نبض تردید در صنایع بورسی

گروه بورس- مهرنوش سلوکی: حرکت درجای شاخص بر مدار ۶۶ هزار واحدی در روز‌های گذشته شرایط را برای رونق بسیاری از صنایع تغییر داده و فاز تردید را بیش از فاز اعتماد در بازار گسترش داده است، با این حال همزمان با رشد اندک شاخص در روز گذشته، صنایع مثبت بورسی نیز با چند پله فاصله از صنایع منفی در شرایط بهتری قرار گرفتند به گونه‌ای که از ۳۷ صنعت فعال، ۱۷ صنعت مثبت، ۱۴ صنعت منفی و ۶ صنعت بدون تغییر باقی ماندند.




در این میان باقی‌ماندن ابهامات و عدم شفافیت در صنعت پتروشیمی که مدت‌ها است دامن این گروه را گرفته است این روز‌ها در برخی دیگر صنایع بزرگ بورسی نیز دیده می‌شود، به‌طوری‌که درگروه خودرو به دلیل مازاد تولید، کاهش تقاضا و همچنین در گروه فرآورده‌های نفتی به دلیل کاهش قیمت جهانی نفت، سایه تردید برای سرمایه‌گذاری در بین فعالان کماکان دیده می‌شود.


چالش ابهامات در محصولات شیمیایی

شاخص گروه محصولات شیمیایی روز گذشته با افت ۱۲/ ۰ درصدی همراه بود تا نزول این گروه در یک سال گذشته به ۶/ ۱۴ درصد برسد. همچنین در این گروه نماد «پارسان» بیشترین حجم معاملات روز گذشته را با ۶میلیون و ۱۹۵هزار سهم به خود اختصاص داد به‌طوری‌که عمده تغییر مالکیت سهم‌ها در میان بازیگران حقوقی (۸۹درصد خرید، ۷۲درصد فروش) مشاهده شد. گسترش نفت و گاز پارسیان که سود هر سهم خود را مبلغ ۸۴۰ ریال پیش‌بینی کرده است، طبق گزارش‌ وضعیت مالی توانست در دوره ۹ ماهه، ۵۸ درصد از این پیش‌بینی را پوشش دهد.


همچنین در این گروه بیشترین رشد قیمتی روزانه در اختیار نماد «شفارس» با 48/ 4درصد افزایش و کمترین رشد قیمتی نیز با 5 درصد افت به نماد «شاملا» اختصاص داشت. روز گذشته در بررسی نمادهای موثر بر شاخص در میان 5نماد، «شپدیش» و «فارس» به ترتیب 22/ 23 و 7/ 11 واحد اثر منفی روی شاخص کل داشتند. پتروشیمی پردیس در حالی با افت 8/ 1درصدی همراه بود که فشار خرید حقوقی‌ها در آن روز باعث شد تا این گروه در حدود 61 درصد فروشنده باشند.


در ادامه نیز خبر بازگشایی حق‌تقدم این شرکت، روز گذشته در شبکه کدال اعلام شد که روند نزولی در ماه‌های گذشته و عدم ثبات در قیمت‌گذاری‌ها و همچنین تعدیل منفی ۱۰ تا ۱۱ درصدی این شرکت در صورت مالی ۹ ماهه، مانعی برای تعیین قیمت این حق‌تقدم بود و باعث شد در این حق‌تقدم بازگشایی صورت نگیرد.


همچنین روز چهارشنبه در پی توقف نماد شرکت پتروشیمی جم در فرابوس در روزهای گذشته (دوشنبه-12 مرداد)، زمان قطعی گشایش نماد دومین شرکت منتقل شده به بورس مشخص شد. به این ترتیب زمان قطعی این انتقال و گشایش نماد «جم» در بورس یکشنبه آینده 18 مرداد تعیین شده و از آن تاریخ، پتروشیمی جم بعد از بیمه ما به‌عنوان دومین شرکت منتقل شده از فرابورس در فهرست شرکت‌های بازار دوم معاملات بورس قرار خواهد گرفت. این شرکت از 26 شهریور 92 با کشف قیمت 1490 تومانی هر سهم وارد فرابورس شده بود و در پی موافقت 4 اسفندماه سال گذشته هیات ‌پذیرش بورس اوراق بهادار، نماد این شرکت 960 میلیارد تومانی از 22تیر به‌عنوان چهارصد و نود و چهارمین شرکت پذیرفته شده در بخش «ساخت مواد شیمیایی و محصولات شیمیایی»، گروه «ساخت مواد شیمیایی اساسی» و طبقه‌ «ساخت مواد شیمیایی اساسی به جز انواع کود و ترکیبات ازت» در فهرست نرخ‌های تابلوی بازار دوم بورس اوراق بهادار تهران درج شد.


در تغییر سهام سهامداران فعال این گروه، سرمایه‌گذاری صنایع پتروشیمی بیش از یک هزارو ۵۱۶ میلیارد و ۳۷ میلیون از سهام شرکت سرمایه‌گذاری نفت، گاز و پتروشیمی را در روز گذشته واگذار کرد. همچنین نفت ایرانول نیز یک هزار و ۹۶۸میلیارد و ۸۰۰ میلیون سهم این شرکت را در همان روز به فروش رساند. پتروشیمی مبین نیز روز گذشته یک هزار سهم از شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس را خریداری کرد.


صنعت محصولات شیمیایی با دارا بودن رتبه نخست و داشتن بیش از 22 درصد ارزش روز بازار سرمایه، این روزها دچار عدم اطمینان درخصوص نرخ خوراک و از طرفی دورنمای مبهم درخصوص فروش محصولات شده است. کشمکش فراوان میان این شرکت‌ها با وزارت نفت در سال‌های گذشته در حالی ادامه دارد که همچنان برای سال 94 نرخ گاز طبیعی پایین تر از قانون مصوب فعلی (13سنت/ مکعب) و برابر (8 سنت/ مترمکعب) در نظر گرفتند که این تغییر نیز مورد قبول قرار نگرفت.


همین مساله سبب در حاشیه قرار گرفتن سهام این شرکت‌ها شد زیرا فعالان بازار در شرایط فعلی حاضر نیستند به سرمایه‌گذاری در سهام شرکت‌هایی که دورنمای رشد EPS ندارند بپردازند؛ چه برسد به اینکه شرکتی با احتمال تعدیل منفی نیز روبه‌رو‌ باشد.


از سوی دیگر بسیاری از کارشناسان در اظهار‌نظر روز‌های گذشته خود بیان کرده‌اند که تقاضای محصولات پتروشیمی نیز از وضعیت رو به رشدی برخوردار نیست. زیرا شرایط اقتصاد جهانی به گونه‌ای نیست که بتواند رشد قابل توجهی برای مصرف این محصولات و به تبع آن، رشد قیمت آنها رقم بزند. از طرفی هم، پیش‌بینی شرکت ملی نفت درخصوص افت شدید قیمت نفت در نیمه دوم سال شرایط را به گونه‌ای رقم می‌زند که ممکن است سودآوری شرکت‌ها را به خطر بیندازد. به‌طور کلی به نظر می‌رسد که عدم شفافیت همچنان گریبان این صنعت مهم کشور را گرفته است و به‌عنوان مانعی از ورود بسیاری از سرمایه‌گذاران در بازار سهام آن، جلوگیری می‌کند.


ظرفیت رشد برای دارویی‌ها

ماحصل فعالیت شرکت‌های دارویی در روز گذشته بازده ۱۸/ ۰ درصدی در میان صنایع بورسی بود تا رشد از ابتدای سال این گروه به ۱۹درصد برسد. در این گروه (دسبحا) روز چهارشنبه علاوه بر اینکه بیشترین حجم معاملات (۴۸۴هزارو ۷۸۹سهم) را به خود اختصاص داد بیشترین رشد قیمتی (۶۶/ ۲درصد) را نیز در میان ۲۶ نماد فعال این گروه به خود اختصاص داد. گروه دارویی سبحان که سود هر سهم خود را مبلغ ۱۴۲۹ریال پیش‌بینی کرده است در گزارش سه ماهه خود تنها ۳ درصد از آن را پوشش داده است. همچنین بررسی صورت‌های مالی این گروه از سال ۹۳ تا ۹۴ بیانگر این است که این گروه پیش‌بینی سود سال ۹۴ را نسبت به سود سال ۹۳ در حدود ۷ درصد افزایش داده است. همچنین در این گروه، روز گذشته «دپارس» با افت ۳/ ۰ درصدی بیشترین افت روزانه را به‌خود اختصاص داد تا به‌طور کلی ۱۱ گروه از ۲۶ نماد فعال، روند منفی را در کارنامه خود به ثبت برسانند.


در این میان و با اعلام شبکه کدال در پایان معاملات روز گذشته، نماد شرکت البرز دارو برای برگزاری مجمع فوق‌العاده و درخصوص افزایش سرمایه متوقف شد. این شرکت در گزارش جدید خود پیش‌بینی سود سال 94 خود را بدون تغییر نسبت به اطلاعیه قبلی 2544ریال اعلام کرده است و در سه‌ماه اول سال 611 ریال معادل 24 درصد از سود خود را پوشش داده است.


نکته قابل توجه در گزارش شرکت حاشیه سود ۵۴ درصدی شرکت در دوره مذکور است که در مقایسه با حاشیه سود ناخالص ۴۵ درصدی در دوره مشابه سال گذشته از افزایش قابل توجهی برخوردار بوده. همچنین سود خالص شرکت نسبت به دوره مشابه سال قبل ۶۸ درصد رشد داشته است؛ البته گزارش این شرکت نکات منفی نیز دارد و آن افزایش ۷۵درصدهزینه‌های اداری، عمومی این شرکت نسبت به دوره مشابه سال قبل است که عمدتا به دلیل افزایش هزینه‌های بازاریابی برای محصولات جدید بوده است.


امتداد سبزپوشی برای محصولات غذایی

محصولات غذایی و آشامیدنی با پایان فعالیت خود در روز گذشته، کماکان روند مثبت در یک سال اخیر را حفظ کردند و به رشد 18/ 0درصدی روزانه رسیدند. در این گروه لبنیات کالبر «غالبر» بیشترین حجم معاملات را با 3میلیون و 442هزار سهم به خود اختصاص داد. همچنین این گروه بیشترین رشد قیمتی روز گذشته را نیز به رقم 12/ 4درصد احتساب و در مقابل «غشصفا» افت 5/ 1 درصدی را ثبت کرد. به‌طورکلی در میان 19 نماد فعال این گروه، 7 نماد مثبت، 9 نماد منفی و دیگر نماد‌ها بدون تغییر باقی ماندند.


رایانه در جمع بزرگ‌های رشد روزانه

گروه رایانه،روز گذشته ششمین شرکت بورسی مثبت با ۳۷/ ۰ درصد بازده روزانه در میان گروه‌های بورسی بود. این گروه که در هفت روز کاری گذشته روند منفی را به ثبت رسانده است، در آمارهای خود از ابتدای سال رشد ۳۴ درصدی داشته است. در این گروه در روز چهارشنبه، «مداران» بیشترین میزان حجم معاملات را با ۷۴۷هزار و ۸۱۵ سهم در اختیار دارد و «رکیش» با رشد ۷/ ۴ درصدی بیشترین رشد روزانه را به خود اختصاص داده است. همچنین ۵ نماد فعال گروه رایانه، روز چهارشنبه تماما مثبت بودند و با عملکردی قابل قبول فعالیت خود را به پایان رساندند.

نبض تردید در صنایع بورسی

نبض تردید در صنایع بورسی