گروه بورس - محبوبه مغانی: شرایط رکودی اقتصاد و سیاست‌های دولت برای کنترل تورم و خروج از رکود با کنترل حجم نقدینگی در جامعه، بازار سهام را تحت تاثیر قرار داده است. هرچند به اعتقاد فعالان بازار این شرایط موقتی است و در صورت لغو تحریم‌ها بورس هم شکوفا خواهد شد. اما روز گذشته با اتمام ضرب الاجل هسته‌ای و تمدید مذاکرات تا شانزدهم تیرماه، شاخص کل بیش از ۶۰ واحد کاهش یافت. تحریم‌ها با اعمال ریسک‌های سیستماتیک خود، اصلاحات و توسعه‌های صورت گرفته را بی تاثیر کرده و سودآوری شرکت‌های بورسی را تحت الشعاع خود قرار داده‌اند. بر این اساس آنچه که در شرایط کنونی از سوی کارشناسان مورد تاکید قرار می‌گیرد خرید سهام با دید بلندمدت است. به هر حال بررسی‌ها از سیاست صبر و انتظار در صنایع بورسی حکایت دارند.


به عقیده کارشناسان رفع تحریم‌ها می‌تواند بیش از 50 درصد صنایع را به‌طور مستقیم متأثر سازد. صنایعی از جمله بانک ها، خودرو، لیزینگ‌ها، شیمیایی‌ها و... از جمله صنایعی هستند که هم از ‌وزن بالایی در بازار برخوردارند و هم تاثیرپذیری بالایی از موضوع هسته‌ای دارند. سایر صنایع نیز به واسطه تحولاتی که در ارز ایجاد می‌شود تحت تأثیر قرار خواهند گرفت. با این حال روز گذشته از 37 صنعت بورسی، 14 صنعت از رشد و 23 صنعت از کاهش برخوردار شدند. استخراج زغال‌سنگ، ساخت دستگاه‌ها و وسایل ارتباطی و تامین آب، برق و گاز سه صنعتی محسوب می‌شوند که در داد‌و‌ستدهای روز گذشته از بیشترین بازدهی برخوردار شدند.


در این میان صنایع بانک و خودرو تحت تاثیر مذاکرات هسته‌ای و خوش‌بینی ناشی از رشد سود‌آوری از بیشترین حجم و ارزش برخوردار شدند. پس از این صنایع، گروه انبوه‌سازی با بیشترین حجم معاملات و صنعت محصولات شیمیایی با بیشترین ارزش معاملات در رده‌های بعدی قرار داشتند.


سایه نرخ ۱۳ سنتی بر سر پتروشیمی‌ها

تحریم‌ها اگرچه صنایع کشور را با محدودیت‌هایی در تامین مواد اولیه و صادرات مواجه کرده است اما با این حال افزایش نرخ ارز در بازار داخلی، درآمد قابل توجهی را نصیب شرکت‌های پتروشیمی کرده است؛ اما در سال جاری تلاش برای تک‌نرخی کردن ارز و کاهش قیمت جهانی نفت از جمله مواردی محسوب می‌شود که می‌تواند درآمد این گروه از صنایع بورسی را تحت تاثیر خود قرار دهد. اما آنچه در حال حاضر به‌عنوان یکی از چالش‌های این گروه محسوب می‌شود، تعیین نرخ خوراک برای واحدهای پتروشیمی است. به گونه‌ای که به‌رغم رایزنی‌های انجمن کارفرمایان پتروشیمی با وزیر نفت بر سر تعیین تکلیف نرخ خوراک، هنوز توافقی میان وزرای اقتصاد، نفت و صنعت برای تهیه و تدوین آیین‌نامه ‌آن حاصل نشده است؛ مساله‌ای که سبب شده تا این گروه هر از گاهی با شایعه ابلاغ خوراک 13 سنتی مواجه شود. بر این اساس شاخص صنایع محصولات شیمیایی در ادامه روند نزولی فعالیت خود طی یک هفته کاری گذشته،‌ روز گذشته نیز با کاهش مواجه شد. شاخص این گروه دیروز با افت 31/ 0 درصدی مواجه شد.


اما در میان شرکت‌های حاضر در این گروه؛ با حمایت شرکت ملی صنایع پتروشیمی ساخت فاز دوم پتروشیمی پلیمر کرمانشاه به‌عنوان طرح‌های اولویت‌دار برای دریافت وام به صندوق توسعه ملی معرفی شد.


از سوی دیگر شرکت پتروشیمی خراسان نیز اعلام کرد که در سه ماهه نخست امسال ۱۳۶ هزار و ۹۶۶ تن اوره، ۵ هزار و ۲۲۲ تن ملامین و ۵ هزار و ۶۱۴ تن آمونیاک تولید کرده است که در مجموع از فروش ۱۴۳ هزار و ۲۱۲ تن انواع محصول به ارزش ‌هزار و ۳۴۰ میلیارد و ۹۵۲ میلیون ریالی برخوردار شده است.


افزایش سرمایه ۱۰۰ درصدی از سوی نفت پارس از محل آورده نقدی و مطالبات از دیگر اخبار این گروه محسوب می‌شود.


از سوی دیگر شرکت پتروشیمی سرمایه‌گذاری ایرانیان (پترول) قرار است سه‌شنبه آینده 16 تیر، 152 میلیون و 815 سهم «شپدیس» را به قیمت پایه هر سهم 2000 تومان عرضه کند که برخی از فعالان بازار سرمایه از شرکت بازرگانی پتروشیمی به‌عنوان خریدار احتمالی این بلوک نام می‌برند. در مجموع معاملات روز گذشته گروه صنایع شیمیایی، شرکت پتروشیمی فارابی پس از معامله دو میلیون سهمی، همچنان با تقاضای خرید روبرو بود. از سوی دیگر شرکت بین‌‌المللی‌ محصولات‌ پارس‌ که مشمول دستورالعمل رفع گره معاملاتی بود، روز گذشته با بیشترین کاهش قیمت مواجه شد. در پایان معاملات صف فروش این سهم همچنان باقی مانده بود.


استمرار زیان

شاخص گروه سایر محصولات کانی غیرفلزی پس از آنکه در یک هفته کاری گذشته خود با کاهش ۲/ ۲ درصدی مواجه شد، دیروز نیز افت بیشتری را تجربه کرد. بر این اساس روز گذشته شاخص این گروه ۵۳/ ۱ درصد کاهش یافت. این گروه طی روزهای گذشته با خبر افزایش سرمایه در کساپا به منظور خروج از شمول ماده ۱۴۱ قانون تجارت، مواجه شد. این افزایش سرمایه ۳۰۰ درصدی که منابع مالی آن از محل آورده نقدی سهامداران تامین خواهد شد به منظور بهبود وضعیت در این شرکت صورت می‌گیرد. با اعمال این افزایش سرمایه شرکت قادر خواهد بود علاوه بر خروج از شمول ماده ۱۴۱، حجم سرمایه در گردش خود را افزایش دهد؛ اما به رغم این مساله داد و ستدهای سهام این شرکت از سوی حقیقی‌ها در روز گذشته سبب شد تا این سهم با بیشترین کاهش قیمت مواجه شود؛ اما شرکت فرآورده‌های نسوز آذر نیز در سال مالی ۹۳ با تعدیل منفی ۱۲ ریالی، به ازای هر سهم سودی معادل ۱۸۷ ریال محقق ساخت. این شرکت سود هر سهم سال ۹۴ را ۵۳۴ ریال اعلام کرده است که بخشی از این درآمد مربوط به فروش سهام شرکت تکافو (از شرکت‌های فرعی) به مبلغ ۴۲.۴۴۰ میلیون ریال است. سرمایه‌گذاری در کوره دوار، گاز‌سوز کردن مشعل‌های کوره شاتل و خرید کمپرسور هوا از جمله برنامه‌های این شرکت در سال جاری اعلام شده است. اما روز گذشته فرآورده‌‌های نسوزایران‌ به‌عنوان سهمی با ۸/ ۰ درصد رشد، در صدر شرکت‌های حاضر در این گروه از لحاظ بیشترین رشد قیمتی قرار گرفت.


انتظار روغنی‌ها برای افزایش نرخ

شاخص محصولات غذایی و آشامیدنی به جز قند و شکر پس از افزایش ۲/ ۱ درصدی در یک هفته کاری گذشته، دیروز منفی شد و کاهش ۲۴/ ۰ درصدی را تجربه کرد. تولیدی‌ مهرام‌ روز گذشته در پی معاملات حقیقی‌ها از بیشترین رشد در میان شرکت‌های هم گروه خود برخوردار شد. پگاه‌آذربایجان ‌غربی‌ نیز با کاهش ۱۵/ ۴ درصدی در قیمت سهم خود با بیشترین افت همراه بود. در میان عرضه حقیقی‌ها در این سهم، تنها یک حقوقی به جمع‌آوری بخش کمی از سهام عرضه شده غشاذر پرداخت؛ اما در شرکت‌های حاضر در این گروه شرکت لبنیات پاک با افزایش ۲۰۰ درصدی از محل تجدید ارزیابی دارایی‌‌ها و آورده نقدی سهامداران برخوردار است. همچنین این شرکت در حال تغییر کاربری زمین جدید خود از کشاورزی به صنعتی است؛ اما درخصوص افزایش نرخ روغن نباتی، ستاد تنظیم بازار به‌عنوان نهاد تصمیم‌گیری هنوز برنامه‌ای برای افزایش نرخ روغن خوراکی ندارد. به‌رغم انتظارات تولید‌کنندگان روغن خوراکی ‌به نظر می‌رسد که حتی در صورت توافق، این افزایش نرخ در ماه مبارک رمضان در قیمت‌های محصولات تولیدی این شرکت‌ها اعمال شود.

صنایع بورسی در شرایط انتظار و مشاهده

صنایع بورسی در شرایط انتظار و مشاهده