اوضاع قیمت‌ها در بازار فولاد

در حالی که طی ۱۵ روز گذشته قیمت آهن‌‌آلات فراز و نشیب تا ۱۰۰ تومان در هر کیلو را تجربه کرد و رشد قیمت آهن‌‌آلات تا جایی پیش رفت که مجددا وزارت بازرگانی به عنوان اهرمی برای کنترل بازار وارد عمل شده و با نظارت و محدودیت بر معاملات بورس کالا باعث عقب‌گرد قیمت‌ها در بورس و بازار شد سرپرست سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران (ایمیدرو) رشد قیمت آهن‌‌آلات را شایعه اعلام کرد و گفت: امسال به دلیل تثبیت قیمت محصولات فولادی مدت هشت ماه است که افزایش قیمت در این بخش وجود نداشته و مردم نباید به شایعات توجه کنند. محمد مسعود سمیعی نژاد تاکید کرد مصرف‌کنندگان باید نیاز خود را به موقع تهیه کنند تا با بوجود آمدن تقاضاهای کاذب شاهد افزایش قیمت‌ها در این بخش نباشیم البته برای متعادل ساختن قیمت‌ها باید عرضه بیش از تقاضا صورت گیرد. به گفته وی، افزایش ۵۰۰هزار تنی عرضه فولاد طی دو ماهه ابتدایی امسال، منجر به کاهش ۱۰ درصدی قیمت فولاد نسبت به مدت مشابه سال گذشته شده است.

رییس ستاد فولاد کشور افزود: در سال ۸۹ کارخانه‌های بزرگ فولادسازی ۵۰۰ هزار تن محصول را در انبارها دپو (ذخیره) کردند تا امروز بتوانند در زمان اوج مصرف مانند تابستان که ساخت‌و‌سازها رونق می‌گیرد محصولات خود را برای تعادل قیمت‌ها در بازار عرضه کنند.

سمیعی‌نژاد با بیان اینکه ابتدای سال ۸۹ قیمت فولاد ۱۲ درصد از قیمت روز بیشتر بود و در حال حاضر۱۲ درصد پایین‌تر از قیمت سال گذشته است، تصریح کرد: این نتیجه سیاست‌گذاری صحیح وزارت صنایع و معادن برای حمایت از صنایع تاثیر‌پذیر در قالب بسته‌های حمایتی صنایع و معادن از دو سال پیش تاکنون است. وی در خصوص تثبیت قیمت در بورس گفت: محدودیت‌هایی از قبیل سقف نیاز در بورس قرار داده شده تا خریدار و نیاز واقعی شناسایی و محصول به طور مستقیم به دست مصرف‌کننده برسد.

سرپرست ایمیدرو بیان کرد: سازمان حمایت از مصرف‌کننده نیز انبارها را مورد نظارت قرارداده تا کالایی از نظر دور نمانده و احتکار نشود.

رییس ستاد فولاد کشور خاطرنشان کرد: واحدهای تولید‌کننده شمش فولاد نیز موظف شده‌اند تا شمش را به کارخانجاتی بدهند که تولید خود را در بورس عرضه می‌کنند.

افزایش قیمت آهن کنترل شده بود

در همین حال رییس اتحادیه‌ آهن‌فروشان با اشاره به افزایش اخیر قیمت آهن گفت: با شروع اجرای قانون هدفمند‌ کردن یارانه‌ها قیمت آهن را ثابت نگه داشتیم و قیمت‌ها روی تابلو بورس هم ثابت نگه داشته شد؛ ولی با افزایش تقریبا حدود ۲۰ تا ۲۵ دلار قیمت مواد اولیه از اوایل اردیبهشت ماه، تولید‌کنندگان خواستار تغییر قیمت‌ها روی تابلوی بورس بودند.

محمد آزاد در گفت‌وگو با «ایسنا» با اشاره به اینکه افزایش ۲۰ تا ۲۵ دلاری هر تن مواد اولیه، حداکثر کیلویی ۳۰ تومان روی آهن تاثیر می‌گذارد، گفت: بورس نیز اجازه افزایش قیمت تا سقف کیلویی ۳۰ تومان را داد و ۷۷۰ تومان تا ۸۰۰ تومان بالا رفت.

وی با اشاره به اینکه با اجازه داده شده، عده‌ای سوءاستفاده کردند، افزود: تولید‌کنندگان در سطوح عرضه و بازار از این شرایط استفاده کردند و شاهد افزایش قیمت تا بیش از کیلویی ۱۰۰ تومان بودیم؛ این قیمت‌ها واقعی نبوده و کاذب هستند، بنابراین درصدد هستیم که مشکلات را برطرف کنیم.

آهن‌فروشان نمی‌توانند از بورس خرید کنند

وی با بیان اینکه بورس اعلام کرده به افراد حقیقی جنس نمی‌دهد و تنها افراد حقوقی می‌توانند جنس بگیرند، گفت: آهن‌فروشان افراد حقیقی هستند، وقتی نمی‌توانند از بورس خرید کنند، نمی‌توانند پاسخگوی افزایش قیمت بازار هم باشند.

رییس اتحادیه آهن‌فروشان با اشاره به اینکه شرکت‌هایی یک شبه خلق می‌شوند، اظهار کرد: این شرکت‌ها از بورس خرید می‌کنند، پس از یک یا دو ماه هم شرکت منحل می‌شود؛ این شرکت‌ها هم سود می‌برند، هم مالیات دولت را نمی‌دهند و هم بازار را نامطمئن می‌کنند.

تولید‌کنندگان کم فروشی می‌کنند

وی با تاکید بر اینکه یک مشکل این است که به آهن‌فروشی که پروانه کسب‌ و جای ثابت دارد و نمی‌تواند انصراف دهد جنس نمی‌دهند، افزود: مشکل دیگر این است که تولید‌کنندگان درخور تولید خود، کالا عرضه نمی‌کنند؛ مثلا فولاد مبارکه سالی پنج میلیون تن تولید دارد باید عرضه‌های ۲۰۰ هزار تا ۴۰۰ هزار تن داشته باشد، اما ۱۰ هزار تن عرضه می‌کند و مشخص است یا می‌خواهد قیمت را به‌دست آورد یا می‌خواهد بازار را بالا نگه دارد. ذوب‌آهن که در سال سه میلیون و ۶۰۰ هزار تن تولید دارد، به جای ۲۰۰ هزار تن، ۲۰الی۱۰ هزار تن عرضه می‌کند.

آزاد تاکید کرد: با این شرایط عرضه از تقاضا کمتر می‌شود، در بازار التهاب ایجاد می‌شود و قیمت خود به خود به‌طور کاذب بالا می‌رود. تولید‌کنندگان باید با تمام قدرت به صحنه آیند، به مقدار زیاد کالا عرضه کنند و فروش‌ها را محدود کنند و به هر فرد مقدار محدودی بفروشند یا اینکه به کسانی که مجوز کسب کار آهن داشته باشند؛ با این کار قیمت‌های بازار متعادل می‌ماند.

رییس اتحادیه آهن‌فروشان در پایان با اشاره به اینکه کسانی که حدود یک‌ماه پیش بازار طلا را آشفته کردند با همان پول‌ها بازار آهن را به هم می‌زنند، گفت: با همکاری وزارت بازرگانی و صنایع و معادن وضعیت بازار در یک هفته می‌تواند به حالت قبل برگردد. عرضه در بورس باید محدود و خریداران شناسایی شوند. با این تدابیر به‌رغم اینکه فصل کار شروع شده می‌توانیم از افزایش قیمت‌ها جلوگیری کنیم.