آغاز تنزل قیمتها در بازار آهن
سال ۱۳۸۴ سال انتخابات بود، از آنجا که باید رییسجمهور جدیدی انتخاب میشد، مدیران کشور تمایل چندانی به هزینه کردن بودجهها، بهخصوص بودجههای عمرانی نشان نمیدادند، به همین علت تقاضای آهن بهشدت کاهش یافت و قیمتها در فصل آخر سال به زیر قیمت تمام شده کارخانهها رسید.
به گزارش مرکز خدمات فولاد ایران، این در حالی بود که نیمه اول سال ۲۰۰۶ که مصادف با فصل آخر سال شمسی بود، آغاز رونق در بازارهای اروپا محسوب میشد، همین امر باعث شد تا قیمتها در بازارهای جهانی تا ۳۰درصد افزایش یابد، در نتیجه فاصله قیمتها در بازار ایران با بازارهای جهانی شدیدتر شد.
از اوائل سال جاری با سیاست های انبساطی دولت جدید، تقاضای آهنآلات فعال شد، اما سطح قیمتها در بازار ایران فاصله زیادی با نوع وارداتی داشت. این امر باعث شد تا قیمتها به نحو شتاب آلودی افزایش یابد، روند افزایش قیمتها آنچنان سریع و وسیع بود که بسیاری از دستاندرکاران را متعجب کرد.
افزایش سریع قیمتها بیشتر در مورد انواع میلگرد و تیرآهن بود که تقاضای آن با حجم وسیع به بازار وارد شده بود، اما در مورد انواع ورق سرد و ورق گرم و یا نبشی و ناودانی این افزایش یا صورت نگرفت یا بعضا روند قیمتها رو به کاهش هم بود. در مرداد ماه امسال قیمتهای تیرآهن و میلگرد به اوج خود رسید، متوسط میلگرد آجدار هرکیلو ۶۳۰۰ ریال بود و متوسط قیمت تیرآهن تا ۹۰۰۰ ریال هم رسید، اما روند صعودی قیمت در هفته جاری متوقف شد در حالی که عرضه کالا همچنان با محدودیت شدید روبهرو بود تا جایی که هر روز هفته یک سایز از اقلام میلگرد کمیاب میشد.
اصولا تقاضا برای مقاطع ساختمانی متاثر از تقاضای دولت است، از آنجا که پیمانکاران طرحهای دولتی در پایان سال تعدیلات طرحها را به دولت ارائه میکنند و مابهالتفاوتها را از دولت دریافت میکنند نوسان قیمت تیرآهن و میلگرد تاثیر چندانی در تقاضای آنها ندارد. اما در مورد کالاهای صنعتی مثل ورق سرد یا گرم تقاضا کاملا کشش پذیر بوده و در مقابل قیمت واکنش نشان میدهد. به همین علت قیمت انواع ورق سرد و گرم با نوسان محدودی روبهرو بوده است و از اوائل شهریورماه روند نزولی را در پیش گرفتهاند.
از اوائل این هفته شاهد عرضه انواع میلگرد روسی در بندر انزلی بودهایم همچنین میلگرد سایز ۸ و ۱۰ ترک را در تناژهای محدود در ارومیه پیشنهاد دادهاند، فروشندگان میلگرد روسی همه سایزها را پیشنهاد میدهند در قیمت و نحوه پرداخت هم با خریداران همراهی میکنند در حالی که محصولات کارخانههای ایرانی بهطور هماهنگ برای تمام سایزها پیشنهاد نمیشود.
در شرایط فعلی بازار تیرآهن با روند آرامی رو به تنزل است. بهطور مثال تیرآهن 14 محصول اصفهان که در قیمت145000 تومان روز شنبه 19/6/1385 معامله میشد، امروز 133000تومان معامله میشود، این روند نزولی در مورد دیگر اقلام تیرآهن نیز صادق است، در مورد میلگرد هم قیمتها ثابت مانده است، اکثر دستاندرکاران امیدی به بالا رفتن قیمتها ندارند امـا همه هم عقیدهاند که میلگرد به اوج خود رسیده و روند نزولی آن شروع شده است، دلائل چندی هم برای این دیدگاه وجود دارد: اول آنکه در طول 2 ماه گذشته حجم زیادی بیلت خریداری شده که قیمت تمام شده میلگرد تولید شده از این بیلتها نمیتواند بیش از هر کیلو 5400ریال باشد حال آنکه متوسط قیمت میلگرد در بازار هر کیلو 6300 ریال است.
دلیل دوم حجم انبوهی میلگرد روسی و چینی در راه است که در قیمتهای زیر هر تن ۵۰۰ دلار تحویل بنادر ایران خریداری شده، عرضه این میلگردها به بازار محققا باعث افت قیمتها خواهد شد. دلیل سوم آن است که فصل دوم سال معمولا فصل رکود فعالیت های ساختمانی است و تقاضای میلگرد و تیرآهن در این فصل کاهش مییابد. دلیل چهارم شروع ماه مبارک رمضان است که عملا روند فعالیتهای اقتصادی در این ماه کند میشود.
با توجه به دلائل فوق از آنجا که عرضه کارخانههای دولتی به دلیل افزایش حجم بیلت وارداتی بالا خواهد رفت، محققا قیمت میلگرد و تیرآهن رو به کاهش خواهد گذاشت آنچنان که از اوائل این هفته شاهد بودهایم. اما در مورد ورق سرد قیمت این کالا در مرداد ماه یک جهش 30 تا 50تومانی داشت، این افزایش قیمت باعث تشویق عدهای از واردکنندگان شد. احتمال تحریم اقتصادی انگیزه دیگری بود که واردات را توجیه میکرد.
به گفته بعضی از دستاندرکاران ۷۰ تا ۱۰۰هزار تن ورق سرد در سپتامبر و اکتبر به ایران حمل خواهد شد. این مساله باعث شده که در دو هفته اخیر قیمتها کاهش یابد. از سوی دیگر بسیاری از واحدهای مصرفکننده ورق سرد مثل کارخانههای خانگی به دلیل رکود، تولید خود را کاهش دادهاند، امیدواری به رونق در بازار این کالا با توجه به در پیش بودن ماه رمضان بیمعنی است.
در مورد ورق گرم هم با وجود افزایش قیمت در پایان مرداد ماه، از 10 روز قبل روند نزولی قیمتها شروع شده است، ورقهای کاویان از هفته گذشته تا هر کیلو 10تومان کاهش داشته است، اما پیشبینی میشود دامنه کاهش قیمت این کالا محدود باشد و آرامآرام متوقف شود، به دلیل آنکه از سال قبل قیمتهای ایران با بازار جهانی بیش از 20درصد ارزانتر بوده و وارداتی صورت نگرفته است و احتمال افزایش قیمت این کالا بعد از ماه رمضان بعید نیست.
ورق گالوانیزه با افزایش قیمت روسی و توقف کارخانه فجر سپاهان کاشان از ۷۰۰ تومان به ۹۰۰تومان رسید و در هفته قبل تناژهای قابلتوجه ورق روغنی جهت گالوانیزه شدن از طرف تجار به این کارخانه ارسال شده است. همین امر باعث شده است که قیمت ثابت مانده و در بعضی ضخامتها کاهش یابد. بهطور کلی با توجه به افزایش عرضه و افت تقاضا، روند نزولی قیمت انواع آهنآلات شروع شده است و تا رسیدن به تعادل ادامه خواهد داشت.
ارسال نظر