پانته‌آ معدلت - رشد سریع اقتصاد صنعتی چین و تقاضای فراوان آن باعث افزایش قیمت مواد اولیه به خصوص کالاهایی مانند سنگ آهن، آلومینا و مس شده است. این درحالی است که مس، نیکل و دیگر فلزات مبنا ممکن است در سال آینده با کاهش قیمت مواجه شوند، زیرا احتمالا رشد اقتصادی کندتر ایالات متحده منجر به مهار تقاضا شده و عرضه معدنی افزایش می‌یابد. به نظر می‌رسد نگرانی از کندی رشد اقتصادی، تقاضا برای فلزات را مهار خواهد کرد.

قیمت نقدی نیکل که در ساخت انواعی از فولاد به کار می‌رود در سال آینده در حدود ۳۸دلار کاهش می‌یابد، در حالی که قیمت مس ممکن است ۲۹درصد کاهش یابد. ایالات متحده اعلام کرده است که رشد تولید ناخالص داخلی‌اش از ۶/۵درصد در سه ماه نخست ۲۰۰۶ به ۹/۲درصد کاهش یافته است. این وضعیت بر رفتار مصرف‌کنندگان تاثیر می‌گذارد. از سال ۲۰۰۱ بازار کالاها با رونق مواجه شده، اما آنچه باعث افزایش قیمت بیشتر فلزات شد، صندوق‌های سرمایه‌گذاری بودند که با استفاده از نرخ‌های بهره پایین، با خرید فلزات به دنبال کسب سود بیشتر نسبت به اوراق قرضه و سهام بودند.

فولاد

انتظار می‌رود به زودی اصلاحات اندکی در قیمت‌های فولاد صورت گیرد. در حقیقت قیمت‌های آسیا، هم‌راستا با قیمت‌های جهانی نیست به طوری که تفاوت قیمت ورق گرم آمریکا و آسیا به ۱۵۰دلار به ازای هر تن می‌رسد. برخی انتظار دارند قیمت‌های فولاد در سال آینده ۱۰ تا ۱۵درصد افزایش یابد.

در حال حاضر بی‌ثباتی سابق در قیمت‌های جهانی فولاد فروکش کرده و به نظر می‌رسد طی دو ماه آینده قیمت‌ها به ثبات برسند که به نفع هر دو گروه تولیدکنندگان و مصرف‌کنندگان خواهد بود. طی ماه اوت قیمت محصولات تخت آسیا ۱۴درصد کاهش داشت در حالی که کاهش محصولات طویل در حدود ۳درصد بود. در همین ماه قیمت متوسط جهانی ورق گرم ۱۱درصد تنزل داشت.

کاهش قیمت محصولات تخت و طویل بازار در دو هفته گذشته در راستای قیمت جهانی بود.

به طور کلی سه چرخه متفاوت برای قیمت‌های فولاد وجود دارد: در ایالات متحده قیمت‌ها افزایش یافته، در اروپا انتظار می‌رود، قیمت‌ها در سه ماه پایان ۲۰۰۶ افزایشی در حدود ۵درصد داشته باشد، در حالی که در آسیا به دلیل کاهش تقاضای فصلی و زمان تعطیلات، قیمت‌ها در این دوره در حال کاهش بوده است و پیش‌بینی می‌شود پس از پایان فصل تابستان افزایش اندکی داشته باشد.تحلیل‌گران انتظار دارند قیمت آهن‌آلات در نیمه دوم ۲۰۰۶ کاهش یابد.

در طول ماه‌های گذشته تولید فولاد در دنیا به اوج خود رسیده است. در حالی که تقاضا با روند ثابتی ادامه داشته است، این امر باعث افزایش ذخایر گشته که تنزل قیمت‌ها را به دنبال خواهد داشت. از سوی دیگر آمارهای اقتصادی آمریکا نشانه‌ای از بهبود تقاضا دارد. در نتیجه کاهش قیمت‌ها چندان بعید به نظر نمی‌رسد.

در شش ماه نخست سال جاری چین حدود ۱۷میلیون تن صادرات داشته در حالی که بازارهای اروپا با شروع تعطیلات تابستان راکد بودند، طبیعی است اگر این روند ادامه یابد قیمت‌ها کاهش پیدا می‌کند. بزرگ‌ترین تولیدکننده فولاد چین، اعلام نموده است که در سه ماه‌ چهارم، ۵درصد قیمت محصولات اصلی خود را کاهش خواهد داد. پیشاپیش انتظار می‌رفت بازار در ماه‌های اوت‌، سپتامبر تحت فشار قرار بگیرد و در اکتبر وسپتامبر بهبود یابد.قیمت فولاد در چین بعد از پنج ماه پیاپی افزایش، در ماه ژوئیه کاهش یافت زیرا تولید مازاد به بازار لطمه زده است. در شش ماه نخست سال‌جاری رشد سریع تولید فولاد چین ادامه یافت و تولید فولاد خام به ۲۰۰میلیون تن رسید.

پیش‌بینی می‌شود بازار فولاد چین در نیمه دوم سال ۲۰۰۶ با شرایط مطلوب‌تری مواجه باشد، زیرا وضعیت اقتصادی این کشور و نیز اقتصاد جهانی مناسب است و اقدامات پکن برای کندکردن رشد بالای اقتصاد چین موثر واقع شده بنابراین توانایی دولت برای تعدیل صنعت فولاد افزایش می‌یابد. در نیمه اول سال‌جاری در مقایسه با سال قبل‌، سود اغلب فولادسازان بزرگ چین کاهش یافت یا بدون تغییر ماند. احتمال می‌رود چین تخفیف مالیات بر صادرات فولاد نهایی را از ابتدای سپتامبر ۲درصد کاهش دهد. در سه ماه چهارم معمولا تقاضا کاهش می‌یابد که می‌تواند موجب عملکرد بیشتر بازار شود. برخی از کارخانه‌های چینی از اواسط ژوئیه در پاسخ به رکود بازار که در اواسط ژوئن شروع شد، قیمت را کاهش داده‌اند. افزایش تولید فولاد خام نیز بر روی قیمت‌ها تاثیر می‌گذارد. انتظار می‌رود مصرف فولاد چین نسبت به سال ۲۰۰۵، ۱۳درصد افزایش یابد.با اینکه قیمت فولاد آمریکای شمالی در ماه اوت اندکی افزایش یافت، اما قیمت جهانی فولاد در چین و دیگر کشورهای آسیایی و اتحادیه اروپا کاهش پیدا کرد زیرا عرضه از تقاضا پیشی گرفته است.

به ویژه در چین که بزرگ‌ترین مصرف‌کننده و تولیدکننده فولاد می‌باشد، قیمت فولاد ممکن است کاهش بیشتری پیدا کند به ویژه اگر پکن رشد اقتصادی چین را که با سرعت بسیار زیادی در حال گسترش است، کنترل نکند. اگر تقاضای جهانی کمتر شود می‌توان تا حدی از افزایش قیمت‌ها جلوگیری کرد در واقع افزایش عرضه فولاد که تولید بیش از اندازه چین مسبب آن است، به قیمت جهانی سال‌جاری و آینده لطمه می‌زند.

ادامه دارد