دنیای اقتصاد: بررسی آخرین وضعیت معاملات آنلاین گواهی سپرده سکه، عرضه داخلی و صادراتی سیمان، جزئیات عرضه‌های مرغ و اقدامات بورس کالا برای راه‌اندازی بازار آتی ارز مواردی است که دکتر حامد سلطانی‌نژاد مدیرعامل بورس کالای ایران در گفت‌وگو با «ایسنا» مطرح کرده است که در ادامه به مهمترین بخش‌های این گفت‌وگو می‌پردازیم. مدیرعامل بورس کالای ایران درخصوص رونق موجود در بازار آتی سکه طلا و وضعیت معاملات گواهی سپرده طلا گفت: قیمت سکه به‌صورت روزانه توسط مردم دنبال می‌شود و آن طرفداران و بازیگران زیادی دارد. از طرفی برای سکه بازاری وجود دارد که در آن بازار قیمت‌هایش تعیین می‌شود. این‌طور نیست که ابزارهای جدید راه بیفتند و خودشان اتوماتیک ادامه فعالیت دهند. باید پای آنها بایستیم و کمک کنیم تا آن ابزار شکل گیرد، این حمایت‌ها انجام گرفت و در حال حاضر می‌بینیم که این بازار حجم نسبتا بزرگی را به خود اختصاص داده، در مورد گواهی سپرده هم باید آن مدت لازم طی شود.

وی درخصوص امکان افزایش ساعت معاملاتی گواهی سپرده سکه گفت: گواهی سپرده باید ساعت معاملاتی‌اش آنقدر افزایش پیدا کند که بازیگران بتوانند جذب این بازار شوند. با توجه به زیرساختی که توسط شرکت مدیریت فناوری سپرده‌گذاری فراهم شده زمان انجام معاملات سکه تا ساعت ۱۲و ۳۰ دقیقه است، در حالی که بازار طلای ایران غالبا با اوج معاملات در ساعات پایانی فعالیت بازار رو به رو است. همه اینها را کنار هم بگذاریم بازار گواهی سپرده سکه هم می‌تواند تبدیل به بازاری مثل قرارداد آتی سکه شود و همان‌طور که این بازار ریسک‌های بازار طلا را تا حدودی مدیریت می‌کند این اتفاق می‌تواند در مورد گواهی سپرده هم بیفتد.

سلطانی‌نژاد درخصوص عرضه سیمان در بورس کالا گفت: اینکه سیمان در بورس کالا مبادله شود یا نشود، بسته به نظر خود عرضه‌کننده‌ها است. عرضه‌کننده‌ها بارها اعلام کردند که ما در این زمینه مشکلی نداریم و فقط منتظر چراغ سبز وزارت صنعت، معدن و تجارت هستیم، چرا که مسوول تنظیم بازار وزارت صنعت، معدن و تجارت است. از طرفی تنظیم بازار فقط در حالتی نیست که عرضه‌ کمتر از تقاضا باشد، بلکه در شرایطی که عرضه از تقاضا پیشی می‌گیرد هم باید تنظیم بازار صورت گیرد. تولیدکننده‌ها منتظر هستند که وزارت صنعت، معدن و تجارت با این موضوع موافقت کند. در حال حاضر که ما با مازاد عرضه روبه‌رو هستیم در بخش صادراتی‌ سیمان بعضا خبرهایی درخصوص رقابت منفی شرکت‌های سیمانی در بازارهای خارجی منتشر می‌شود که این اتفاق به نفع این صنعت نیست. هم اکنون به جز عراق، در ترکمنستان هم پتانسیل مطلوبی برای صادرات وجود دارد مخصوصا کارخانجاتی که فاصله کمی با این کشور دارند هرچند که هم اکنون سیمان ترکیه و چین در این کشور مورد استفاده قرار می‌گیرد که با توجه به هزینه حمل موقعیت مناسبی برای ایران وجود خواهد داشت.

مدیرعامل بورس کالای ایران درخصوص افتتاح بورس آتی ارز گفت: امیدواری ما در این زمینه زیاد است و در عمل هم این امیدواری را ثابت کردیم. ما زیرساخت‌ها را برای بورس ارز آماده کردیم و حتی بازاریابی‌اش را انجام دادیم. به سراغ فعالان بازار رفتیم که ببینیم خواسته‌هایشان چیست. اما اینکه آیا به‌صورت واقعی این بورس راه می‌افتد یا خیر باید بگویم این موضوع یک تصمیم و سیاست‌گذاری است. اگر من در جایگاه سیاست‌گذار پول بودم شاید می‌توانستم به شما بگویم که بورس ارز می‌تواند راه‌اندازی شود یا خیر، اما به‌عنوان یک کارشناس به نظر من نیاز است که این بورس راه‌اندازی شود؛ چرا‌که یکی از قطعات پازل بازار مالی است. سرمایه‌گذار خارجی برای فعالیت در ایران اولین چیزی که می‌خواهد پوشش ریسک نرخ ارز است. اگر او فردا به ایران بیاید و دلارش را با نرخ ۳۰۰۰ تومان به ریال تبدیل کند و در انتهای فعالیت‌های خود ۲۰ درصد هم سود کسب کند و در این بین نرخ دلار بالا برود، از طرفی ۲۰ درصد سود کرده و به خاطر بالا رفتن نرخ ارز مثلا ۵۰ درصد زیان کرده در نتیجه در چنین شرایطی برای سرمایه‌گذاران خارجی، سرمایه‌گذاری در چنین جایی به صرفه نیست. سرمایه‌گذاران مالی به دنبال بردن کالا نیستند، بلکه به دنبال پول هستند و قطعا در این شرایط به یک بازار پوشش ریسک نیاز دارد. سلطانی‌نژاد درخصوص امکان افزایش عرضه مرغ در بورس کالا گفت: هم اکنون عرضه مرغ منجمد در بورس کالا محدود است.