میلگرد از 800 تومان عبور کرد

پیشنهاد تشکیل کمیته تعیین نرخ در بورس کالا

احتمال ریزش قیمت‌ها در آینده نزدیک گروه بورس کالا - منیژه حیاتی: روز گذشته فروش انواع آهن‌آلات در بورس کالا بدون در نظر گرفتن هیچ‌گونه محدودیتی انجام شد و به همین دلیل نرخ سبد مخلوط میلگرد دولتی به ۸۰۱ تومان و سبد مخلوط میلگرد و تیرآهن دولتی به ۸۰۲ تومان رسید.

اگرچه بورس اجازه رقابتی شدن را به همه عرضه‌کننده‌ها اعم از دولتی و خصوصی داده بود، اما فقط معاملات ذوب آهن وارد رقابت شد و دیگر شرکت‌ها با سقف قیمت هفته قبل (۷۸۵ تومان) میلگرد خود را فروختند.

علت مخالفت مجدد بورس با رقابتی شدن کالاهای دیگر فاصله بسیار کمی بود که میان عرضه و تقاضای این محصولات وجود داشت، اما در مورد ذوب آهن تقاضا در مقایسه با عرضه حجم بیشتری داشت.

به عقیده بورس در شرایطی که یک عرضه تنها چند تن بیشتر تقاضا دارد وارد رقابت شدن خریداران برای این کالا بی‌معنی است و باعث گمراه شدن بازار می‌شود خصوصا اینکه اگر تولید‌کننده‌ها افزایش عرضه ندهند. گفته می‌شود حتی به یکی از شرکت‌ها هم که اجازه داده شده بود تا نرخ پایه تیرآهن خود را خودش تعیین کند پس از اینکه افزایش عرضه نداد بورس از رقابتی شدن معامله آن جلوگیری کرد.

از این رو شرکت‌هایی که افزایش عرضه ندادند، محصولشان میان خریداران به نسبت توزیع شد تا به تقاضاها پاسخ داده شود.

سقف صعود قیمت‌ها کجاست؟

افزایش قیمت‌ها دیروز هم موافقان زیادی داشت و از آنجا که این خریدها اغلب برای مصرف آینده و بیشتر برای بالابردن موجودی انبارها صورت گرفته است در نتیجه برخی پیش‌بینی می‌کنند سطح قیمت‌ها تنها تا زمانی که این محصولات تحویل نشده و در بازار خرده‌فروشی معامله نشود و به بیانی دیگر تا زمانی که تجار این کالاها را در انبارهایشان داشته باشند، سطح قیمت‌ها همچنان بالا باقی می‌ماند. اما در عین حال پیش‌بینی می‌کنند اگر قیمت‌های فعلی بالاتر برود و در صورتی که اثر زیادی در بازار مسکن داشته باشد و در عین حال اگر نرخ‌های جهانی تعدیل شود دور از ذهن نیست که نرخ آهن مجددا برگردد و ریزش داشته باشد.

اما بسیاری معتقدند تعدیل قیمت‌ میلگرد در آینده به این معنی نیست که به سطح قبلی و زمانی که در بورس ۷۷۰ تومان معامله می‌شد برگردد، بلکه ممکن است تا حدودی افت را تجربه کند. این موضوع که خریداران برخلاف ماه‌های قبل اقدام به بالابردن میزان موجودی خود کرده‌اند را نیز اغلب کارگزاران به موضوع ادغام وزارتخانه‌ها نسبت می‌دهند و تا حدودی این تفکر را در بازار ایجاد کرده که نظارت‌های سفت و سخت قبل سازمان‌های ناظر تا مدتی کمتر خواهد بود؛ در نتیجه با اطمینان بیشتری به خرید دست می‌زنند.

به عقیده گروهی از معامله‌گران با توجه به رشد نرخ جهانی فولاد بعید بود که بتوان نرخ‌های داخلی را بیش از این کنترل کرد و نگه‌داشتن قیمت‌ها باعث توزیع رانت می‌شد علاوه بر این به گفته این افراد اگر دولت مجددا نرخ‌ها را کنترل و سقف نرخ تعیین کند باز هم این اقدام به ایجاد رانت می‌انجامد.

پیشنهاد تشکیل کمیته تعیین نرخ آهن در بورس

کشف قیمت پایه و نرخ سقف محصولات در چند ماه اخیر یکی از مشکلات اصلی معاملات بورس بوده است. عرضه‌کننده‌ها اعتقاد دارند در یک بازار نباید همه محصولات با یک نرخ معامله شوند؛ چرا که از نظر کیفیت، میزان تولید و حتی شرایط بازار با یکدیگر متفاوت هستند. از این رو در جلسه‌ای که تعدادی از کارگزاران در روز چهارشنبه با مسوولان بورس داشتند پیشنهادهایی مطرح شده و در حال پیگیری است.

از جمله پیشنهادهای مطرح شده این موضوع است که بورس کمیته‌ای را تشکیل دهد که با متصل شدن به چند منبع در بازار تهران و چند منبع دیگر در بازار اصفهان شرایط معاملات را رصد کرده و بر مبنای این بررسی‌ها نرخ کف و سقف محصول هر شرکتی را به طور جداگانه و با در نظر گرفتن هزینه‌های بورس، مالیات ۴ درصدی و خواب پول در معاملات سلف را تعیین کند. البته به عقیده برخی از کارگزاران برای رسیدن به نتیجه بهتر و قابل تایید از سوی همه فعالان بازار که اعتراضی هم در پی نداشته باشد، بهتر است در این کمیته نماینده‌ای از عرضه‌کننده‌های خصوصی و نماینده‌ای از عرضه‌کننده‌های دولتی و یک نماینده از سوی کارگزاران نیز حضور داشته باشد. از جمله موضوعاتی که کارگزاران به بورس پیشنهاد داده‌اند، اعمال یکسری تغییرات در بحث واریز ۲۴ ساعت قبل وجه خرید کالا یا واریز ۱۰۰ درصدی است که البته هنوز در حال بررسی است.

معامله فولاد دولتی در رقابت

طی معاملات دیروز در بورس کالا سبد تیرآهن و میلگرد مخلوط ذوب آهن اصفهان در بالاترین نرخ ۸۰۲ تومان ۴۴ هزار تن معامله شد. میلگرد ۲۲ و ۲۵ این شرکت نیز در بالاترین رقم با نرخ ۸۰۱ تومان فروش رفت. تیرآهن ۱۴ جهان فولاد غرب نیز با نرخ ۷۹۵ تومان ۲ هزار تن معامله شد. میلگرد ۱۴ تا ۲۵ فولاد یزد نیز با نرخ ۷۸۵ نیز ۲ هزار و ۲۰۰ تن فروش رفت. از فولاد آلیاژی ایران نیز میلگرد ۱۴ تا ۲۵ نیز با نرخ ۷۸۵ تومان ۱۶۰۰ تن معامله شد.گروه ملی۵ هزارو ۹۴۰ تن میلگرد ۱۴ تا ۲۵ را با نرخ ۷۸۵ تومان فروخت. میلگرد مخلوط فولاد یزد هم ۱۶۰۰ تن با همین نرخ معامله شد. محصولات شرکت‌های بناب، فولاد قزوین، فولاد الیگودرز، فولاد ارومیه، فولاد سیادن ابهر و پارس آرمان شفق نیز عرضه شده بودند اما معامله نشدند.