ایسنا - تا تاریخ اول آبان ماه جاری ۳۳ شرکت سیمانی در بورس کالا پذیرش شده‌اند که می‌توانست نوید بخش رونق در بورس کالا باشد، اما با توجه به آنکه تنها ۲۳ شرکت تاکنون در بورس عرضه کرده‌اند، گویا شرکت‌ها تنها در پی پذیرش هستند و عرضه در بورس را در برنامه خود ندارند. شرکت سیمان کردستان و اصفهان به عنوان اولین شرکت‌های پذیرش شده در بورس کالا برای عرضه سیمان هستند که در تاریخ هشتم تیرماه سال ۸۹ توسط هیات پذیرش بورس کالا برای ورود به این بازار و عرضه‌ محصول خود، تایید شدند.

تاکنون شرکت‌های سیمانی آبیک، اردستان، اصفهان، بهبهان، خوزستان، داراب، دشتستان، دورود، زابل، زنجان، سپاهان، شاهرود، شرق، صوفیان، غرب، فارس، فارس‌نو، فیروز‌کوه، کردستان، ممتازان کرمان، نی‌ریز، ساروج و بوشهر برای عرضه‌ محصولات خود در بورس کالای ایران پذیرش شده‌اند. از بین شرکت‌های سیمانی حاضر در بورس کالا، شرکت‌های بهبهان، دورود، فارس و نی‌ریز در هر دو رینگ داخلی و صادراتی و شرکت زابل نیز تنها سیمان صادراتی عرضه می‌کند.

این ۲۳ شرکت از زمان آغاز عرضه‌ سیمان در بورس کالا تا تاریخ اول آبان‌ماه امسال، یک میلیون و ۲۵۸ هزار و۸۲۰ تن عرضه کرده‌اند که از این بین ۱۰۲ هزار و۵۰۰ تن در رینگ صادراتی بوده است.

در مدت یاد شده ۹۳۴ هزار و۹۶۰ تن سیمان معامله شده که ۵۱ هزار تن آن در رینگ صادراتی بوده است. از بین۲۳ شرکت تولید‌کننده سیمان که در بورس کالا عرضه می‌کنند، به جز شرکت سیمان کردستان، دیگر شرکت‌ها به ‌صورت مقطعی و با حجم کم به این امر مبادرت کرده‌اند.

هر کدام از شرکت‌های سیمانی پذیرش شده در بورس کالا عرضه‌های متفاوتی داشته‌اند که نشان‌دهنده‌ میزان فعالیت آنها در بورس است و نیز تاثیری که در حجم معاملات این بازار دارند. برای اطلاع دقیق از میزان فعالیت شرکت‌ها آمار عرضه و معامله هر شرکت را در ادامه می‌خوانیم.

سیمان آبیک ۶۱ هزار و ۹۰۰ تن عرضه و ۵۴ هزار و ۲۰۰ تن معامله داشته است. سیمان اردستان ۲۸ هزار تن عرضه و ۱۶ هزار تن معامله کرده است، سیمان اصفهان ۶۳ هزار تن عرضه و ۶۱ هزار تن معامله ثبت کرده است.

سیمان بهبهان۲۰ هزار تن عرضه‌ داخلی و ۲۳ هزار و ۶۰۰ تن عرضه‌ صادراتی و ۲۰ هزار تن معامله داخلی و ۱۳ هزار و ۷۰۰ تن معامله‌ صادراتی داشته است.

سیمان خوزستان ۶۵ هزار تن عرضه و ۲۰ هزار و ۲۰ تن معامله داشته است. سیمان داراب ۲۵ هزار و۵۰۰ تن عرضه کرده که ۱۸ هزار تن از آن معامله شده است. سیمان دشتستان ۳۵ هزار و۶۰۰ تن عرضه و ۱۷ هزار و ۳۰۰ تن معامله کرده است.

سیمان دورود ۳۹ هزار تن داخلی و ۲۶ هزار و ۲۰۰ تن صادراتی عرضه کرده که ۲۵ هزار تن صادر شده و شش هزار و ۷۰۰ تن در داخل معامله شده است. سیمان زابل نیز ۴۰ هزار تن عرضه کرده که چهار هزار تن از آن صادر شده است. سیمان زنجان از ۳۶ هزار تن عرضه، پنج هزار و ۵۰ تن را معامله کرده است. سیمان سپاهان ۱۹ هزار و ۱۷۰ تن عرضه کرده که تمام آن نیز معامله شده است. سیمان شاهرود از ۷ هزار تن عرضه یک هزار تن را معامله کرده است. سیمان شرق و صوفیان نیز تمام ۲۰ هزار و ۴۵ هزار و ۲۵۰ تن عرضه خود را معامله کرده‌اند.

سیمان غرب از ۲۰ هزار و ۷۰۰ تن عرضه تنها هفت هزار و ۷۰۰ تن معامله کرده است. سیمان فارس نیز که در رینگ داخلی و صادراتی عرضه می‌کند، ۱۲ هزار تن داخلی و دو هزار و ۵۰۰ تن صادراتی عرضه کرده که ۱۰ هزار تن در داخل معامله و دو هزار تن نیز صادر کرده است.

سیمان فارس نو نیز تمام سه هزار تن عرضه‌ خود را معامله کرده است. سیمان فیروز‌کوه نیمی‌از۲۰ هزار تن عرضه را فروخته است.

سیمان ممتازان کرمان نیز تمام دو هزار تن عرضه‌ خود را معامله کرده است. سیمان نی‌ریز دو هزار و ۵۰۰ تن در رینگ داخلی و یک هزار تن صادراتی عرضه کرده که تنها ۷۰۰ تن در رینگ داخلی معامله شده است. سیمان ساروج بوشهر از ۱۸ هزار تن عرضه، ۱۵ هزار تن را معامله کرده است. اما سیمان کردستان بیشترین حجم عرضه و معامله را بین شرکت‌های سیمانی داشته است، بطوری که از ۶۲۱ هزار و ۹۰۰ تن عرضه، موفق به معامله‌ ۵۳۸ هزار و ۹۰ تن شد. به گفته‌ مسوولان بورس این شرکت از زمان پذیرش تاکنون حداقل هفته‌ای یک‌بار عرضه داشته است.

تعداد ۲۲ شرکت سیمانی در حال حاضر در بورس عرضه می‌کنند. در بین عرضه‌کنندگان به ترتیب کردستان، دورود، خوزستان، صوفیان، بهبهان، زنجان، دشتستان، غرب و شرق بیشترین حجم عرضه را داشته‌اند.

تا تاریخ اول آبان‌ماه امسال تعداد ۳۳ شرکت سیمانی پذیرش و هفت شرکت نیز در حال پذیرش هستند. همچنین از تعداد پنج شرکت سیمان سفید کل کشور، چهار شرکت سیمان سفید نی‌ریز، ساوه، ارومیه و بنوید پذیرش شده‌اند و فقط شرکت سیمان سفید شمال باقی‌مانده است.