گروه بورس فلزات - بازار خاصی برای خرید و فروش روی وجود ندارد و بیشتر شرکت‌ها این کالا را از واسطه‌ها خریداری می‌کنند. انتظار می‌رفت طی هفته جاری روی در بورس فلزات معامله شود، اما با اینکه در روزهای یکشنبه و چهارشنبه این فلز عرضه شد اما دوباره معامله‌ای صورت نگرفت. یوسف مرادلو، رییس هیات‌مدیره انجمن صنایع و معادن سرب و روی ایران در گفت‌وگوی اختصاصی با «دنیای اقتصاد» در پاسخ به این پرسش که چرا فلز روی در بورس فلزات دادوستد نمی‌شود، گفت: تولیدکنندگان روی همیشه آماده عرضه‌اند اما خریداران این فلز تمایلی به خرید این کالا از طریق بورس ندارند در حالی‌که شرکت‌های تولیدکننده با تمام ظرفیت فعالیت می‌کنند و مازاد بر نیاز داخل را نیز صادر می‌کنند چون ۶۰-۵۰درصد از تولیدات روی ایران مازاد بر مصرف است که به خارج از مرزها صادر می‌شود و حالا چرا این اتفاق در بورس رخ نمی‌دهد با توجه به اینکه تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان هر دو در حال فعالیت هستند و مصرف‌کنندگان مواد موردنیاز خود را در خارج از بورس از تولیدکنندگان داخلی به صورت مستقیم یا از طریق واسطه تامین می‌کنند. در خصوص عدم دادوستد فلز روی در بورس‌فلزات تهران و بررسی راهکارهای رفع موانع، جلساتی نیز با حضور دبیرکل و کارشناسان محترم بورس‌فلزات و برخی از مصرف‌کنندگان عمده فلز روی در محل بورس‌فلزات برگزار شد و ما امیدوار بودیم با روشن شدن قضیه بازار روی در بورس فعال شده و توفیق روزافزونی در این خصوص حاصل شود. در صورتی‌که این موضوع برخلاف انتظار ما بود و فکر می‌کردیم شرکت‌های دولتی به خاطر اینکه کارشان شفاف‌تر است برای خرید به بورس مراجعه می‌کنند و متاسفانه به‌رغم حضور همیشگی شرکت‌های تولیدکننده هنوز نتوانسته‌ایم که این شرکت‌ها را برای خرید از بورس فلزات ترغیب کنیم.

وی در پاسخ به این سوال که آیا بازار دیگری برای خرید و فروش وجود دارد اظهار داشت: اجباری برای عرضه کلیه تولیدات داخلی و همین‌طور خرید برای تمامی مصرف‌کنندگان در بورس وجود ندارد. ولی شفاف‌ترین بازار برای خریدار و فروشنده بورس است. مزایای این بازار تضمین کیفیت، برگشت پول و تحویل به‌موقع جنس است. زمانی‌که خریدار به بورس مراجعه نمی‌کند بالتبع فروشنده نیز انگیزه‌اش برای حضور در بورس کاهش پیدا می‌کند و این باعث وضعیتی می‌شود که در بورس شاهدیم.وی اظهار داشت: بازار خاص یا متمرکزی برای مبادله روی وجود ندارد و شرکت‌ها عمدتا از طریق واسطه‌ها و در برخی موارد از کارخانه‌های تولیدکننده خرید می‌کنند.

رییس هیات‌مدیره انجمن صنایع و معادن سرب و روی ایران، گفت: تولید سرب در کشور حدود ۱۸هزار تن است که توسط شرکت ملی سرب و روی ایران تولید می‌شود و احتمالا ۳-۲هزار تن از این کالا توسط کارخانه‌های سنتی ریخته‌گری و بازیافت قراضه تولید می‌شود.

پیش‌بینی می‌شد که ۲۸۰هزار تن شمش روی امسال توسط واحدهای داخلی تولید شود ولی به‌دلیل مشکلاتی که در تامین مواداولیه به وجود آمده احتمال دارد این رقم به ۲۰۰-۱۹۰هزار تن کاهش پیدا کند.

یوسف مرادلو اظهار داشت: در ارتباط با مصرف سرب و روی آمار کاملا دقیقی وجود ندارد، اما با توجه به اطلاعات موجود در حدود ۸۰هزار تن مصرف داخلی روی است و مازاد بر نیاز نیز صادر می‌شود. در خصوص مصرف سرب باید گفت که در حال حاضر مصرف بالاتر از تولید است و مقدار کسری موردنیاز وارد می‌شود.

وی در پاسخ به این سوال که چه تعداد تولیدکننده روی در کشور وجود دارند، گفت: طبق آمار و اطلاعات انجمن حدود ۵۴واحد تولید روی در کشور فعال است و ۸-۷واحد تولیدی نیز در حال احداث است و تقریبا تا پایان امسال این واحدها وارد خط تولید می‌شوند. وی اظهار داشت: معدن انگوران و معدن مهدی‌آباد، بزرگ‌ترین معادن تولیدکننده مواد معدنی سرب و روی در ایران هستند و معدن مهدی‌آباد نیز که پیمانکارش مشخص شده است و به زودی کار باطله‌برداری را آغاز خواهد کرد. مرادلو در پاسخ به این سوال که آیا قیمت روی در بازارهای جهانی به مرز ۵هزار دلار می‌رسد گفت: با توجه به کسری و پایین بودن موجودی انبارهای LME ممکن است قیمت‌ها از مرز ۵هزار دلار تجاوز کند. تقاضای زیاد و عرضه کم، کمبود مواداولیه در دنیا، از مجموعه عواملی است که باعث افزایش قیمت روی خواهد شد. وی در پایان گفت: ایران تنها تولیدکننده سرب و روی در منطقه و خاورمیانه است که همه همسایگان ما به عنوان مصرف‌کننده، بازار خوبی برای تولیدات ایران به شمار می‌روند.