حجم معاملات بسیار محدود بود ولی بازار شایعات و گمانه‌زنی‌ها بسیار فعال تا ظهر که صحبت‌های وزیر اقتصاد پخش شد تب بازار فولاد هم نشست. با پیشنهاد فروش کالاهایی که در انبارهای تهران موجود بود تمایل به خرید کالا از مبادی فروکش کرد و همین امر باعث شد در آخر وقت روز چهارشنبه قیمت‌ها تا ۳۰ تومان نسبت به ظهر کاهش یابد این روند نزولی روز پنج‌شنبه هم ادامه داشت و بیشتر در مورد کالاهای موجود در انبار تهران دیده شد ولی کارخانه‌های تولیدکننده روز پنج‌شنبه قیمت‌ها را پایین نیاوردند علت این امر آن است که قیمت فروش کارخانه‌ها نزدیک به قیمت تمام شده آنها است به‌خصوص در مورد کارخانجات کوچک که متکی به مصرف بیلت هستند به همین علت برای آنها امکان کاهش قیمت نیست با این حال روز پنج‌شنبه بازار بیشتر فروشنده بود تا خریدار اما از آنجا که تقاضای واقعی بسیار ضعیف است ادامه این وضعیت به رکود منتهی خواهد شد.

طرح دو دیدگاه در بازار ورق

روز شنبه بازار ورق گرم ضخامت ۲ میلیمتر در انزلی هر کیلو ۱۰۶۰ تومان پیشنهاد می‌شد. روز دوشنبه قیمت روند صعودی گرفت و تا روز چهارشنبه صبح به بیش از ۱۱۵۰ تومان در بندر انزلی رسید. از ظهر چهارشنبه به بعد قیمت شروع به تنزل کرد و خریدارها دست از خرید کشیدند. روز پنج‌شنبه قیمت‌های متفاوتی در بازار شنیده می‌شد که پایین ترین آن ۱۱۰۰ تومان هر کیلو بود. از آنجا که واردات این ورق در طول دو ماه گذشته روند افزایشی داشته در صورت ثبات نرخ ارز بعید است که این کالا از قیمت هفته گذشته ارزان‌تر پیشنهاد شود. ورق‌های گرم محصول مبارکه در طول هفته تا هر کیلو ۲۰ تومان افزایش قیمت داشت. در مورد ورق‌های اکسین و کاویان به علت غیبت فروشندگان بزرگ قیمت‌ها تا ۳۰ تومان هر کیلو بالا رفت ولی روز پنج شنبه دوباره روند نزولی در پیش گرفت. ورق سرد از اول هفته با روند صعودی روبه‌رو بود. روز دوشنبه قیمت‌ها تا هر کیلو ۱۰۰ تومان بالا رفت و روز چهارشنبه کمتر فروشنده‌ای به علت سردرگمی نرخ ارز آمادگی به فروش داشت. واردات ورق سرد در طول ۶ ماه گذشته به شدت کاهش داشته و عرضه مبارکه هم نتوانسته است نیاز بازار را تامین کند بخصوص آنکه واردات ورق گالوانیزه هم پایین آمده و همین امر باعث بالا رفتن تقاضای ورق سرد برای تولید ورق گالوانیزه شده است. از آنجا که قیمت‌های جاری بازار نزدیک به قیمت تمام شده خرید این کالا است بعید است که کاهش قیمت این کالا در هفته آینده در سطح زیادی باشد. ورق گالوانیزه در طول هفته تغییر زیادی نداشت، علت این امرغیبت تجار بزرگ در بازار بود.

در شرایط فعلی بازار به شدت سردرگم است، دو دیدگاه در بازار وجود دارد : دیدگاه اول معتقد است که روند قیمت‌ها رو به ثبات است و بازار با رکود روبه‌رو خواهد شد. دلایل این دیدگاه عبارت است از: ۱- ضعف تقاضا.۲- ارزان فروشی بعضی از تجار و واحدها به علت نیاز مالی. ۳- سیاست صبر و انتظار عده ای از تجار و عدم تمایل به خرید برای انبار‌سازی به علت روند رکودی بازار، اما دیدگاه دوم معتقد است که امکان پایین آمدن قیمت‌ها نیست. دلایل این گروه این است که: ۱- در دو ماه گذشته حجم خریدهای خارجی به علت مشکلات اعتبارات اسنادی به شدت کم شده است. ۲- نوسان نرخ ارز باعث شده است بسیاری از سرمایه‌های بخش فولاد از این بخش خارج شده و به بازار سکه و ارز روی بیاورد در نتیجه حجم کلی عرضه در ماه‌های آینده کمتر خواهد بود. ۳- مشکلات موجود برای اعتبارات اسنادی احتمالا باعث خواهد شد تا حمل بعضی از اعتبارات گشایش شده صورت نپذیرد در نتیجه از میزان عرضه کاسته خواهد شد.

استدلال هر دو گروه یک نتیجه را در بردارد و آن سیاست روزمرگی و صبر و انتظار است. بی ثباتی در بازار باعث شده است که اکثر تجار فعالیت خود را به حداقل زمان ممکن در حد توانایی‌شان محدود کنند در نتیجه در صورت بازگشت ثبات به بازار احتمال رونق زیاد است.