با وجود غیبت ظاهری ترکیه و خاوردور از بازار آهن قراضه در طول ماه‌های تابستانی، قیمت‌های این محصول درماه جولای در بازارهای صادرات اتحادیه اروپا و ایالات متحده ۱۵‌دلار در تن سقوط کرد. این کاهش قیمت بازتاب رکود بازار فولاد صادرات فولاد چین است. بازارهای داخلی آهن قراضه در قاره اروپا قادر بودند سطوح بالاتر خود را تا اواسط جولای به لطف تداوم رونق تقاضای جدید فولاد همچنان حفظ کنند. به‌علت تعطیلی های دو تا چهار هفته‌ای آگوست در اکثر کارخانه‌های نورد فولادی در فرانسه، ایتالیا و اسپانیا و یک افزایش ۲۰‌درصدی در نرخ کرایه‌های حمل کشتیرانی، قیمت‌های قراضه اتحادیه اروپا احتمالا در ماه آگوست باز هم کاهش پیدا خواهد کرد.

به هر حال پیش‌بینی می‌شود در ماه سپتامبر هنگامی‌که خریداران قدیمی‌ناچار خواهند شد به بازار برگردند قیمت‌ها مجددا قوت پیدا کنند. قیمت‌های فوب روتردام برای قراضه به حدود ۲۵۰‌دلار در تن سقوط پیدا کرده اند و این رقم برای قراضه ریز شده به ۲۵۵‌دلار و برای قراضه مخلوط به ۲۴۰‌دلار تنزل یافته است.

همچنین یک سری نگرانی در خصوص خریدهای قراضه ترکیه وجود دارد با توجه به اینکه تا این موقع از سال میانگین واردات ماهانه این کشور نسبت به سال ۲۰۰۵ از یک‌میلیون تن در ماه به ۸۰۰-۷۰۰هزار تن در ماه کاهش پیدا کرده است. تا اواخر جولای هنوز هیچ‌گونه علائمی‌از بازگشت کامل کارخانه‌های نورد ترکیه به صحنه بازار مشاهده نمی‌شد. در حقیقت آنها اصلا در زمانی‌که صادرکنندگان قراضه دریای سیاه از روسیه و اوکراین اعلام کردند که هیچ‌گونه تمایلی جهت پذیرش هرگونه کاهش قیمت فوق‌العاده برای گرید A۳ خود ندارند، ابراز نگرانی نکردند چرا که تقاضای داخلی در کشورهای شوروی سابق همچنان قوی بود و قیمت‌های داخلی در اواسط جولای بیش از ۱۵‌دلار در تن رشد پیدا کرده بود.

کارخانه‌های نورد ترکیه‌ای همچنان با فروشندگان قراضه در اتحادیه اروپا و ساحل شرقی آمریکا تعامل دارند.

در حقیقت خریداران کارخانه‌های نوردی با رقم‌های پیشنهادی پایین تر برای قراضه ۸۰:۲۰ غرب کنار آمده‌اند تا اواخر جولای، قیمت این محصول به ۲۶۵‌دلار سی‌انداف بنادر ترکیه سقوط یافته است. اما فعالان بازار معتقدند، دیر یا زود مصرف کنندگان ترکیه‌ای مجبور خواهند شد قراضه خریداری کنند و اوایل سپتامبر از مواضع منفی خرید خود کنارگیری نمایند.

در انگلیس قیمت‌های قراضه در ماه جولای حدود ۲۰-۱۵‌دلار کاهش یافت. همچنین از بلژیک، اواسط جولای یک محموله قراضه ۶۰: ۴۰ با ۱۵‌دلار پایین تر از ماه قبلی به قیمت ۲۷۴‌دلار سی‌انداف ترکیه فروخته شد. نرخ‌های کرایه از انگلیس و روتردام به ترکیه به شکل قابل ملاحظه‌ای به حدود ۲۵‌دلار در تن افزایش یافت، در حالیکه حدود ۳‌دلار برای ساحل شرقی آمریکا بالاتر بود.

مسلما عرضه قراضه در جهان غرب اکنون بالاتر از سطح تقاضای کارخانه‌های نوردی است. قیمت‌های تحویل در بندر ساحل شرقی آمریکا نیز تحت تاثیر منفی کاهش میل خرید از سوی ترکیه، ایتالیا و اسپانیا قرار گرفته است. حتی یک واردکننده جدید مدیترانه ای مثل مصر تناژهای پایین‌تری را سفارش داده است.

اواخر ژوئن یک محموله قراضه از ایالات متحده به قیمت ۲۸۸‌دلار سی‌انداف به ترکیه فروخته شد که ۳‌دلار نسبت به فروش قبلی کاهش داشت. به هر حال هیچ‌گونه معامله دیگری در ماه جولای به این قیمت صورت نگرفت و رقم‌های پیشنهادی ترکیه برای تحویل آگوست برای همین محصول به ۲۷۰‌دلار سی‌انداف سقوط پیدا کرده است.

صادرات از ساحل غربی آمریکا ظاهرا با هیچ‌گونه استقبالی از سوی خریداران چینی روبه‌رو نشده است.

در طول سال گذشته حجم خریدهای ماهانه به‌طور متوسط ۶۰۰هزار تن بود ولی این رقم در سال ۲۰۰۶ حدود ۳۴‌درصد سقوط کرده است. تقاضا از سوی کره‌جنوبی ضعیف بوده، هر چند که سطوح خرید تایوانی فقط اندکی پایین تر قرار گرفته است.

بنابراین حجم فروش به کشورهای واردکننده قراضه در جنوب آسیا - به‌ویژه هند، مالزی، تایلند و سنگاپور - نشانگر بهترین مقصد صادراتی برای قراضه ایالات متحده ظرف دو ماه گذشته بوده است. قیمت‌های معامله شده تا اواخر جولای برای قراضه HMS ۱&۲ ۸۰:۲۰ حدود ۲۷۵‌دلار سی‌انداف بود که نسبت به اواسط جولای ۱۰‌دلار کاهش داشت.

اما برای صادرکنندگان اروپایی، محموله‌های قراضه صادراتی به مقصد کشورهای آسیای جنوبی به‌علت زمان انتظار طولانی و شیوه‌های نسبتا غیر فنی و سنتی در تخلیه بار کشتی‌ها، موجب رشد هزینه معطلی کشتی‌ها شده است. علاوه بر این، کنترل‌ها در بنادر هند به‌خاطر ترس از آلودگی محموله قراضه و احتمال وجود مواد منفجره در آنها، همچنان بسیار شدید است.

بنابراین، تناژهای عمده به مقصد هند توسط کانتینر صادر می‌شود زیرا این روش هم امن‌تر و هم ارزانتر می‌باشد و هزینه‌های معطلی کشتی در بنادر به حد صفر می‌رسد.

در سال ۲۰۰۵ حجم صادرات آهن قراضه از اتحادیه اروپا به هند ۲۰۷۳هزار تن، به چین ۴۰۸هزار تن، به پاکستان ۳۹۰هزار تن، به مالزی ۲۹۸هزار تن، به کره‌جنوبی ۲۱۳‌هزار تن، به تایوان ۱۶۹‌هزار تن و به اندونزی ۱۳۰‌هزار تن بود.

به گزارش سیما فلز به نقل از یک منبع خارجی، قیمت آسیای جنوبی برای قراضه ریز شده حدود ۲۸۵‌دلار سی‌انداف بوده است که تقریبا ۱۰-۵‌دلار نسبت به سایر نقاط جهان بالاتر است، اما با توجه به مسائل بندری فوق‌الذکر، این قیمت برای صادرکنندگان جهان غرب غیر عملی و نپذیرفتنی بوده است.

قیمت‌های حاصله در کره جنوبی، تایوان و چین در نیمه دوم جولای حداقل ۱۰‌دلار سقوط کرد، به گونه ای که اکنون حداکثر قیمت برای قراضه HMS ۱&۲ ۸۰:۲۰ حدود ۲۷۵‌دلار سی‌انداف است. در این سه کشور واردکنندگان بر این باور بودند که می‌توانند قراضه با کیفیت A۳ روسی را به همان قیمت یا حتی پایین تر از آن یعنی ۲۷۴‌دلار سی‌انداف جهت تحویل در ماه‌های آگوست و سپتامبر خریداری کنند.

یک کارخانه نورد تایوانی بر پایه کوره قوس الکتریکی، قراضه HMS۲ را از ژاپن با یک نرخ کرایه ۱۸‌دلاری در تن به قیمت ۲۶۹‌دلار سی‌انداف کائوسیونگ خریداری کرد. با توجه به بالاتر بودن نرخ کرایه حدودا ۴۰ و ۵۰‌دلاری در تن به ترتیب از ساحل غربی آمریکا و اروپا، چنین قیمتی می‌توانسته برای آنها خیلی پایین بوده باشد، چه برسد به همتایان آنها در ساحل شرقی ایالات متحده.