پروژه ای بزرگ برای تامین مواد اولیه فولاد سازان

هنگامی‌که از شهر شیراز به سمت استان کرمان حرکت می‌کنیم، در سمت راست و چپ جاده تنها زمین‌های وسیع کشاورزی را مشاهده خواهید کرد که صاحبان آن در حال برداشت محصولاتشان هستند، انگار هیچ صنعتی در این مناطق توسعه نیافته است. اما وقتی پس از عبور در این مسیر طولانی حدود ۸۰کیلومتر از شهرستان معدن‌خیز نی‌ریز که در استان فارس قرار دارد می‌گذرید با تابلویی مواجه می‌شوید، با پیکانی که در آن نقاشی شده مسیر مجتمع صنعتی و معدنی گل‌گهر را نشان می‌دهد. گزارشی که در ادامه می‌خوانید پیرامون طرح‌های توسعه‌ای گل‌گهر است.

گل‌گهر در ۵۵کیلومتری شهرستان سیرجان واقع در استان کرمان قرار دارد. وقتی مسیر جاده اصلی تا معدن را طی می‌کنیم هیچ در فکرمان نمی‌گنجد که در معدن سنگ‌آهن گل‌گهر میلیاردها تن سنگ‌آهن تجمع یافته است.

به دلیل منابع معدنی غنی در این منطقه، همچنین عبور راه آهن دو بانده بافق ـ بندرعباس از ۸کیلومتری شرق این معدن باعث شده بخشی از توسعه صنایع معدنی کشور در این منطقه صورت گیرد.

وجود ۶ توده سنگ‌آهن در محدوده‌ای به وسعت ۷۲کیلومترمربع با مجموع ذخایر شش‌گانه یک‌میلیارد و ۱۳۵میلیون تن ذخیره سنگ‌آهن باعث شده تا مجتمع گل‌گهر به یکی از سه قطب (گل‌گهر، چادرملو و سنگ‌آهن مرکزی) تولید سنگ‌آهن تبدیل شود.

از ابتدای معدنکاری در این مجتمع تا پایان سال ۸۴ حدود ۶۵میلیون تن سنگ‌آهن از آنومالی شماره یک، استخراج شده است. این مقدار ۳۵درصد ذخیره قابل برداشت آنومالی شماره یک (۱۸۵میلیون تن) را شامل می‌شود.

از آغاز بهره‌برداری کارخانه در سال ۱۳۷۲ تا پایان سال ۱۳۸۴ طی مدت ۱۲سال معادل ۷/۳۱میلیون تن کنسانتره سنگ‌آهن تولید شده است.

مشتریان عمده داخلی، شرکت‌های فولاد مبارکه و فولاد خوزستان و مشتریان خارجی، کشورهای بحرین و چین هستند. از ابتدای تولید تا آخر سال ۱۳۸۴ حدود ۳۲میلیون تن کنسانتره از طریق کامیون، قطار و کشتی جهت مشتریان ارسال شده است.

به دلیل ذخایر عظیم سنگ‌آهن در منطقه گل‌گهر همچنین با ایجاد امور زیربنایی نظیر خط راه‌آهن، برق... این منطقه طی سال‌های آینده با اجرای ۶پروژه صنعتی و معدنی با سرمایه‌گذاری ریالی ۴۲۲۸میلیارد ریال و ۹۷۱ میلیون یورو به قطب معدنی و فولادی کشور تبدیل خواهد شد.

اغلب پروژه‌های این شرکت در بخش تولید کنسانتره سنگ‌آهن، گندله‌سازی و فولادسازی است.

پروژه‌های شرکت سنگ‌آهن گل‌گهر

پروژه بهره‌برداری از معدن شماره ۳ گل‌گهر با هدف تولید ۱۰میلیون تن کنسانتره و ۱۰میلیون تن گندله در سال، پروژه احداث تولید ۵میلیون تن گندله، پروژه بازیابی هماتیت و گوگردزدایی کنسانتره آهن با هدف تولید ۵۵۰هزار تن کنسانتره هماتیتی از باطله‌های موجود و ۵۰۰هزار تن کنسانتره مگنتیتی گوگردزدایی شده در سال، پروژه تولید یک‌میلیون تن کنسانتره مگنتیتی از مواد برگشتی آسیاهای خشک در سال، پروژه خردایش و دانه‌بندی سنگ‌آهن هماتیتی و پروژه فولاد ۸۰۰هزار تنی، پروژه‌های شش‌گانه شرکت سنگ‌آهن گل‌گهر هستند.

وضعیت تولید در گل‌گهر

تولید کنسانتره سنگ‌آهن در شرکت سنگ‌آهن گل‌گهر طی یک سال اخیر (۱/۶/۸۴ تا ۲۹/۵/۸۵) به میزان ۴میلیون و ۹۶۵هزار و ۲۶۳تن بوده که از رشد ۲۲درصدی برخوردار بوده است.

همچنین این شرکت در بخش حمل محصول ۴۵درصد، فروش داخلی ۲۲درصد و صادرات ۸۸درصد نسبت به یک سال گذشته رشد داشته است.

به گزارش هفته نامه «معدن و توسعه» طی ۵ماه اول امسال تولید کنسانتره معادل ۲میلیون و ۲۱۵هزار و ۷۲۹تن بوده است که نسبت به سال گذشته در این مدت ۲۶درصد رشد داشته است، همچنین این شرکت در ۵ماه اول امسال در بخش‌های حمل محصول، فروش داخلی و صادرات سنگ‌آهن به ترتیب ۳۶درصد، ۱۲درصد و ۱۷۷درصد رشد داشته است.