سارا جنگروی: معاملات آتی سکه بورس کالای ایران طی هفته گذشته با نوسانات ریز و درشت بازار حساس‌شده طلای جهانی همراه شد و در این مدت دامنه نوسان زیادی را تجربه کرد. در این راستا علاوه بر ادامه خبرهای مختلف پس از خروج انگلیس از اتحادیه اروپا، آمار اشتغال آمریکا نیز بازار طلای جهانی را قلقلک داد؛ آماری که در یک بازه چند ساعته و کوتاه اونس طلا را تا ۳۰ دلار افزایش داد و پس از آن با تکذیب این خبر و خبر دیگری مبنی بر دستکاری شدن این آمار، اونس را به قیمت قبلی خود باز‌گرداند.

اما خبرهای دیگر که این روزها اونس هم بسیار به آن حساسیت نشان می‌ دهد، مساله خروج انگلیس از اتحادیه اروپا است. خروج انگلیس از اتحادیه اروپا به باور بخش زیادی از کارشناسان، علاوه بر آن‌که موجب تبعیت بخش زیادی از کشورهای وابسته به این کشور خواهد شد، بقیه کشورها را نیز به خروج ترغیب خواهد کرد و در واقع پروپاگاندایی در زمینه تفکر این کشورها در حال پی‌ریزی است که ماندن در این اتحادیه را مساعد نمی‌بینند. در ادامه حتی برخی بر این باورند اگر کشورهای قدرتمند دیگری نظیر فرانسه و آلمان از این اتحادیه خارج شوند احتمال فروپاشی این اتحادیه زیاد خواهد بود. در این راستا تحلیلگران تکنیکال نسبت به بازار طلا روندی افزایشی را در ادامه و در روزها و حتی ماه‌های پیش‌رو پیش‌بینی می‌کنند، از سوی دیگر تحلیلگرانی هم که فاندامنتال به موضوع نگاه می‌کنند، معتقدند که با توجه به وضعیت نامشخص اقتصاد جهانی و احتمال فروپاشی اتحادیه اروپا، روند طلا در بازارهای جهانی نامشخص خواهد بود؛ وضعیتی که بیشتر به سمت صعود این فلز ارزشمند در جریان است.

معاملات آتی سکه طی هفته گذشته مثل همیشه کار خود را در ۶ روز کاری به پایان نرساند و دفتر معاملات این بازار در ۴ روز کاری بسته شد، بر این مبنا حجم معاملات ۵۰ هزار و ۷۰۰ معامله بود که نسبت به مدت مشابه هفته ماقبل خود ۳۲ هزار و ۸۵۵ معامله کاهش داشت که البته این کاهش به دلیل تعطیلی دو روزه بازار معاملات آتی سکه در روزهای چهارشنبه و پنج شنبه امری منطقی است. اونس نیز در مدت مورد بررسی از ۱۱۴۰ دلار خودش را به ۱۳۶۰ دلار رساند و این موضوع باعث شد که معاملات آتی در آغاز هفته گذشته با یک جهش ۳۰ هزار تومانی کار خود را آغاز کنند، به‌طوری که در روز پنج‌شنبه هفته ما قبل، سکه آتی کار خود را با قیمتی در حدود یک میلیون و ۱۳۶ هزار تومان به پایان رسانده بود ولی در آغاز هفته قبل و در روز شنبه این قیمت به یک میلیون و ۱۶۸ هزار تومان رسید که این موضوع باعث افزایش حجم معاملات در مقیاس قابل‌توجهی شد، چنان‌که نزدیک ۱۴ هزار قرار‌داد برای سررسید اسفند ماه به ثبت رسید.

روز یکشنبه معاملات آتی در حالی به کار خود ادامه دادند که اثرات قیمتی اونس در بازار معاملات روز شنبه به تثبیت رسیده بود. دلار در این روز کمی با کاهش مواجه شد و به منطقه زیر ۳ هزار و ۵۰۰ تومان رسید، در این راستا سکه آتی (سررسید اسفند) هم در این روز با قیمت یک میلیون و ۱۶۰ هزار تومان معامله شد. در واقع سکه آتی در این روز در بازه یک میلیون و ۱۵۷ تا یک میلیون و ۱۶۴ هزار تومان در نوسان بود. روز دوشنبه اونس در بازار جهانی باز هم با تکانه‌های مثبت کار خود را آغاز کرد، در این راستا سکه آتی نیز به کانال قیمتی بالای یک میلیون و ۱۶۰ هزار تومان رسید. روز سه‌شنبه با نوسانات طلا و دلار، قیمت سکه نوساناتی رو به پایین با شیب کمی داشت، چنان‌که سکه در این روز از قیمت یک میلیون و ۱۵۵ هزار تا یک میلیون و ۱۵۹ هزار تومان معامله شد. در روزهای انتهایی هفته گذشته نوسانات اونس در بازار جهانی قابل‌توجه بود به‌طوری که اگر بازار طی این روزها تعطیل نبود نوسانات ۶ و ۷ درصدی مثبت یا منفی در بازار دیده می‌شد، به‌طوری‌که اونس طی این روزها نوسانات زیادی را تجربه کرد و تا کانال ۱۳۷۰ دلار رسید و از آن‌سو تا ۱۳۳۵ دلار رسید که البته این کانال را برای ساعاتی تجربه کرد و در این کانال نماند. این کاهش قیمت در راستای آمار اشتغال آمریکا به وجود آمد، ولی در پایان اونس با قیمت ۱۳۶۵ دلار به کار خود پایان داد که نسبت به پایان هفته ماقبل روند مثبتی را تجربه کرد.

اونس به‌طور محسوسی حساس شده است

قیمت اونس طی این روزها تحت‌تاثیر هر خبری که می‌رسد نوسانات شدیدی از خود نشان می‌دهد، در واقع بازار اونس طی این روزها از ثبات برخوردار نیست، در حالی که در ۵، ۶ ماه گذشته اینگونه نبوده است، به‌خصوص بعد از خبر خروج انگلیس از اتحادیه اروپا بازار اونس به‌شدت روی موج‌های ریز و درشت خبری حساس و هیجانی شده تا جایی‌که به گفته کارشناسان قدرت پیش‌بینی در این بازار بسیار ضعیف شده است. شاهد این مدعا خبر اشتغال آمریکا بود که اونس را در عرض چند دقیقه ۳۰ دلار کاهش داد و در ادامه خبری مبنی بر تکذیب خبر آمار اشتغال آمریکا در این رابطه مخابره شد که نتیجه‌ای معکوس را در بازار ایجاد کرد، به‌طوری که اونس مجددا روی کانال افزایشی قرار گرفت و به سرجای قبلی خود بازگشت. بنابراین بازار حال حاضر به‌شدت نوسانی است و پیش‌بینی را سخت کرده است. در ماه‌های قبل علاوه بر گمانه‌زنی‌هایی که در ارتباط با خروج انگلیس از اتحادیه اروپا وجود داشت، خبرهایی مبنی بر خروج کشورهای دیگر اروپایی هم منتشر شد، ولی هیچ خبری تا به امروز مانند خبر خروج انگلیس از اتحادیه اروپا دامنه نوسانی تا این اندازه نداشته است. در این راستا و بعد از خبر خروج انگلیس خبرها به سمت تکرار همه‌پرسی در انگلیس هدایت شده که با اینکه در این خبر عدم قطعیت وجود دارد ولی بازار اونس روند حساسی را در پیش گرفته است.

خبرهای جهانی و تکانه‌های دلار و طلا

عوامل دیگری نیز در روند قیمتی اونس تاثیر‌گذار هستند که این عوامل آمار اشتغال آمریکا و اخباری است که از اقتصاد آمریکا و... به گوش می‌رسد. در هفته پیش‌رو خبری مبنی بر افزایش بدهی‌های عمومی آمریکا مخابره شد که رقم بی‌سابقه ۲۰ هزار میلیارد دلار را در‌برمی‌گیرد، این رقم نشان‌دهنده این موضوع است که وضعیت اقتصادی آمریکا هم جالب نیست و در ادامه تشدید‌کننده موضوع افزایش قیمت اونس شده است، بنابراین ارزش طلا در بازارهای جهانی علاوه بر اتفاقاتی که در اروپا در حال شکل‌گیری است بسیار به وقایع اقتصادی آمریکا گره خورده است. در عین حال طی هفته گذشته خبرهایی نیز که موج مثبتی را به بازار طلا مخابره نمی‌کرد، شنیده شد. نقد برجام از طرف آمریکا و اروپا، صحبت‌های بان‌کی‌مون در ارتباط با برنامه‌های موشکی ایران، صحبت‌های آنگلا‌مرکل صدر‌اعظم آلمان و خبرهای دیگر در ارتباط با منع خرید هواپیماهای بوئینگ توسط نمایندگان مجلس آمریکا از این دست اخبار بودند که به‌عنوان سرعت‌گیرهای رشد شدید بازار آتی عمل کردند. با این حال اثر این اخبار بر بازار ارز تأثیری غیرمستقیم بر بازار آتی گذاشت.

جهت‌دهی طلای جهانی به بازار آتی