هاشمیان: بورس فلزات عامل گرانی آهن نیست  آزاد: بورس فلزات اسامی خریداران فولاد را اعلام کند

گروه بورس فلزات- دیروز دو مقام مسوول با دو تحلیل مختلف به دلایل افزایش قیمت آهن‌آلات در بازار پرداختند علی‌اکبر هاشمیان دبیرکل سازمان بورس فلزات در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد» بورس فلزات را عامل گرانی آهن ندانست اما از طرفی محمد آزاد رییس اتحادیه آهن‌فروشان خطاب به سازمان بورس فلزات اظهار داشت که این بورس اسامی خریداران آهن را در زمان گرانی اعلام کند مشروح گفت‌وگو با هاشمیان و آزاد را در پی بخوانید. دبیرکل بورس‌فلزات در گفت‌وگو با دنیای‌اقتصاد از تامین کسری مواد اولیه موردنیاز ذوب‌آهن اصفهان خبر داد و گفت: به همین منظور ذوب‌آهن اصفهان به زودی افزایش تولید خواهد داشت.

علی‌اکبر هاشمیان افزود: با هماهنگی وزارت صنایع و معادن و سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران و بورس‌فلزات، بیلت موردنیاز ذوب‌آهن اصفهان از سوی گروه فولاد اهواز تامین خواهد شد بر این اساس به زودی شاهد افزایش تولید ذوب‌آهن اصفهان خواهیم بود.

وی تصریح کرد: در‌حال‌حاضر در زمینه میلگرد و ورق در کشور مشکلی وجود ندارد اما در زمینه تیرآهن با کمبود مواجه هستیم که از طریق واردات و افزایش تولید داخل بازار این محصول به تعادل می‌رسد.

دبیرکل بورس‌فلزات خاطرنشان کرد: از روز چهارشنبه هفته جاری ذوب‌‌آهن اصفهان محصولات تولیدی خود را از طریق بورس عرضه خواهد کرد.

وی در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه قیمت آهن‌آلات در بورس‌فلزات با افزایش مواجه شده است، گفت: بورس میزان الحراره اقتصادی جامعه است و تنها نشان‌دهنده وضعیت موجود در جامعه است به گونه‌ای که در صورت افزایش یا کاهش قیمت و کمبود در بازار و نمایش شاخص‌ها، مسوولان را متوجه اتخاذ تدابیر خاص می‌کند.

هاشمیان با تاکید بر اینکه بورس فلزات در افزایش قیمت‌ها دخالتی ندارد، تصریح کرد: هم‌اکنون تمهیداتی در جریان است که با توجه به کمبود آهن‌آلات در بازار از هدایت پول‌های سرگردان به سمت این‌گونه کالاها ‌جلوگیری شود.

وی از هماهنگی دستگاه‌های ذی‌ربط از جمله وزارتخانه‌های صنایع و معادن، بازرگانی، بورس فلزات، شرکت‌های تولیدکننده، به ویژه سازمان توسعه و نوسازی معادن و صنایع معدنی ایران خبر داد و خاطرنشان کرد: از طریق افزایش تولید، گام‌های اساسی به سوی متعادل شدن بازار آهن‌آلات برداشته می‌شود.

دبیرکل بورس فلزات تهران از روند کاهشی قیمت تیرآهن در بازار خبر داد و گفت:‌ امروز قیمت تیرآهن هر کیلو ۳۳ریال کاهش یافت.

وی از جلسات دوره‌ای وزیر صنایع و معادن با صنوف مختلف صنعتی از روز پنج‌شنبه هفته گذشته خبر داد و افزود: در این جلسه صنوف به طرح مسائل و مشکلات خود پرداختند و زمینه‌های گوناگون بحث و بررسی شد. هاشمیان درخصوص اینکه گفته می‌شود قرار است از بورس فلزات برود، تصریح کرد: این امر صحت ندارد و باید منتظر تشکیل شرکت بورس کالا و تعیین مدیرعامل برای این شرکت شد.

وی با اشاره به وضعیت کنونی بورس کالا خاطرنشان کرد: بورس کالا مراحل نهایی خود را طی می‌کند. به گونه‌ای که اعضای هیات‌مدیره این شرکت به سازمان بورس اوراق بهادار برای تایید صلاحیت معرفی شدند.

دبیر کل بورس فلزات افزود: پس از تایید صلاحیت شرکت بورس کالا و ثبت شرکت‌ها، پیش‌بینی می‌شود که تا یک ماه آینده شرکت جدید بورس کالا فعالیت خود را آغاز کند.

همچنین آزاد در گفت‌وگو با خبرگزاری موج گفت: اگر دولت بر دادوستد‌های بازار آهن نظارت کافی را داشته باشد بسیاری از مشکلات موجود در بازار آهن رفع خواهد شد‌.

وی گفت:‌ در‌حال‌حاضر نرخ آهن به صورت سر‌سام‌آوری افزایش یافته است که دلیل این امر افزایش نرخ آهن در بازار جهانی است.

آزاد اظهار داشت‌: در بهمن و اسفند ماه سال گذشته نرخ فولاد تنی ۵۰۵ تا ۵۱۰ دلار بود، اما اکنون نرخ آهن در بازار جهانی به ۵۷۵ تا ۵۸۰ دلار رسیده است‌.

رییس اتحادیه آهن گفت‌: نرخ آهن در بازار ایران تابع نرخ آهن در بازار جهانی است و افزایش نرخ این کالا در کشور به دلیل گرانی آهن در دنیا است.

وی با اشاره به اینکه عدم تناسب بین عرضه وتقاضا یکی دیگر از عوامل گرانی آهن در کشور است، خاطر نشان کرد‌: روزانه ۲۰‌هزار تن آهن در بورس عرضه می‌شود، اما هر روز ۸۰‌هزار تن آهن به صورت سلف فروخته می‌شود‌.

«آزاد» با تکذیب احتکار در بازار آهن گفت‌: هر مسوولی که مدعی احتکار در بازار آهن است ادعاهایش را اثبات کرده و چند محل نگهداری آهن‌آلات احتکار شده را نشان دهد‌. رییس اتحادیه آهن افزود‌: با سلف فروشی در بورس‌فلزات و اینکه مواد اولیه آهن برای تولید در آینده وارد کشو‌ر می‌شود امکان احتکار آهن وجود ندارد‌.

وی در خصوص اختلاف میان اتحادیه آهن با بورس فلزات گفت‌: با تاسیس بورس فلزات هیچ مخالفتی نداشته‌ایم و همواره این سازمان را یاری کرده‌ایم اما به نحوه عملکرد سازمان بورس فلزات به شدت اعتراض داریم‌.

وی خاطر‌نشان کرد: هنوز برای ما مشخص نیست چرا سازمان بورس فلزات خریداران آهن را در زمان گرانی این کالا مشخص نمی‌کند.

آزاد در گفت‌وگو با خبرگزاری مهر، در خصوص افزایش قیمت انواع آهن‌آلات در کشور، آن را ناشی از افزایش قیمت مواد‌اولیه در بازارهای جهانی دانست و گفت: افزایش قیمت مواد‌اولیه آهن‌آلات در بازارهای جهانی باعث افزایش قیمت نهایی فولاد شده است.

محمد آزاد با تاکید بر اینکه از اسفند ماه ۸۵ به بعد تا به حال ما شاهد افزایش ۱۵‌درصدی قیمت آهن و فولاد هستیم، تصریح کرد: در اسفند ماه ۸۵‌، شمش آهن بین ۵۰۰ تا ۵۱۰ دلار بود که در‌حال‌حاضر به ۵۸۵ تا ۵۹۰‌دلار رسیده است. وی ضمن اشاره به قیمت کاذب، عدم توازن در عرضه و تقاضای آهن و فولاد، افزایش عرضه و کاهش تقاضا را به عنوان راهکار ایجاد تعادل در بازار آهن و فولاد یاد کرد.

رییس اصناف کشور روش تنظیم بازار و جبران کمبود آهن و فولاد را در متعادل‌سازی قیمت موثر دانست و تصریح کرد: اگر قیمت مواد‌اولیه آهن و فولاد در بازارهای جهانی کاهش یابد می توان انتظار داشت که تولید داخل در زمینه‌های آهن فولاد به سمت تعادل گام بردارد.

آزاد با بیان اینکه افزایش قیمت آهن‌آلات و فولاد نمی‌تواند در افزایش قیمت مسکن موثر باشد گفت: اگر قیمت تمام شده مسکن را حساب کنیم فقط ۱۵ یا ۱۶‌درصد آن مربوط به آهن است. وی احتمال احتکار آهن و فولاد را در گرانی‌های اخیر رد کرد و افزود: در‌حال‌حاضر به دلیل کمبود منابع آهن و فولاد در بازار هر‌چه که باشد مصرف می شود.

رییس اصفاف کشور گفت: کالاهایی که در بورس عرضه می‌شوند طبق مصوبه هیات‌وزیران از شمول قیمت‌گذاری خارج و از سیستم حمایتی و کنترلی وزارت بازرگانی نیز برخوردار نمی‌شوند، بنابراین برای جلوگیری از نوسانات شدید قیمت آهن و فولاد نیازمند راهکار میانه‌ای که هم مصوبه هیات‌وزیران و هم مصالح بورس در آن لحاظ شود، هستیم.

وی با تاکید بر لزوم ایجاد تعادل در عرضه و تقاضا، اجرای مصوبه دولت را مبنی بر همیاری اصناف برای وارد کردن مواد اولیه و باز شدن خطوط تولید غیر فعال جهت ایجاد اشتغال و تولید بیشتر را لازم و ضروری ارزیابی کرد.