در گفتوگو با رییس هیاتمدیره فولاد یزد مطرح شد:
ارزیابی بخشخصوصی در مورد آینده بازار آهن
قیمت بیلت هماکنون به تنی۵۱۵دلار رسیده است. افزایش قیمت فولاد که تا حد زیادی متاثر از افزایش قیمت جهانی فلزات است صنعت فولادسازی را با دوران متفاوتی مواجه کرده است.
در دنیای امروز محصولات فولادی کاربرد فراوانی در اغلب صنایع بهخصوص صنعت ساختمان دارند.
بازار فولاد ایران همیشه متاثر از قیمتهای جهانی بوده است به نوعی که جو روانی ناشی از افزایش قیمتهای فولاد در جهان باعث رشد در قیمتهای داخلی میشود.
«دنیای اقتصاد» به منظور بررسی بازار فولاد در داخل و پیشبینی وضعیت آینده گفتوگویی با سید محمد احرامیان، رییس هیاتمدیره فولاد یزد کرده است که متن آن در پی میآید:
گروه بورس فلزات- حسین فقانی:افزایش قیمت جهانی بیلت (شمش فولاد) تاثیر مستقیمی بر روی قیمت محصولات نهایی فولاد نظیر میلگرد و تیرآهن در بازار داخلی گذاشته است.
قیمت بیلت هماکنون به تنی۵۱۵دلار رسیده است. افزایش قیمت فولاد که تا حد زیادی متاثر از افزایش قیمت جهانی فلزات است صنعت فولادسازی را با دوران متفاوتی مواجه کرده است.
در دنیای امروز محصولات فولادی کاربرد فراوانی در اغلب صنایع بهخصوص صنعت ساختمان دارند.
بازار فولاد ایران همیشه متاثر از قیمتهای جهانی بوده است به نوعی که جو روانی ناشی از افزایش قیمتهای فولاد در جهان باعث رشد در قیمتهای داخلی میشود.
«دنیای اقتصاد» به منظور بررسی بازار فولاد در داخل و پیشبینی وضعیت آینده گفتوگویی با سید محمد احرامیان، رییس هیاتمدیره فولاد یزد کرده است که متن آن در پی میآید: به عنوان سوال نخست در مورد افزایش قیمت بیلت و تاثیرات آن روی قیمت نهایی میلگرد و تیرآهن توضیح بفرمایید.
فولادسازان بخش خصوصی داخلی اغلب مصرفکننده بیلت هستند بالطبع تغییرات قیمت بیلت بر روی محصولات آنها تاثیر خواهد گذاشت.
به عنوان مثال در سال گذشته بیلت را ۴۴۵دلار خریدیم و بالاجبار میلگرد تولید شده را با قیمت ۳۸۰تومان در هر کیلو فروختیم و جالب این است که در آن زمان کسی نبود تا به ما بگوید چرا میلگرد شما ارزان شده است و چرا زیان میدهید؟
بعد از آن قیمت بیلت تا ۳۱۰دلار کاهش پیدا کرد و ما به همان قیمت ۳۸۰ تا ۳۹۰تومان در هر کیلو میلگرد تولیدی را بالاجبار عرضه میکردیم.
اما ناگهان بیلت سیر صعودی پیدا کرد که در حال حاضر طبق آخرین آمار رسیده از شرکتی که برای ما بیلت وارد میکند قیمت این محصول به تنی ۵۱۵ دلار رسیده است یعنی جنسی که در سال گذشته به قیمت ۳۸۰تومان میفروختیم در حال حاضر برای ما قیمت تمام شدهای بالغ بر ۵۲۰تومان در هر کیلو خواهد داشت و واضح است که با احتساب هزینهها باید حداقل ۶۵۰تومان بفروشیم تا فقط بتوانیم در چرخه تولید باقی بمانیم.
در حال حاضر ساخت و ساز به حدی افزایش پیدا کرده که کشورهایی مانند ترکیه و امارات و عربستان و روسیه که صادرکننده بیلت بودند به واردکننده بیلت تبدیل شدهاند.
طبق آخرین آمار در روسیه قیمت میلگرد حتی به ۱۰۰۰دلار در تن نیز رسیده است و این خود نشاندهنده کمبود در بازار است و همیشه کمبود سبب افزایش قیمت خواهد شد.
شما چه راهکاری برای حل این مشکل در داخل کشور پیشنهاد میکنید؟
راندمان تولید در ایران خوب نیست و در حال حاضر ظرفیت نصب شده فولاد توسط بخش دولتی توان تولید حدود ۳۰میلیون تن را دارد.
در دنیا تولیدکنندگان بیلت کسانی هستند که از حداقل امکانات، حداکثر بهرهبرداری را به عمل میآورند یعنی زمانی ذوب را به حداقل ممکن میرسانند مثلا ذوب به ذوب را تا حدود ۴۰دقیقه رساندهاند.
در هر حال این مشکل را میتوان با افزایش راندمان برطرف کرد.
بنابراین اگر بتوانیم سرعت تخلیه را به زیر یک ساعت برسانیم هم بیلت و هم اسلب به اندازه کافی داریم و حتی میتوانیم سالی ۷ الی ۸میلیون تن صادر کنیم.
به عنوان مثال برخی از شرکتها تمام شرایط این کار را دارند . یکی از این شرکتهای خوب فولاد خراسان است که از جمله شرکتهایی است که میتواند با تخلیه ۴۰دقیقهای روزی ۳۰ تا ذوب بگیرد.
به هر شکل باید با ایجاد هماهنگیهای لازم، مدیریت مناسب و تامین به موقع مواد اولیه به این مهم دست یافت تا بتوان با این مشکل مبارزه کرد.
نظر شما در رابطه با تعرفه فولاد چیست؟
نکتهای که در این قسمت به آن توجه نشده است این است که باید مواد اولیه ارزان به دست تولیدکننده برسد و این باید برای کارخانهداران و تولیدکنندگان اعمال شود تا برای تاجران ، چون تاجران پس از وارد کردن دوباره با افزایش قیمت و بازی با کالای وارد شده سبب گرانی کالا خواهند شد.
نکته دیگری که به آن توجه نشده قانون تجمیع عوارض است. به تولیدکننده میگویید این ۳درصد را خودتان پرداخت نکنید بلکه از خریدار بگیرید و به ما بدهید بدون توجه به اینکه ۳درصد سبب افزایش قیمت محصولات تولیدی ما خواهد شد.
چندی پیش از مجلس سوال کردیم که اگر قیمت تمام شده در زمان فروش بالاتر از قیمت بازار باشد چه باید بکنیم اما به این سوال پاسخی داده نشده است، در صورتی که بر اساس قانون اساسی دولت نباید تولیدکننده یا هر شخص دیگری را مجبور کند تا ضرر بدهند. آیا این موضوع مغایر با قانون اساسی نیست؟ در نهایت به عنوان پیشنهاد میتوان گفت اگر کل این بخش در اختیار بخشخصوصی باشد با این مشکلات مواجه نمیشویم چون زمانی که به بخش دولتی گفته میشود باید ۳درصد عوارض پرداخت کند به راحتی قبول میکند واضح است که پرداختکننده این ۳درصد خود دولت است ولی برای بخشخصوصی تقبل این مشکلات راحت نیست.
آقای احرامیان پیشبینی شما ازوضعیت عملکرد در سال ۸۶ چیست؟
در حال حاضر فولاد وضعیت بحرانی را سپری میکند و چون ساختوساز افزایش یافته، احتمالا با افزایش قیمت میلگرد هم روبهرو خواهیم شد.
به عنوان مثال در دبی میلگرد FOB حدود هرتن ۵۹۵ دلار خریداری می شود، ولی اگر ما بخواهیم میلگرد تولیدی را برای فروش ارائه دهیم، با شرایط حاضر باید حدود کیلیویی ۶۵۰ تا ۷۰۰تومان بفروشیم.
البته امیدواریم که با افزایش قیمت آهنآلات بیش از این مواجه نشویم چون کارخانههای خارجی با مشاهده این وضعیت شروع به افزایش تولید میکنند و آن قدر تولید میکنند تا بازار به یک تعادل نسبی برسد و امیدواریم تا ۲ یا ۳ماه آینده با این روند تولید قیمت کاهش پیدا کند.
انرژی، چند درصد از هزینههای تولید مربوط به کارخانههای فولادسازی را شامل میشود؟
در کل اگر تمام هزینههای انرژی اعم از گاز و برق را محاسبه کنیم به صورت تقریبی چیزی بالغبر ۱۵درصد از هزینه تولید در کارخانههای فولاد مربوط به انرژی است.
در مورد صادرات محصولات فولاد یزد و همچنین واردات مواد اولیه توسط این مجتمع توضیح بفرمایید؟
ایران در سال بیش از ۴میلیون تن فولاد وارد می کند. و به نظر من در حال حاضر صادرات فولاد بیمعنی است. چون غیرمنطقی است که فولاد را تنی ۵۰۰دلار وارد کنیم و ۴۰۰دلار صادر کنیم.
در کل ما زمانی میتوانیم به صادرات روی آوریم که ظرفیت بازار داخلی را تکمیل کنیم و پس از تامین کردن کامل بازار فولاد داخلی مازاد آن را به کشورهای خارجی صادر کنیم.
همچنین ما در صورتی میتوانیم به صادرات روی بیاوریم که دیگر به این شکل مجبور نباشیم بیلت وارد بکنیم و توانایی این را داشته باشیم که خودمان سنگآهن استخراج کنیم و آن را تبدیل کنیم و در نهایت با سودی مناسب میتوانیم فولاد صادر کنیم.
نحوه عملکرد شما در بورس فلزات چگونه است؟
ما از نظر فروش محصولات فولاد یزد به علت کیفیت مناسب هیچگاه دچار مشکل نبودهایم و معمولا بسته به تقاضای بازار تولید داشتهایم. اما به خاطر طرحهای توسعهای که در دست اجرا داریم و تا چندین ماه آینده آماده بهرهبرداری خواهند شد بد نیست که هر چند وقت یکبار محصولاتمان رادر بورس عرضه کنیم تا آمادگی عرضه در سطح وسیعتر را در آینده داشته باشیم.
در پایان سخن شما به عنوان یک تولیدکننده موفق در بخشخصوصی با دولت چیست؟
دولت باید ظرفیت تولیدات خود را سریعا بالا ببرد تا برای تامین بازار داخلی کاملا جوابگو باشد و یاحداقل بتواند در بیلت این امر را میسر کند تا در سرعت پیشرفت صنعت فولاد کشور تاثیری بسزا گذاشته باشد.
در نهایت امیدواریم خیلی زود به این اهداف دست پیدا کنیم.
ارسال نظر