گروه بورس- مهرنوش سلوکی: نماگر شاخص کل روزها است که یک قدم به جلو و دو قدم به عقب بر‌می‌گردد و کماکان در سطح ۶۶ هزار واحدی آرام می‌گیرد. افت ۴۵۰ واحدی شاخص در اولین روز هفته با ناکامی برای بسیاری از صنایع همراه بود به‌طوری‌که از میان ۳۷ صنعت بورسی تنها ۶ صنعت روند مثبت و ۲۸ گروه با روند نزولی فعالیت خود را به پایان رساندند.

بررسی‌های «دنیای اقتصاد» حاکی از آن است که دو عامل داخلی و خارجی این روزها بسیاری از صنایع بزرگ را تحت تاثیر خود قرار داده و تا حدود زیادی خبر لغو تحریم‌های هسته‌ای را کمرنگ کرده است. کاهش قیمت جهانی نفت و کالاها از یک سو و از سوی دیگر مشکل فروش و رکود در بسیاری از صنایع در بحث داخلی این روز‌ها گریبان اقتصاد کشور را گرفته و توانسته بسیاری از گروه‌های صنعتی را با مشکل مواجه کند.

موانع فروش در مقابل خودرویی

گمانه زنی‌ها درخصوص صنعت خودرو در ۳ ماه گذشته به گونه‌ای بوده است که بسیاری از تحلیلگران اقتصادی کلید موفقیت این گروه بزرگ صنعتی را در خبر لغو تحریم‌های هسته‌ای می‌دانستند. اما این روز‌ها و بعد از بررسی‌های آمار و ارقام شرکت‌های بزرگ خودرویی در‌می‌یابیم که این صنعت در شرایط خوبی به‌سر نمی‌برد و همچنان نتوانسته ثبات قابل قبولی را چه از لحاظ قیمتی و چه از لحاظ سرمایه‌گذاری خارجی به‌دست بیاورد.

صنعت خودرو روز گذشته با افت ۵/ ۲ درصدی همراه بود تا بیشترین افت روزانه در میان ۳۷ صنعت بورسی را به ثبت برساند. در این صنعت بیشترین حجم معاملات روزانه اختصاص به نماد «خپارس» داشت، که نقل و انتقال بیش از ۴۸ میلیون سهم را به ثبت رساند. وضعیت نقل و انتقال این سهم‌ها در روز گذشته به گونه ‌ای بود که بازیگران حقیقی بیش از ۹۰ درصد سهم خرید و فروش را در اختیار داشتند. همچنین این نماد افت قیمتی ۱۹/ ۴درصدی را در روند فعالیتی خود داشت که آن را جزو یکی از نماد‌های پر ضرر روز گذشته کرد.

حسام حسینی، کارشناس اقتصادی درخصوص وضعیت پارس خودرو به «دنیای اقتصاد» گفت: پارس خودرو یکی از کار‌خانه‌هایی است که بلافاصله بعد از خبر لغو تحریم‌های هسته‌ای درخصوص مشارکت سرمایه‌گذاری خارجی واکنش نشان داد و چشم‌انداز مثبتی برای سرمایه‌گذاران خود ترسیم کرد. وی در ادامه گفت: بررسی صورت‌های مالی نماد «خپارس» نشان می‌دهد که از دو سال گذشته تا کنون ارزش بازار این گروه حدود ۶ برابر شده، این در حالی است که زیان انباشته این شرکت نیز در این سال‌ها چند برابر شده است.

چنین شرایطی بیانگر این است که در این سال‌ها هیچ اتفاق عملیاتی در بازار خودرو رخ نداده است که بتواند سودآوری این صنعت را به همراه داشته باشد و تنها شرکت‌ها با رشد قیمتی همراه بوده‌اند.بررسی کلیه نماد‌های این صنعت در روز گذشته نشان می‌دهد که از ۲۸ نماد فعال این گروه تنها یک نماد (فنرسازی خاور؛ ۱/ ۱ درصد) مثبت بوده و بقیه نماد‌ها با روند منفی همراه بوده‌اند، در این میان قطعات اتومبیل ایران «ختوقا» به بیشترین افت قیمتی روزانه (۴۷/ ۴درصد) رسیده که بیانگر عملکرد منفی برای این صنعت است. حسینی همچنین درخصوص این روند و شرایط کلی صنعت خودرو در ماه‌های گذشته گفت: گزارش صورت‌های مالی‌ شرکت‌های خودرویی در سه ماه اول سال بیش از مشکل تولید، مشکل فروش را نشان می‌دهد.

کاهش قدرت خرید مردم مشکلی است که با خبر لغو تحریم‌ها نیز قابل حل نیست. در همین رابطه صورت‌های مالی شرکت سایپا در تیرماه نشان می‌دهد که این شرکت حدود ۲۰ هزار دستگاه مازاد تولید داشته است. از سوی دیگر در هفته‌های گذشته بعضا دیده شده که قیمت‌های بازار کمتر از قیمت کارخانه‌ها بوده که این خود در زیان‌ده بودن این شرکت‌ها در روز‌های گذشته موثر بوده است.

شرکت ایران خودرو نیز روز گذشته در اطلاعات سه ماهه و مجمع خود درصد پوشش این بازه زمانی را ۵ درصد اعلام کرد که نسبت به سه ماه مشابه در سال گذشته (۲۰درصد) با کاهش مواجه بوده است.

رکود، کاشی و سرامیک را احاطه کرد

کاشی و سرامیک روز گذشته و در بازده روزانه خود با افت ۲۹/ ۰ درصدی همراه بود تا تحت تاثیر رکود مسکن و از بین رفتن بازار‌های هدف این صنعت در سال‌های گذشته افت یکساله خود را به ۲۷ درصد برساند.

در معاملات روز شنبه، «کترام» جایگاه بیشترین حجم معاملات (۲میلیون و ۷۴۹هزار سهم) و بیشترین افت قیمتی روزانه را به خود اختصاص داد؛ این در حالی است که بسیاری از نماد‌های این گروه به‌دلیل برگزاری مجامع، متوقف شدند و تنها سه نماد فعال بودند.

در این گروه روز گذشته گرانیت بهسرام «کهرام»، پیش‌بینی سود ۱۲ ماهه خود را منتشر کرد که طبق آن، بیش از ۴۰۰ درصد تعدیل منفی در آن صورت گرفت. همچنین شرکت کاشی و سرامیک حافظ که طی ۱۰ ماه گذشته با زیان ۲۷ درصدی سهام مواجه شده بود با تعدیل منفی سنگین ۸۹ درصدی سود سال گذشته و جاری، اطلاعات خود را منتشر کرد.

همچنین درخصوص بحث تغییر سهام سهامداران فعال، یک شخص حقیقی در چهار روز کاری هفته گذشته بیش از ۲۴ هزار سهم پارس سرام را خریداری کرد. همچنین در نماد «تکسرام» نیز فروش ۴ میلیونی این سهم توسط یک فرد حقیقی در هفته جاری قابل توجه است.

صنعت بیمه در ناحیه قرمز

نمادهای گروه بیمه و صندوق‌های بازنشستگی نیز روز گذشته مانند بسیاری از صنایع یکپارچه قرمز‌پوش بودند تا در مجموع به افت روزانه ۳۱/ ۱ درصدی برسند. این گروه که از ابتدای سال با رشد‌های مکرر همراه بودند در هفته‌های گذشته روندی معکوس را در پیش گرفته‌اند. به گفته کارشناسان این بخش، به دلیل تغییر قوانین و تعرفه‌ها درخصوص بیمه‌های مختلف بسیاری از شرکت‌ها با مشکل سود‌دهی همراه شده‌اند. این روند تاثیر منفی بر شرکت‌های بورسی نیز گذاشته است. در همین خصوص و روز گذشته، نماد «دانا»، بیشترین حجم معاملات را (یک میلیون و ۷۱۷هزارسهم) به خود اختصاص داد و نماد بیمه البرز نیز با افت قیمتی روزانه ۷۸/ ۲ درصد بیشترین افت قیمتی را به ثبت رساند. درخصوص روند تغییر مالکیت سهم‌ها نیز، در چهار روز پایانی هفته گذشته شرکت گروه انرژی مهستان، بیش ازیک میلیون سهم از بیمه ملت را خریداری کرد.

صعود خوب در یک روز بد برای قند و شکر

قند و شکر در میان انبوهی از صنایع بد اقبال روز گذشته با عملکردی مثبت همراه بود و به‌عنوان دومین گروه مثبت صنایع بورسی رشد ۸/ ۱ درصدی را به ثبت رساند. در این گروه بیشترین حجم معاملات مربوط به نماد « قثابت» با حجم یک میلیون و ۷۶ هزار سهم بود.

همچنین این نماد با رشد قیمتی ۵ درصدی، بیشترین افزایش قیمت را میان تمام نماد‌های بورسی به ثبت رساند با این حال در این گروه و در روز گذشته از ۱۱ نماد فعال تنها یک نماد با روند منفی همراه بود (قنقش) و تمامی نماد‌ها سبزپوش به کار خود خاتمه دادند. درخصوص تغییر سهام، سهامداران فعال نیز، موسسه خیریه همدانیان در روز‌های سه‌شنبه و چهارشنبه هفته اخیر بیش از ۱۲ هزار سهم شرکت قند نقش جهان را خریداری کرده است.

دو اهرم فشار برصنایع بورسی