پیمان ارمغان
در جلسه قبل به معرفی چنگال اندرو و نحوه رسم آن پرداختیم، همچنین به یک کاربرد انواع کاربردهای چنگال نیز اشاره کردیم. در این جلسه به ادامه بحث در مورد چنگال خواهیم پرداخت.

در جلسه پیش به عنوان اولین کاربرد از چنگال اندرو اشاره کردیم که در خیلی از موارد بعد از اینکه با استفاده از سه پیوت یک چنگال رسم کردیم، قیمت تمایل دارد از پیوت سوم به سمت خط میانی چنگال حرکت کند. اینکه می‌گویم در خیلی از موارد، به این معنی است که ممکن است برخی موارد نیز پیش بیاید که در آن قیمت به خط میانی کانال نرسد. حال سوالی که پیش می‌آید این است که برای حداقل کردن خطای خود در این زمینه چه راهکاری وجود دارد؟ همان‌طور که قبلا هم اشاره شد یکی از مواردی که باعث می‌شود خطای تصمیم‌گیری ما در تحلیل تکنیکال به حداقل کاهش یابد استفاده همزمان از چندین ابزار است. برای مثال، اگر در رسم چنگال شاهد شکل‌گیری واگرایی بین پیوت اول و سوم باشیم آنگاه می‌توانیم با قاطعیت بیشتری بیان کنیم که قیمت از پیوت سوم حداقل تا خط میانی چنگال حرکت خواهد کرد. برای مثال به نمودار زیر که مربوط به قیمت جهانی نفت در تایم فریم روزانه است توجه کنید:

pic1

همان‌طور که در اینجا دیده می‌شود با استفاده از سه پیوت سقف-کف-سقف یک چنگال اندرو رسم شده است. همچنین مشاهده می‌شود که بین پیوت اول و سوم شاهد شکل‌گیری واگرایی بین قیمت و اندیکاتور مکدی هستیم؛ در این حالت انتظار داریم قیمت حداقل تا خط میانی چنگال افت کند که در عمل نیز همین اتفاق افتاده است.اما هنگامی‌که قیمت از پیوت سوم به سمت خط میانی چنگال حرکت می‌کند در این بین خط میانی به عنوان یک منطقه حمایتی یا مقاومتی قوی عمل می‌کند و این یکی دیگر از کاربردهای چنگال اندرو برای انجام معاملات است. به عبارتی وقتی قیمت به خط میانی چنگال رسید احتمال برگشت از احتمال ادامه مسیر بیشتر است و در صورتی که یکی دیگر از ابزار تکنیکال نیز برگشت قیمتی را روی خط میانی چنگال تایید کند، آنگاه می‌توان با احتمال بالایی از تشکیل پیوت جدید در قیمت سخن گفت. در جلسه بعد بحث در مورد چنگال اندرو را ادامه خواهیم داد.
parmaghan@yahoo.com