گروه بورس، حدیث موسوی: دوشنبه با رشد جهشی شاخص کل به میزان ۱۵۴۸ واحد (۳/ ۲ درصد)، دو کانال ۶۸ و ۶۹ هزار واحدی بازار سهام طی یک روز شکسته شد. انتظار فعالان بازار برای اعلام توافق جامع هسته‌ای و لغو تحریم‌ها منجر به روند رو به رشد شاخص کل و بازدهی اغلب گروه‌های بورسی طی روزهای اخیر شده است که اوج آن را در بیش از یک ماه گذشته، روز قبل شاهد بودیم. به غیر از سه گروه کوچک بورسی که سهم آنها از ارزش کل بازار، ارقام بسیار پایینی است و روز قبل شاخص آنها نوسانی نداشت، از میان ۳۷ صنعت فعال، شاهد افزایش سودآوری ۳۳ صنعت بودیم. به این ترتیب فضای مثبت حاکم بر بازار سهام، اغلب صنایع بزرگ و کوچک بورسی را روز گذشته با خود همسو ساخت تا یکی از سودآورترین روزهای معاملاتی برای سهامداران رقم بخورد.

پالایشگاه‌ها در انتظار برگزاری مجامع سالانه

پالایشی‌ها که این روزها در انتظار برگزاری مجامع سالانه خود در اواخر تیرماه هستند، سال پرحاشیه با نوسانات قیمتی زیادی را پشت سر گذاشته‌اند و کماکان در انتظار رفع ابهاماتی هستند که بیش از یک سالی است گریبان آنها را گرفته است. مواردی همچون نرخ متفاوت محصولات پالایشگاه‌ها و نامشخص بودن مرجع نرخ‌گذاری در این زمینه، مشخص نبودن نقش کیفیت در نرخ‌گذاری محصولات، ابهامات موجود در نرخ خرید نفت خام به‌عنوان ماده اولیه از یکسو و فروش محصولات به شرکت ملی پالایش و پخش از سوی دیگر و زمان تسویه حساب با این نهاد و همچنین سهم صندوق توسعه ملی از درآمد پالایشی‌ها از جمله چالش‌هایی است که شرکت‌های این گروه طی سال‌های اخیر با آنها دست به گریبان بوده‌اند و در انتظار شفاف‌سازی هرچه سریع تر درخصوص موارد مذکور هستند.

به هر ترتیب روز قبل گروه فرآورده‌های نفتی، کک و سوخت هسته‌ای همسو با افزایش شاخص اغلب گروه‌های بورسی، سود روزانه ۷۱/ ۳ درصد را برای سهامداران خود به ارمغان آورد. این گروه در یک هفته کاری گذشته هم بازدهی مثبت ۷/ ۹ درصدی را در کارنامه خود به ثبت رسانده است. دوشنبه قیمت‌های پایانی نمادهای شپنا، شبندر، ونفت و شبریز بیش از ۴ درصد در پایان معاملات بازار سهام رشد کرد. شبندر نیز با معامله ۳۰۶/ ۱۲ میلیون سهم به ارزش ۷۶۵/ ۷۴ میلیارد ریال، بیشترین حجم و ارزش معاملات را طی این روز در میان سایر نمادهای فعال این گروه کسب کرد. حدود ۹۰ درصد از خرید سهام شبندر در این روز به حقیقی‌ها اختصاص داشت، ضمن اینکه حدود ۶۵ درصد از فروش سهام هم مربوط به آنها بود. حقوقی‌ها اما تنها ۱۰ درصد از خرید سهام این نماد و ۱/ ۳۵ درصد از فروش آن را به عهده داشتند.

طبق اطلاعات رسیده شرکت‌های پالایشی طبق اعلام قبلی ۳۰ و ۳۱ تیر مجامع سالانه و فوق‌العاده (دو پالایشگاه اصفهان و تبریز برای افزایش سرمایه ۱۰۰ درصدی) را برگزار خواهند کرد. گفته شده شرکت ملی نفت باید اطلاعات مهمی چون نرخ صادرات محصولات، نفت خام و قیمت فرآورده‌ها را به پالایشگاه‌ها اعلام کند تا این گروه قادر به نهایی کردن صورت‌های مالی سال ۹۳ و گزارش به سهامداران باشند. طبق برخی اظهارات مسوولان شرکت ملی نفت در حال نهایی کردن این اطلاعات و ارسال آن به پالایشگاه‌ها هستند و اعلام کرده‌اند این اطلاعات قطعا طی روزهای آینده ارسال خواهد شد.

استخراج کانه‌های فلزی، تنها گروه منفی بورس

گروه استخراج کانه‌های فلزی، روز گذشته تنها صنعت بورسی بود که زیان ۰۱/ ۰ درصدی را در مبادلات روزانه به ثبت رساند. تغییرات شاخص این گروه در ۷ روز کاری گذشته نیز منفی ۲/ ۰ درصد بوده است. در این گروه هم‌اکنون نمادهای کگل، کچاد و ومعادن به علت تعدیل پیش‌بینی درآمد هر سهم، متوقف شده‌اند. علت اصلی توقف نماد این دو شرکت ناشی از نامه وزیر صنعت، معدن و تجارت و رئیس هیات عامل ایمیدرو عنوان شده است؛ چرا‌که در این نامه از شرکت‌های معدنی خواسته شده از این پس به جای محاسبه نرخ فروش ۲۳ درصدی گندله و شمش، نرخ ۲۰ درصدی محاسبه شود.

نماد معاملاتی توسعه معادن و فلزات نیز شنبه هفته جاری به این علت که «ومعادن»‌ از جمله سهامداران عمده دو قلوی معدنی چادرملو و گل‌گهر به شمار می‌رود، به دلیل اثر نامه هفته گذشته وزیر صنعت و رئیس هیات عامل ایمیدرو (مبنی بر کاهش نرخ فروش گندله و شمش از ۲۳ به ۲۰ درصد و کاهش معنادار سودآوری این شرکت‌ها) به منظور تعدیل پیش‌بینی سود هر سهم متوقف شده است. در این میان تعدیل منفی ۲۰ تا ۳۰ درصدی برای سود هر سهم ومعادن پیش‌بینی شده است. روز دوشنبه در این گروه بیشترین افزایش قیمت، حجم و ارزش معاملات به نماد کروی اختصاص داشت. قیمت سهام توسعه معادن روی ایران روز قبل ۹۷/ ۲ درصد رشد کرد، حجم معاملات این نماد نیز ۰۲۲/ ۲ میلیون سهم و بالاتر از بقیه نمادها بود ضمن اینکه ارزش معاملات آن نیز ۷۳۸/ ۲ میلیارد ریال به ثبت رسید.

رشد شاخص گروه انبوه‌سازی پا به پای شاخص کل

روز قبل به موازات رشد شاخص در اغلب گروه‌های بورسی، بازدهی گروه انبوه‌سازی، املاک و مستغلات به مثبت ۹۹/ ۱ درصد رسید. گرچه در یک ماه گذشته این گروه زیان ۲/ ۱ درصدی را به سهامداران خود تحمیل کرده است، اما از ابتدای سال سوددهی سرمایه‌گذاران این صنعت به مثبت ۲۸ درصد رسیده است. ۱۱ نماد فعال این گروه روز گذشته با افزایش شاخص روبه‌رو شدند و تنها نمادهای وتوس و ثامان تا کف ۱۲/ ۲ درصد ریختند. دوشنبه بیشترین حجم و ارزش معاملات این گروه به نماد ثشاهد با معامله ۳۷۹/ ۱۰ میلیون سهم و ارزش ۵۷۶/ ۱۳ میلیارد ریال اختصاص داشت. در نماد ثشاهد فروشنده سهام تنها حقیقی‌ها بودند و در حالی که ۷/ ۶۷ درصد از خرید سهام نیز در اختیار آنها بود، حقوقی‌ها هم ۲/ ۳۲ درصد از سهام ارائه شده را معامله کردند.

رشد 23 درصدی شاخص ماشین‌آلات از ابتدای سال

شاخص گروه ماشین‌آلات و تجهیزات همپای رشد شاخص در دیگر صنایع بازار سهام، معادل ۹۴/ ۱ درصد رشد کرد. در هفت روز کاری گذشته نیز این گروه ۴/ ۷ درصد سودآوری برای سرمایه گذاران خود به همراه داشته و در یک ماه گذشته میزان بازدهی خود را به ۷/ ۴ درصد رسانده است. گسترش صنایع و خدمات کشاورزی با نماد «تکشا» روز قبل رشد قیمت ۲۴/ ۵۱ درصد را تجربه کرد که بیشتر از رشد قیمت باقی نمادهای فعال این صنعت بود. بیشترین حجم و ارزش معامله سهام نیز روز قبل در اختیار نماد وتوشه با مبادله ۵۹۹/ ۲ میلیون سهم و ارزش مبادلاتی ۰۹۷/ ۷ میلیارد ریال بود.

توقف نماد «رمپنا» ناشی از تعدیل مثبت سود سهام

گروه خدمات فنی و مهندسی در میان سایر صنایع بازار سهام، پایین‌ترین رشد روزانه را به میزان ۰۱/ ۰ درصد کسب کرد. در حال حاضر در این گروه نماد رمپنا به دلیل تعدیل مثبت بیش از ۲۰ درصدی سود هر سهم متوقف شده است. کنترل خوردگی تکین کو که هم‌اکنون تنها نماد فعال این گروه محسوب می‌شود روز گذشته با افزایش شاخصی به میزان حدود ۴ درصد روبه‌رو شد. حجم و ارزش معاملات نماد رتکو هم ۲۶۳ هزار و ۳۹۸ سهم و ۶۳۵/ ۳ میلیارد ریال بود.

حرکت صنایع بورسی به سمت افزایش قیمت

حرکت صنایع بورسی به سمت افزایش قیمت