کبری قاسم بیگی *

فولادسازان آسیایی در بحبوحه ابهام روز افزون وضعیت اقتصادی جهان و چشم‌انداز تیره بازارهای فولاد به دنبال قیمت‌گذاری محصولاتشان برای اوایل سال ۲۰۱۲ هستند.

اوایل هفته گذشته شایعاتی درخصوص شرکت فولاد پوسکو کره مبنی بر افزایش قیمت صادرات ورق گرم این شرکت جهت تحویل در ژانویه ۲۰۱۲ مطرح شد، اما گزارش‌های هفته اخیر حاکی است که پوسکو به منظور نزدیک‌تر کردن قیمت‌هایش به سطح قیمت نقدی فعلی احتمالا برنامه کاهش قیمت‌ها را دنبال خواهد کرد. به گفته یکی از مقامات رسمی فروش این شرکت، با توجه به حرکت ناچیز بازار هنوز تصمیمی اتخاذ نشده است. ابهام در اقتصاد جهانی و تردیدها در مورد قدرت رشد اقتصادی چین تاکنون دید بازار را برای فولادسازان کمرنگ و تشخیص آمادگی مشتریان برای خرید را برایشان سخت کرده است.

قیمت رسمی پوسکو برای ورق ۲ میلیمتر ۶۳۰ تا ۶۴۰ دلار در تن فوب تحویل دسامبر است، در حالی که قیمت واقعی قرادادها ۱۰ تا ۲۰ دلار پایین‌تر گزارش شده است.

با وجودی که فولادسازان تمایلی به بستن قرارداد روی این قیمت‌های پایین را ندارند، اما برای حفظ جریان نقدینگی و حجم فروش خود مجبور به ادامه چنین روندی می‌شوند.

شرکت جی اف ای ژاپن نیز پس از کاهش تولید در فصل چهارم ۲۰۱۱ به شدت به دنبال افزایش قیمت است. این شرکت به دلیل ضعف تقاضا و افت قیمت مناقصات، حجم صادرات ورق گرم را ۱۰ تا ۱۵ درصد کاهش داده است. به همین دلیل قیمت صادرات ورق گرم تجاری این شرکت به آسیا به حدود ۶۲۰ دلار در تن تحویل دسامبر رسیده است. جی اف ای مشتریان آسیایی را مجبور کرده تا افزایش ۳۰ تا ۵۰ دلار در تن را بپذیرند، اما از طرفی حرف خریداران چینی چیز دیگری است آنها می‌گویند که تحت تاثیر این فشارها قرار نگرفته و واهمه‌ای از آن ندارند.

اما نقش عوامل اقتصاد کلان در این آشفته بازار چیست؟

آنچه که مورد توجه قرار دارد این است که آیا مشکلات حوزه یورو رفع خواهد شد یا خیر و اینکه آمریکا در دور سوم تسهیلات مالی خود چه زمانی و به چه میزان تسهیلات در اختیار کشورها قرار خواهد داد و نهایتا اینکه دولت چین برای قطع تورم تا چه حد فشارهای مالی را کاهش خواهد داد.

به گزارش متال بولتن در حال حاضر قیمت معاملاتی ورق گرم ضخامت ۵ تا ۱۲ م م چین روی ۶۰۵ تا ۶۱۰ دلار در تن فوب قرار گرفته، در حالی که قیمت‌های پیشنهادی تا ۶۲۵ دلار در تن فوب نیز رسیده بود.

البته فولادسازان چینی قیمت صادراتشان را بر اساس نوسانات و قیمت‌های بازار داخلی که متاثر از همتایان آسیایی‌شان می‌باشد، تنظیم می‌کنند.

حال باید دید آیا کاهش نرخ سپرده نقدی بانکی در چین که از ۳۱ نوامبر توسط بانک مرکزی این کشور به اجرا در آمده می‌تواند به بهبود قیمت‌های بازار داخلی در این کشور کمک کند.

*کارشناس گروه صنعتی سدید