سایه کمبود نقدینگی بر بازار آهن
شمارش معکوس برای ریفاینانس شمش فولاد
گروه بورس کالا – منیژه حیاتی: همزمان با کاهش قیمت شمش در بنادر ایران که گفته میشود از مرز ۸۲۰ تومان پایینتر رفته و میانگین آن به ۸۱۷ تومان رسیده است، بارندگیها نیز میزان تقاضا را در بازار نورد به حداقل رساند و معاملات همچنان محدود است.
تاکید کارشناسان بر ضرورت نظارت بر نحوه توزیع تسهیلات واردات مواد اولیه
گروه بورس کالا - منیژه حیاتی: همزمان با کاهش قیمت شمش در بنادر ایران که گفته میشود از مرز ۸۲۰ تومان پایینتر رفته و میانگین آن به ۸۱۷ تومان رسیده است، بارندگیها نیز میزان تقاضا را در بازار نورد به حداقل رساند و معاملات همچنان محدود است. این شرایط در حالی رخ داده که از سوی دیگر برخی شایعهها از جدی شدن بحث اعطای تسهیلات بانکی واردات شمش به فولادسازان حکایت دارد، اگر چه ارقامی که بعضا گفته میشود بسیار کم است. از این رو بسیاری معتقدند اگر قرار بر این است تا همه فولادسازان از این امکان استفاده کنند باید رقم آن همان میزان اولیه ( ۶ میلیارد دلار) باشد.
از سوی دیگرگفته میشود میزان تولید، هم در بخش دولتی و هم خصوصی به دلایل متفاوتی کاهش قابل توجهی داشته و این موضوع فعلا تا زمانی که تقاضا پایین است چندان به چشم نخواهد آمد، اما تا قبل از عید و با توجه به اینکه عموما از بهمن ماه به بعد، تقاضا با رشد روبهرو میشود اگر فکری برای این موضوع و خطوط تولیدی نشود، بازار با جهش قیمت همراه خواهد شد؛ بهخصوص اینکه رشد احتمالی نرخ ارز میتواند در توجیه واردات تاثیر زیادی بگذارد.
در نهایت با توجه به این شرایط صنعت فولاد نیازمند به جریان افتادن هر چه زودتر ریفاینانس واردات شمش برای واحدهای تولیدکننده است تا بتوانند با استفاده از این امکان جبران کمبود نقدینگی در گردش را که اخیرا گرفتار آن شدهاند، برطرف کنند.
با توجه به این شرایط، عرضه نشدن محصولات ذوبآهن در بورس با وجود اینکه گفته میشود به دلایلی همچون تعمیرات متعدد در خطوط این شرکت بوده، برخلاف همیشه به چشم نمیآید؛ به طوری که تجار معتقدند اگر بازار شرایط عادی داشت عرضه نشدن محصولات این شرکت تاثیر زیادی بر بازار میگذاشت. البته برخی نیز معتقدند همین موضوع باعث شده تا از ریزش بیشتر قیمتها در بازار جلوگیری شود و از آنجا که تقاضاها در بازار محدود است، احتمالا قیمتها باید بیش از این کاهش مییافت. البته در مورد واردات شمش نیز تجار محدودی در حال حاضر فعالیت میکنند و کارخانهها نیز به دلیل نداشتن نقدینگی کافی امکان اینکه خودشان وارد بازار شوند را ندارند در نتیجه ترجیح میدهند علاوه بر کاهش خطوط تولید زمان شیفت کاری را نیز تعدیل کنند.
عرضه شمش خوزستان و روایتهای پیش رو
از سویی عرضه محصول فولاد خوزستان در بورس نیز این روزها بخشی از توجه بازار را به خود مشغول کرده است؛ زیرا با وجود نتایج مثبتی که برای بورسی شدن عرضه و قیمت شمش فولاد خوزستان مطرح میشود. از سویی دیگر برخی کارخانههای کوچک نگران این موضوع هستند که نتوانند تمامی وجه خرید را از قبل و به صورت کامل برای خرید واریز کنند. از این رو روایتهای متفاوتی در بازار در خصوص مزایا و معایب این رویداد وجود دارد؛ به طوری که برخی معتقدند باید زمینههایی همچون خرید اعتباری از بورس برای واحدهای کوچک در نظر گرفته شود تا در معاملات نقدی و سلف دچار مشکل نقدینگی نشوند.
بهطور کلی در حال حاضر نبود نقدینگی عامل اصلی مشکل فولاد است؛ چرا که تقاضا امری نسبی است که عموما در این فصل مشاهده میشود. از این رو بیشتر کارشناسان بازار نسبت به آینده و به خصوص وضعیت واحدهای تولیدی کوچک و سرایت کردن این مشکلات به کل بازار نگران هستند.
از سویی دیگر تولید کارمزدی نیز که پیش از این برخی تجار بر اساس آن با وارد کردن شمش و اعطای آن به کارخانهها، نورد تحویل میگرفتند نیز به دلیل ریسک بالایی که بازار تقاضا دارد، به حالت تعلیق در آمده و کمتر دیده میشود تاجری با این شرایط وارد معامله بشود؛ بهخصوص که به دلیل عدم رغبت به واردات شمش و نبود نقدینگی از سوی تجار، فروش شمش به راحتی امکانپذیر است و نیازی به فعالیتهای کارمزدی نیست.
واردات در اختیار متخصصها قرار گیرد
در همین حال با توجه به اینکه شایعهها حاکی از آن است که ریفاینانس شمش در مسیر عملیاتی شدن است؛ در نتیجه پیشنهاد کارشناسان بازار این است که از این پس، چه در مورد این تسهیلات و چه تسهیلات بعدی، وجوه در اختیار افرادی که متخصص بازار فولاد هستند قرار گیرد و این طور نباشد که هر فردی با هر تخصصی وارد بازار شده و موجب بروز مشکلاتی که در بحث پرونده تخلف بانکی اخیر رخ داده شود.
از این رو نسبت به نظارت بر توزیع تسهیلات و این موضوع که این تسهیلات به طور عادلانه در اختیار همه تولیدکنندهها قرار گیرد از سوی کارشناسان بازار تاکید زیادی میشود.
در نهایت در معاملات دیروز بورس کالا ذوبآهن تنها یک سبد عرضه کرد که میلگرد ۸۰۵ تومانی مخلوط این شرکت بود که از ۳ هزار تن عرضه فقط هزار تن معامله شد.
میلگرد کویر هم ۸۴۰ تومان ۸۸۰ تن معامله شد و تیرآهن جهان فولاد غرب نیز ۹۰۰ تومان ۲ هزار تن فروش رفت.
ارسال نظر