پیمان ارمغان
در جلسه پیش بحث در مورد ابزار کاربردی واگرایی‌ها را آغاز کردیم و به عنوان اولین نوع از واگرایی، به معرفی واگرایی معمولی پرداختیم. در این جلسه بحث در مورد واگرایی‌ها را ادامه خواهیم داد.

واگرایی مخفی (Hidden Divergence)
همانطور که قبلا گفته شد هرگاه قیمت کف یا سقف جدیدی بسازد، اما اندیکاتور در ساختن کف یا سقف جدید ناتوان بماند شاهد شکل‌گیری واگرایی معمولی هستیم. حال اگر عکس این قضیه اتفاق بیفتد؛ یعنی این بار اندیکاتور سقف یا کف جدیدی تشکیل دهد، اما قیمت موفق به تشکیل سقف یا کف جدید نشود واگرایی مخفی رخ خواهد داد.شکل زیر نحوه وقوع واگرایی مخفی منفی(HD-) را نشان می‌دهد.

همانطور که دیده می‌شود در اینجا اندیکاتور سقف جدیدی بالاتر از سقف قبلی تشکیل داده است در حالی که قیمت موفق به تشکیل سقف جدیدی بالاتر از سقف قبلی نشده است. وقوع واگرایی مخفی منفی هشداری برای ریزش قیمت است.
شکل بعدی نحوه وقوع واگرایی مخفی مثبت(HD+) را نشان می‌دهد:

همانطور که در اینجا دیده می‌شود اندیکاتور کف جدیدی پایین‌تر از کف قبلی تشکیل داده در حالی که قیمت موفق به شکستن کف قبلی نشده است. وقوع واگرایی مخفی مثبت می‌تواند به عنوان هشداری برای صعود قیمت به شمار برود.
همانند واگرایی معمولی، استفاده از اندیکاتورهای MACD و RSI در واگرایی مخفی نیز کاربرد بیشتری نسبت به سایر اندیکاتورها دارد. برای مثال به شکل زیر که نمودار قیمتی صدرا در تایم فریم روزانه را نشان می‌دهد، توجه کنید.

همانطور که دیده می‌شود در اینجا اندیکاتور RSI موفق به ایجاد سقف جدیدی بالاتر از سقف قبلی خود شده است در حالی که قیمت نتوانسته سقف قبلی خود را بشکند. مشاهده می‌کنیم که چگونه پس از تشکیل واگرایی مخفی منفی شاهد ریزش قیمت سهم بوده‌ایم.
حال به شکل زیر که نمودار قیمت طلا به طور روزانه را نشان می‌دهد، توجه کنید.

مشاهده می‌کنیم که در اینجا واگرایی مخفی مثبت بین قیمت و اندیکاتور MACD رخ داده است. به طوری که اندیکاتور کف جدیدی پایین‌تر از کف قبلی تشکیل داده، اما قیمت موفق به شکستن کف قبلی نشده است. مشاهده می‌کنیم که وقوع این واگرایی چگونه سبب رشد بیش از 200 دلاری قیمت طلا شده است.
در جلسه بعد به ذکر نکات و مثال‌های بیشتری در مورد مبحث واگرایی‌ها خواهیم پرداخت.در صورتی که در مورد مطالب مطروحه سوال یا نظری دارید، می‌توانید آن را با ایمیل parmaghan@yahoo.com در میان بگذارید.