تولید ۲۰۰ میلیون تن فولاد تا سال ۲۰۱۵

مهدی پزشکان- برنامه‌ها و استراتژی‌های غول فولادی جهان در جلسه هفته گذشته مدیران و صاحبان سهام در لندن برای اولین بار تشریح شد. آرسلور- میتال که عنوان غول ۱۰۰میلیون تنی فولاد جهان را با خود یدک می‌کشد، اعلام کرده است که تصمیم دارد تا سال ۲۰۱۵ میلادی، تولید فولاد خام خود را به ۱۵۰ تا ۲۰۰میلیون تن در سال برساند.

این تصمیم حاکی از افزایش ۷۵درصدی تولید این غول فولادی است که در حال حاضر حدود ۱۱۵میلیون تن در سال، فولادخام تولید می‌کند. به همین منظور این شرکت کنترل تولید را در کوتاه مدت به منظور حفظ سود خود، در دستور کار خواهد داشت.

آرسلور ـ میتال این افزایش تولید را نتیجه طبیعی رشد شرکت در سال‌های آینده و همچنین پیش‌بینی افزایش مصرف جهانی فولاد بیان کرده است. بر این اساس شرکت پیش‌بینی کرده است که تقاضای جهانی فولاد با افزایش ۷۰۰میلیون تنی تا سال ۲۰۱۵ مواجه خواهد بود و به این ترتیب به ۸/۱میلیارد تن خواهد رسید.

به گفته مدیران این غول فولادی، تقاضای ظاهری فولاد تا قبل از سال ۱۹۷۰ میلادی، سالانه به طور متوسط ۵درصد افزایش داشته است ولی این روند از ۱۹۷۰ تا ۲۰۰۰ میلادی، با ۴درصد کاهش به یک درصد رشد سالانه رسیده است. این در حالی است که از سال ۲۰۰۰ به بعد، رشد متوسط سالانه تقاضای فولاد به ۵ تا ۶درصد در سال افزایش پیدا کرده و دلیل عمده آن مصرف بالای چین بوده است. در همین زمان شرکت میزان رشد سالانه تقاضای جهانی فولاد برای سال‌های ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۵ را ۵/۳درصد پیش‌بینی کرده است.

مدیران آرسلور ـ میتال، افزایش غیرقابل کنترل ظرفیت مازاد چین (با توجه به رشد متوسط سالانه ۱۸درصدی تولید فولاد در این کشور)، کند شدن رشد اقتصادی چین و وقوع بحران اقتصادی بزرگ در کشورهای جهان را به عنوان مهمترین تهدیدهای این صنعت به شمار می‌آورند.

از سوی دیگر این شرکت معتقد است کشورهای در حال رشد مانند هند و چین که به ترتیب دارای مصرف سرانه حدود ۵۰ و ۳۰۰ کیلوگرم فولاد در سال هستند، هنوز تا رسیدن به بلوغ صنعتی و مصرف سرانه در حد ۷۰۰ کیلوگرم در سال، راه درازی را در پیش دارند و همین امر موجب کاهش تهدیدهای فوق‌الذکر می‌شود. این در حالی است که در زمینه ظرفیت مازاد چین، آرسلور ـ میتال معتقد است صنعت فولاد این کشور از وابستگی به واردات سنگ آهن، هزینه بالای انرژی، شبکه ارتباطات و حمل و نقل داخلی و مسائل زیست محیطی رنج می‌برد به طوری که در سه ماه اول سال ۲۰۰۲ میلادی مجموع هزینه‌های مواد اولیه، انرژی و نیروی انسانی برای تولید هر تن ورق گرم در این کشور، کمتر از ۲۰۰ دلار بوده ولی در سه ماه سوم ۲۰۰۶، به حدود ۴۰۰ دلار افزایش پیدا کرده است. به همین دلیل این تهدید نیز محدود و قابل کنترل خواهد بود.

تحلیلگران بازار، سقوط قیمت‌ها به علت مازاد تولید چین را دور از ذهن نمی‌دانند و این در حالی است که مدیران شرکت

آرسلور- میتال به توانایی شرکت در کنترل و حفظ ثبات شرکت باور دارند.

مدیران آرسلور ـ میتال، تشکیل این غول فولادی را باعث ایجاد تعادل در توزیع تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان محصولات فولادی در صنعت خودروسازی جهان می‌دانند به طوری که ۵۴درصد از بازار خودرو در جهان متعلق به ۵ شرکت است و این در حالی است که ۵۳درصد از تولید جهانی محصولات فولادی مورد نیاز خودروسازان، توسط ۵ شرکت انجام می‌شود و سهم آرسلور ـ میتال از این تولید ۲۶درصد است. به عقیده این شرکت این یک رابطه تجاری برد، برد برای هر دو طرف خواهد بود. بنابر این گزارش، آرسلور ـ میتال، کشورهای مشترک‌المنافع، آسیا و آفریقا را به عنوان کشورهایی با رشد سریع اقتصادی و مصرف سرانه پایین فولاد شناسایی کرده و این مناطق را برای سرمایه‌گذاری در زمینه تولید فولاد، بسیار مناسب ارزیابی کرده است. از سوی دیگر این شرکت در نظر دارد ظرفیت تولید محصولات نهایی فولاد خود را در کشورهای مذکور به ۹/۲۳میلیون تن در سال ۲۰۱۰ برساند. راهکارهای شرکت برای بهینه کردن هزینه‌ها در این مناطق کاهش هزینه‌های نیروی انسانی، خودکفایی در تولید سنگ آهن کنسانتره و کک مورد نیاز، افزایش کیفیت فرآوری سنگ آهن و کاهش مصرف انرژی اعلام شده است. در زمینه تنوع تولید محصولات فولادی در این کشورها نیز شرکت در نظر دارد تولید محصولات با ارزش افزوده بالا در صنعت خودرو و همچنین محصولات تخت گالوانیزه را افزایش دهد.

آرسلور ـ میتال بیشترین رشد تقاضا برای لوله فولادی را در چین پیش‌بینی کرده است و بر همین اساس سهم کارخانه‌های مستقر در چین از کل تولید لوله فولادی شرکت را از ۲۸درصد در سال گذشته میلادی به ۳۳درصد در سال ۲۰۱۰ خواهد رساند. در همین راستا سهم واحدهای مستقر در اروپا، آمریکای شمالی، کشورهای توسعه یافته آسیایی و کشورهای مشترک‌المنافع را به ترتیب از ۲۰، ۱۳، ۱۲ و ۱۰ در ۲۰۰۵ میلادی به ۱۹، ۱۲، ۱۰ و ۹ در ۲۰۱۰ کاهش خواهد داد.

شرکت اعلام کرده است هدف آرسلورـ میتال از سرمایه‌گذاری در واحدهای موجود بیشتر به منظور افزایش ارزش افزوده و کیفیت محصولات خواهد بود.

آرسلور- میتال، یکپارچگی و اتحاد در تولیدکنندگان سنگ آهن را علت اصلی افزایش قیمت‌های اخیر این ماده معدنی (۷۱درصد افزایش در ۲۰۰۵ و ۱۹درصد افزایش در ۲۰۰۶) دانسته و اتخاذ مدل تجارت هماهنگ از سوی این شرکت در آینده را عاملی در جهت افزایش قدرت رقابت‌پذیری در مقابل این افزایش قیمت‌ها ارزیابی کرده است. به همین منظور شرکت قصد دارد با آغاز پروژه‌هایی در لیبری، مکزیک، بوسنی، قزاقستان و اوکراین، میزان تولید سنگ آهن را از ۷۰میلیون تن فعلی به حدود ۱۰۰میلیون تن در سال ۲۰۱۰ برساند و به این ترتیب میزان خودکفایی در تولید این ماده معدنی را از ۴۷درصد به ۶۴درصد افزایش دهد.

منبع: هفته‌نامه معدن و توسعه