گروه بورس کالا- براساس پیش‌بینی United Company Rusal امسال شرایط بازار آلومینیوم به دلیل کاهش تقاضای جهانی و احتمال رکود اقتصادی در آمریکا، ضعیف‌تر شدن دلار و افزایش قیمت‌های انرژی، ضعیف خواهد بود. Rusal پیش‌بینی می‌کند که امسال تقاضای جهانی آلومینیوم با ۴درصد کاهش از ۱۰درصد سال گذشته به ۸-۷درصد خواهد رسید.

این پیش‌بینی زمانی منتشر شد که Rusal اعلام کرد: در سال ۲۰۰۷ درآمدش با ۱۱درصد رشد به ۳/۱۴میلیارد دلار (از ۹/۱۲میلیارد دلار در سال ۲۰۰۶) افزایش یافت و تولید آلومینیوم آن با ۶درصد افزایش به ۲/۴میلیون تن رسید.

امسال سال خوبی برای صنعت آلومینیوم نخواهد بود. تعدادی عوامل می‌تواند از دلایل یا شرایط ضعیف‌شدن بازار آلومینیوم و افزایش هزینه‌های تولید آن در سال ۲۰۰۸ باشد.

افت تقاضای مصرف‌کنندگان آمریکایی و نیز امکان رکود اقتصادی در این کشور و در کنار آن کاهش توان رقابت‌پذیری محصولات وارداتی ناشی از دلار ضعیف ضربه مهلکی بر این بازار خواهد زد که منتهی به کاهش تقاضا یا مصرف در آمریکا خواهد شد.

در این گزارش آمده است که افزایش چشمگیر قیمت‌های انرژی (خصوصا قیمت نفت) روی هزینه‌های تولید آلومینیوم در طول سال اثری منفی خواهد گذاشت و در نتیجه بهره‌وری واحدهای تولیدی این فلز را تنزل خواهد داد.

در این شرایط یکی از اولویت‌های اصلی این شرکت بهینه‌سازی بیشتر هزینه‌ها است تا بتواند موقعیت و جایگاه خود را در جهان به عنوان یکی از عمده‌ترین شرکت‌های آلومینیوم حفظ کند.

در سال ۲۰۰۷ قیمت متوسط این فلز به اوج تاریخی خود یعنی ۲۶۴۰دلار در هر تن و تقاضای جهانی آن به دلیل مصرف بی‌سابقه بالای چین، ژاپن و سایر کشورهای آسیایی و اروپایی ۱۰درصد افزایش پیدا کرد. در‌حال‌حاضر قیمت این فلز در بورس لندن ۲۸۱۳دلار است.

در سال ۲۰۰۷، کل سرمایه‌گذاری با ۴۵درصد افزایش به ۹/۲میلیارد دلار بالغ شد.

شرکت Rusal در مورد وضعیت تولید آلومینیوم اضافه کرد که تولید آلومینیوم خام ۶درصد و ۱۶درصد تولید محصولاتی با ارزش افزوده افزایش داشته است. این افزایشات حاصل از راه‌اندازی ریخته‌گری‌های جدید، بازسازی و طرح‌های توسعه آن می‌باشد.

با افزایش ۵درصدی تولید آلومینا میزان آن به ۳/۱۱میلیون تن رسید که حاصل تکمیل شدن و مدرنیزاسیون واحدهای تصفیه Achinsk و Nikolaer و بازسازی کارخانه Eurallumina بوده است.

۲۸درصد افزایش تولید فویل (۷۲۰۵۹تن) از بهره‌برداری ظرفیت کامل کارخانه Armenal به دست آمد. بدهی خالص Rusal به ۸/۸میلیارد دلار در سال ۲۰۰۸ رسیده است.

ترس تجار ژاپنی از افزایش پریمیوم آلومینیوم

خریداران ژاپنی ترس از بحران برق در چین دارند که باعث شده است واحدهای ذوب آلومینیوم از تولید خود کاسته که می‌تواند پریمیوم‌های آلومینیوم ژاپن را افزایش دهد.

تاجری در ژاپن می‌گوید:

عرضه کنندگان می‌توانند از این فرصت استفاده کرده و پریمیوم‌های محموله‌های سه ماهه دوم خود را افزایش دهند. این تاجر می‌گوید: زمانی که مذاکرات سه ماهه آوریل - ژوئن در پایان فوریه آغاز شود، عرضه کنندگان می‌توانند پریمیوم‌هایی بین ۸۵-۸۰ دلار در هر تن CIF را درخواست کنند. تاجر دیگری می‌گوید: فکر می‌کنم طی سه ماه دوم پریمیوم‌ها بالاتر از سه ماه اول باشد که می‌تواند در حد پایین ۷۰ دلار تعیین شود.

پریمیوم‌های آلومینیوم ژاپن در سه ماهه اول هر تن CIF ژاپن ۶۶-۶۴ دلار تعیین شد.

تحلیل‌گران تخمین زده‌اند زمستان سخت که موجب شد در چین بحران برق به وجود آمده حداقل ۳/۱میلیون تن از تولید واحدهای ذوب آلومینیوم کاسته شود. این زمستان به تاسیسات زیربنایی لطمه زده و مقامات را مجبور ساخته که انرژی را جیره‌بندی کنند.

از ماه ژانویه به دلیل سطح پایین موجودی انبارها مشکلات عرضه از طرف ونزوئلا و تقاضای خارج از انتظار مصرف کنندگان ژاپنی فعالیت در بازار نقد آلومینیوم ژاپن بالا رفته است.

تاجری در توکیو می‌گوید: به دلیل مشکلات برق در چین این احتمال وجود دارد که کمبود در بازار آسیا شدت یابد.

اما تجار ژاپنی می گفتند که آنان عجله‌ای برای خرید در بازار نقد ندارند و ترجیح می‌دهند که منتظر مانده و ببینند پس از تعطیلات چینی‌ها (شروع ۶ فوریه در چین) در بازار چه اتفاقی رخ خواهد داد.

محصولات با قیمت نقد فراوان است ولی ژاپنی‌ها عجله‌ای برای خرید آن ندارند. شرایط عرضه می‌تواند در ظرف دو هفته آینده تغییر پیدا کند.

تاجری می‌گوید: با وجود کاهش تولید چین، عرضه به ژاپن در حال حاضر تغییری پیدا نکرده است.

تقاضای ژاپنی‌ها نیز چندان بالا نیست چون مصرف کنندگان در مقابل ؟؟؟؟ افزایش اخیر قیمت‌های آلومینیوم قرار گرفته‌اند.

پریمیوم‌های نقد در حال حاضر ظاهرا ۸۵-۷۵ دلار در هر تن CIF ژاپن است به طوری که هر تن آن به اوج ۹۰ دلار CIF ژاپن رسیده است.

میزان پریمیوم مشابه معاملات انجام شده در اواسط ماه ژانویه است.