گروه بورس - مهرنوش سلوکی: این روزها شرایط بورس تهران به گونه‌ای است که با اعلام هر خبر هسته‌ای، تاثیر مستقیم آن را در شاخص کل می‌توان مشاهده کرد. بعد از گذشت روز شنبه و خبر تمدید مذاکرات هسته‌ای که افت بسیاری از صنایع بزرگ را در پی داشت، روز گذشته بازار سهام ایران تحت تاثیر سیگنال‌های مثبت درخصوص حصول توافق جامع بار دیگر با رشد دسته جمعی در بسیاری از صنایع همراه بود؛ به گونه‌ای که از میان ۳۷ صنعت بورسی تنها ۷ گروه روند منفی داشته و ۲۸ صنعت دیگر با حرکت صعودی همراه بودند. در این میان سه صنعت ابزار پزشکی، فرآورده‌های نفتی و حمل و نقل بیشترین رشد روزانه را به ثبت رساندند و در مقابل گروه‌های زراعت، منسوجات و دستگاه‌های ارتباطی بیشترین افت قیمتی را در کارنامه خود ثبت کردند. به زعم کارشناسان اقتصادی، در شرایط فعلی و با صعود صنایع بزرگ بسیاری از سفته بازان به سمت صنایع کوچک روی آورده و به دلیل حجم پایین معاملات و فقدان حضور حقوقی‌ها در آن گروه‌ها فعالیت می‌کنند که این امر می‌تواند تاثیر بسزایی در گروه‌های کوچک بورسی در روز‌های آینده داشته باشد. با این حال پیش‌بینی می‌شود موج خوش‌بینی حاصل از توافقات هسته‌ای در روزهای آینده تغییر و تحولات زیادی در جدول صنایع بورسی و همچنین سطح شاخص کل به‌وجود آورد.

تقابل شرایط بنیادی در برابر شرایط روانی

بررسی روند فعالیت گروه خودرو در بازار سهام نشان می‌دهد این گروه در ماه‌های گذشته سوار بر موج خبرهای هسته‌ای به فعالیت خود ادامه داده است. از ابتدای هفته و با خبر تمدید مذاکرات هسته‌ای بار دیگر موج بدبینی کوتاه‌مدتی بازار را فرا گرفت که طی آن گروه‌های خودرویی با عملکردی منفی همراه بودند. اما روز گذشته این روند متوقف و بار دیگر صنایع خودرو خوشبین به تحقق توافق هسته‌ای با رشد روزانه قابل توجهی همراه بودند؛ به گونه‌ای که در حدود ۲ درصد رشد را به ثبت رساندند.

بر همین اساس در این گروه و از میان ۲۷ نماد فعال «خپارس» بیشترین حجم معاملات را با انتقال ۵۰ میلیون و ۹۴۶ هزار سهم در اختیار داشت. همچنین روز گذشته بیشترین رشد قیمتی را نماد «خریخت» با رشد قابل توجه ۱۵/ ۴۷ درصدی در اختیار داشت. ریخته‌گری ایران که با افزایش سرمایه ۷۰۰ درصدی، پیش‌بینی درآمد هر سهم خود را نیز افزایش داده، طبق اطلاعات کدال سال گذشته از زیان خارج شده و پیش‌بینی می‌شود پتانسیل رشد در سال جاری را دارا باشد. بر همین اساس حسام حسینی، تحلیلگر صنایع بورسی در گفت‌وگو با «دنیای اقتصاد » رشد قابل توجه ریخته‌گری را به دلیل شکسته شدن قیمت‌های این سهم دانست و گفت: ریخته گری در چند روز گذشته و از بخش منابع دریافتی با افزایش سرمایه چشمگیری روبه‌رو‌ بوده است. از سوی دیگر شکسته شدن قیمت‌های این نماد ارزش معاملات را به میزان زیادی کاهش داده و همین امر جذابیت این نماد را به میزان زیادی افزایش داده است. وی همچنین درخصوص رشد قیمتی ۱۱ درصدی گروه بهمن نیز بیان کرد: «خبهمن» طی چند هفته اخیر به دلیل برگزاری مجامع در بسیاری از نماد‌ها بسته بوده است.اما روز گذشته و پس از برگزاری مجامع عمومی عادی سالانه در بسیاری از شرکت‌های این گروه، بازگشایی مجدد صورت گرفت و از آنجا که شاخص کل در طول دو هفته گذشته روند صعودی داشته این طبیعی است که در اولین روز بازگشایی با رشد قیمتی قابل توجه همراه باشد. همچنین بنابر آمار دریافتی روز گذشته بیشترین افت قیمتی مربوط به نماد «خزر» و با افت ۶۳/ ۲ درصدی بوده است، بررسی سهامداران فعال این گروه نیز حاکی از این است که در روز گذشته شرکت گسترش نفت و گاز پارسیان حدود ۱۷۴ میلیون و ۷۵۰هزار سهم از گروه بهمن را خریداری کرده است. خرید قابل توجه از گروه‌های خودرویی در این روزها نشان از روند مثبت این گروه در آینده دارد؛ حسینی نیز در این خصوص بیان کرد: بررسی بنیادین صنایع خودرو نشان می‌دهد که این صنایع در شرایط خوبی به سر نمی‌برد.

گزارش تولید سه ماهه خودرو در دو گروه بزرگ ایران خودرو و سایپا حاکی از آن است که این شرکت‌ها نتوانسته‌اند تولید قابل انتظاری نسبت به سال قبل داشته باشند. به‌عنوان مثال گروه سایپا سال گذشته حدود ۳۶۰ هزار دستگاه تولید خودرو داشته که با توجه به تولید سه ماه ۹۴ (۶۰هزار دستگاه) با شرایط خوبی همراه نبوده است. وی همچنین افزود: شاید شرکت‌های خودرویی از نظر بنیادی شرایط قابل قبولی نداشته باشند اما رفع تحریم‌های هسته‌ای و احتمال ورود شرکت‌های خارجی در کشور این احتمال را قوت می‌بخشد که صنایع خودرو در کوتاه مدت بتوانند روند رو به رشدی داشته باشند.

بیمه «ما» به بورس می‌آید

گروه بیمه و صندوق‌های بازنشستگی روز گذشته و با رشد ۰۹/ ۱ درصدی رشد یک‌سال اخیر خود را به ۱۴ درصد رساند تا نشان از کارنامه قابل قبول این گروه در صنایع بورسی داشته باشد. با این حال بسیاری از کارشناسان بر این باورند که دوران «پساتحریم» می‌تواند تاثیر بسزایی در این صنایع داشته باشد. در دوران تحریم که اروپاییان بازار بکر بیمه ایران را از دست دادند، برخی کشورها مانند امارات و عربستان بیشترین حجم سرمایه‌گذاری وبهره‌برداری اقتصادی را داشتند اما در دوران پسا تحریم ایران می‌تواند جانشین مناسبی برای این کشورها باشد تا سرمایه‌های عظیم اقتصادی آنها به طرف ایران سرازیر شود. برهمین اساس و با توجه به جدول روزانه معاملات صنعت بیمه؛ روز گذشته «آسیا» با نقل و انتقال بیش از ۱۰ میلیون سهم بیشترین حجم معاملات را به خود اختصاص داد، معاملات سهام در این نماد به گونه‌ای بود که کلیه خرید‌ها توسط گروه‌های حقیقی صورت گرفت و بازار از سهم فروش پایاپای بین گروه‌های حقوقی و حقیقی برخوردار بود.همچنین این نماد روز گذشته بیشترین رشد قیمتی را با ۵ درصد افزایش به خود اختصاص داد و بیشترین افت قیمتی را بیمه دانا با ۳۶/ ۲ درصد نزول به ثبت رساند. بررسی ۵ نماد فعال این گروه حاکی از این است که تنها ۲ نماد مثبت و ۳ نماد دیگر این گروه مسیر نزول را در پیش گرفته‌اند.

از سوی دیگر روز گذشته خبر ورود شرکت جدید بیمه‌ای به گروه‌های بورسی مطرح بود. طبق این خبر شرکت بیمه «ما‌» که با سرمایه ۱۰۰ میلیارد تومانی در بازار پایه فرابورس بود از روز دوشنبه با نماد معاملاتی «ما» به بازار دوم معاملات بورس می‌آید و در صورت مناسب بودن شرایط ۳ درصد سهام آن عرضه می‌شود.

به این ترتیب در حالی نماد این شرکت از ۱۵ اردیبهشت به دلیل برگزاری مجمع سالانه بسته شده که از امروز این شرکت رسما از فرابورس به بورس منتقل می‌شود و با نماد «ما» در کنار سایر شرکت‌های بورسی قرار می‌گیرد.

در خبرها آمده است که بیمه «ما‌» به‌عنوان چهارصد و نود و سومین شرکت پذیرفته‌شده در بخش تامین وجوه و بازنشستگی به جز تامین اجتماعی اجباری، گروه تامین وجوه و بازنشستگی به جز تامین اجتماعی اجباری و طبقه‌ بیمه در فهرست نرخ‌های بازار دوم بورس اوراق بهادار تهران درج شده است. سهامداران این شرکت شامل تعاونی کارکنان بانک ملت، تعاونی مصرف کارکنان بانک ملت، تعاونی خردمندان صابر عصر هر کدام با ۱۵ درصد، بانک ملت ۱۰ درصد، گروه توسعه مالی مهرآیندگان و گروه مالی ملت با ۸ و ۷ درصد هستند.

فقدان بازار هدف برای کاشی

صنعت کاشی و سرامیک که از سال گذشته تاکنون بسیاری از بازار‌های هدف خود را از دست داده است همچنان نتوانسته شرایط رو به بهبودی را به‌دست آورد و طی یک سال گذشته با افت ۳۱ درصدی در بازار سهام همراه بوده است. اما بررسی فعالیت این گروه در روز گذشته نشان می‌دهد کاشی و سرامیک توانسته با رشد کوچک ۰۵/ ۰ درصدی همراه باشد. همچنین از میان ۵ نماد فعال این گروه روز گذشته تنها نماد «کترام» با رشد قیمتی ۹۴/ ۰ درصد مثبت بود و سه گروه دیگر روند منفی داشتند. این گروه همچنین بیشترین حجم معاملات را نیز به خود اختصاص داد که طی آن بیش از ۴ میلیون سهم در این نماد معامله شد. بیشترین افت قیمتی نیز مربوط به نماد «کسعدی» و با افت ۵۶/ ۰ درصد بود.

رونق صنایع بورسی با موج خوش‌بینی

رونق صنایع بورسی با موج خوش‌بینی