جدال فولادسازان بزرگ برای تصاحب بازار

گروه بورس فلزات- انستیتو بین‌الملل آهن و فولاد اعلام کرده است که میزان تولید فولاد خام در جهان در سال ۲۰۰۶ به یک‌‌میلیارد و ۲۳۹میلیون و پانصد هزار تن رسیده است. این میزان تاکنون بالاترین حد آن در طول تاریخ بوده است. علاوه بر این سال ۲۰۰۶ سومین سالی است که میزان تولید فولاد خام جهانی به بیش از یک‌میلیارد تن رسیده است.

میزان تولید در سال ۲۰۰۶ حدود ۳/۶۵درصد بالاتر از ۵سال پیش است. اما طی ده‌سال گذشته بیشترین رشد تولید از آن چین و کشورهای آسیایی بوده است.

با افزایش تقاضای فولاد در جهان اغلب کشورهایی که در صنعت فولاد جهان دارای مزیت نسبی هستند برنامه‌های جدی را برای توسعه این صنعت تدوین کردند. حتی شرکت‌های فولادی با خرید دیگر شرکت‌های ظرفیت تولید خود را افزایش می‌دهند تا قدرت چانه‌زنی بیشتری در بازارهای جهانی داشته باشند. آنها نمی‌خواهند رقابت را در بازار فولاد از دست دهند.

به طوری که شرکت تاتااستیل هند می‌خواهد با خرید CORUS حضور خود را در بازار اروپا گسترده‌تر کند ولی در کنار آن نیم‌نگاهی نیز به بازارهای آسیای جنوب شرقی چشم دوخته و می‌خواهد سه‌شرکت مهم در این ناحیه را خریداری کند.

همچنین شرکت فولاد

Nat Steel سنگاپور بازوی فولاد تاتاست که سهام شرکت South Steel Berhad در مالزی را به قیمت ۵/۸۳کرور روپیه خریده است.

شرکت بازرگانی Natsteel Trade، بازوی تجاری شرکت Natsteel Asia است که (Natsteel (Xiamen و Natsteel Vina مفتول و میلگرد ساختمانی تولید می‌کنند.

خرید ۴۰درصد از سهام Natsteel Trade و ۵۰درصد سهام xiamen) Natsteel) این دو شرکت را کاملا به تصاحب شرکت‌‌های وابسته Natsteel Asia PteLtd درآورده است که در سال ۲۰۰۵ توسط تاتا خریداری شده است.

گروه Natsteel دارای ۷/۱میلیون ظرفیت در سال است. در اروپا تاتااستیل چشم به CORUS دوخته است که ظرفیت سالانه آن بیش از ۱۹میلیون تن است. ظرفیت تاتااستیل در حال حاضر بالای ۵میلیون تن است.

قرارداد تاتا به زیمنس و اس‌ام‌اس

شرکت فولاد تاتا برای افزایش سهم بیشتر از بازار برای احداث یک واحد ۶میلیون تنی در استان اوریسا یک یادداشت تفاهم با دولت این استان در نوامبر ۲۰۰۴ امضا کرده است. این پروژه پاسخگوی نیازهای بیشتر این استان به فولاد خواهد بود. قراردادهای مربوط به خرید تجهیزات اصلی این پروژه نهایی شده است. یک کوره بلند ۴۳۰۰ متر مکعب همراه با تجهیزات آن سالانه ۲/۳میلیون تن تولید خودرو داشت. این بزرگ‌ترین کوره بلند در هند خواهد بود. بازار طراحی و خرید تجهیزات آنها به زیمنس فوت آلپینی انگلیس واگذار شده است.

اولویت ژاپنی‌ها

شرکت فولاد نیپون استیل ژاپن امیدوار است که بتواند همکاری نزدیکی را با شرکت فولاد میتال هند بزرگ‌ترین شرکت تولیدکننده فولاد در جهان برقرار کرد و آن را در اولویت نخست خود قرار داده است. در حال حاضر نیپون می‌خواهد مذاکرات خود را با میتال در خصوص نحوه ایجاد یک سیستم مشترک تولید در اروپا و چین را آغاز کند.

سال گذشته میتال ارسلور که اولین فولادساز بزرگ جهان محسوب می‌شود را خریداری کرد و نیپون استیل با ارسلور در زمینه تولید ورق‌های فولادی خودروسازی‌ها با یکدیگر مشارکت دارند و پس از این ادغام نیز میتال توافق کرد که این مشارکت همچنان ادامه داشته باشد. اما تاکنون نیپون استیل و میتال چندان حرکتی برای شروع مذاکرات برای توسعه و گسترش همکاری‌ها نداشته‌اند چون فرایند ادغام ارسلور و میتال بسیار طولانی شد.

در حال حاضر نیپون استیل ارتباطات سرمایه‌های خود را با فولادسازان بین‌المللی تقویت کرده است که می‌توان به کره‌جنوبی (پوسکو) در سال گذشته اشاره کرد و چنین ایجاد ارتباطی به فولادسازان خارجی همچنان ادامه دارد.

با توجه به روند ادغام در صنعت فولاد جهانی در مواردی نیز تحولاتی در پشت پرده رخ می‌دهد که به‌زودی عیان خواهد شد.

گفته می‌شود که فولادسازان ژاپنی از سودآوری مطلوبی برخوردار هستند و علاقه چندانی ندارند که با یکدیگر ادغام شده و این برتری یا اقتدار را از دست بدهند.

کاهش واردات فولاد پاکستان

در نیمه اول سال‌مالی پاکستان به دلیل افت فعالیت‌های ساختمانی، خصوصا در شمال سرما زده این کشور از میزان واردات فولاد ۷۴/۱۶درصد کاسته شده است.

اما واردکنندگان آهن و فولاد می‌گویند که پس از فصل زمستان مجددا به میزان این واردات افزوده خواهد شد. علاوه‌بر این صدور مجوز واردات فولاد توسط دولت پاکستان از هند برای بازسازی مناطق زلزله‌زده موجب خواهد شد که به میزان واردات این کشور افزوده شود.

این واردکنندگان اضافه می‌کنند که افزایش میزان تولید کارخانه فولاد پاکستان دلیل دیگری است بر کاهش میزان واردات خصوصا محصولات نورد گرم که قیمت تولید داخلی آن پایین‌تر از قیمت‌های وارداتی آن است و به میزان موجودی آن هنوز افزوده می‌شود.

قیمت محصولات نورد گرم داخلی هر تن ۳۸هزار روپیه است. حال آنکه محصولات وارداتی از اکثر این ۳۹هزار روپیه در هر تن در بازار داخلی است. کل مبلغ واردات آهن و فولاد در این سال‌مالی (ژوئیه-دسامبر) حدود ۵۲/۵۷۰میلیون دلار بوده که در مدت مشابه سال قبل آن این مبلغ ۵۲/۶۸۵میلیون دلار است. میزان حجمی واردات نیز در طی همین مدت نسبت به سال قبل آن ۳۶درصد تنزل داشته است.

آهن و فولاد از جمله اقدام مهم وارداتی است که در زمره واردات میلیاردی محسوب می‌شود که میزان این واردات پس از زلزله در نواحی شمالی و کشمیر به میزان بی‌سابقه‌ای رسیده است که فعالیت‌های ساختمانی را در این مناطق گسترش داده است.

واردکنندگان می‌گویند فعالیت تجاری در بازار داخلی راکد است چون زمستان مانع آن شده است و اکثرا منتظر پایان زمستان و آغاز فعالیت‌های ساختمانی هستند.