تدوین نقشه راه بنگاه‌های بورسی

گروه بورس- مجید اسکندری: افت دنباله‌دار شاخص بورس نیز نتوانست خللی در برنامه‌های «سازمان» ایجاد کند و رئیس‌ «سازمان» همچون روال معمول آنهایی را که «همکاران ما در راه توسعه بازار» می‌‌خواند، گردهم آورد تا بار دیگر به آنها بگوید: «ما همیشه به آینده امیدواریم.» سازمان بورس و اوراق بهادار در بسیاری از موارد، هدف انتقاد قرار می‌گیرد، حتی به دلیل رشد بازار در سال ۹۲؛ شاید به این دلیل که برخی هنوز وظیفه «سازمان» را به درستی درنیافته‌اند و این جمله صالح‌آبادی را که گفته است: «ما به وظایف خود عمل کرده‌ایم» صحیح نمی‌دانند. گفتار رئیس «سازمان» در نشست دیروز خود با اهالی رسانه مانند همیشه با ارائه گزارش مقایسه‌ای عملکرد بازار سرمایه آغاز شد.

او از کاهش ۷/۷ درصدی شاخص کل بازار از ابتدای سال، افزایش ۲۴ درصدی حجم معاملات و افزایش ۶۸ درصدی دفعات معاملات در بورس و کاهش

۳ درصدی شاخص، افزایش ۷۱ درصدی ارزش معاملات و دو برابر شدن تعداد دفعات معاملات در فرابورس در مقایسه با مدت مشابه سال قبل سخن گفت.تامین مالی ۴۸۰۰ میلیارد تومانی شرکت‌ها از طریق بورس شامل انتشار ۹۰۰ میلیارد تومان اوراق با درآمد ثابت و ۳۹۰۰ میلیارد تومان افزایش سرمایه شرکت‌ها تا پایان خردادماه، انتشار ۳۹۲۵ اطلاعیه در حوزه ناشران بورسی و غیربورسی، صدور مجوز فعالیت ۶ صندوق سرمایه‌گذاری و یک شرکت پردازش اطلاعات مالی از دیگر مواردی بود که این عضو شورای عالی بورس به آنها اشاره کرد.

صالح‌آبادی راه‌اندازی مرکز میانی امضای دیجیتال در «سازمان» را امکان خوبی دانست که امکان دنبال کردن همه تعامل‌های ذی‌نفعان بازار با سازمان را به صورت الکترونیکی فراهم آورده است و از امکان فعالیت سامانه‌های «کدال» و «ستان» در این مرکز نیز خبر داد. به گفته رئیس «سازمان»، براساس توافقی در شورای معاونان وزارت اقتصاد قرار است این مرکز به سایر حوزه‌های این وزارتخانه‌ نیز خدمات ارائه کند.

صالح‌آبادی سپس به برگزاری همایش IFN اشاره کرد که زیرساخت خوبی را برای مشارکت سرمایه‌گذاران بین‌المللی در بازار سرمایه کشور فراهم آورده است. وی همچنین به افتتاح بازار دارایی فکری فرابورس که تاکنون ایده‌های خوبی را جذب کرده است، اشاره کرد. رئیس سازمان در ادامه به سوالات مطرح شده از سوی رسانه‌ها پاسخ داد.

مسائل‌ بازار، جدای از تحریم‌ها دنبال می‌شود

نخستین سوال این گونه عنوان شد: چرا افق بورس را به «مذاکرات» مرتبط می‌کنید؟ آیا اقتصاد مقاومتی را دنبال نمی‌کنید و...

صالح‌آبادی در پاسخ گفت: ما بازار سرمایه را به برداشتن تحریم‌ها گره نزده‌ایم و سیاست‌های اقتصاد مقاومتی جزو اصول کار ما است و آن را دنبال می‌کنیم و باید برای شرایط مختلف نیز برنامه‌ریزی کنیم؛ اما همواره مباحث بازار، جدا از تحریم‌ها دنبال می‌شود. وی در پاسخ به سوال یادشده که سازمان بورس را مسوول رشد و کاهش بازار می‌دانست، گفت: سازمان بورس، امکان ویژه‌ای برای بالا رفتن یا پایین آمدن شاخص بازار ندارد و بازار، بیشتر به عرضه و تقاضا واکنش نشان می‌دهد. البته این سوال، واکنش یکی دیگر از نمایندگان رسانه‌ها را به دنبال داشت که گفت: «مقایسه کردن بورس امسال با سال گذشته، تنها یک موج منفی است و عادلانه نیست، بنابراین مهم است که سازمان بورس، خواسته خود را به‌صورت شفاف به دولت اعلام کند تا جامعه سهامداری بداند که سازمان به‌دنبال احقاق حقوق سرمایه‌گذاران است، پس این غیرمنصفانه است که اگر شاخص پایین بیاید آن را به گردن سازمان بیندازیم.»

سوال یکی دیگر از رسانه‌ها این بود: با توجه به مجموع کمتر از ۱۰۰ میلیارد تومان ارزش روزانه معاملات بورس و فرابورس، آیا هنوز معتقدید بازار خراب نیست؟ صالح‌آبادی پاسخ داد: بورس، معلول است نه علت و از بسیاری تحولات کشور تاثیر می‌پذیرد. متاسفانه، در حوزه شرکت‌ها در سال گذشته، با مباحث نرخ خوراک گازی پتروشیمی‌ها و افزایش آن از ۷/۲ سنت به ۱۳ سنت و سنگ‌آهن و مسائل مربوط به آن روبه‌رو شدیم که تاثیر زیادی بر بورس گذاشت. البته در بخش کلان اقتصاد نیز رکود وجود دارد؛ اگرچه دولت در حال تلاش برای خروج از رکود تورمی است و اگر تورم کاهش یابد، P/E بازار افزایش خواهد یافت و با توجه به کاهش یافتن نرخ سود بانکی، بنگاه‌های اقتصادی، تسهیلات مناسب‌تر و ارزان‌تری از بانک‌ها دریافت خواهند کرد.

صالح‌آبادی خاطرنشان کرد: ما همواره به دنبال این موضوع هستیم که چه کمکی می‌توانیم به بنگاه‌ها بکنیم که وضعیتشان بهبود پیدا کند که مهم‌ترین آنها در بحث مواد اولیه و محصولات است. وی توضیح داد: درخصوص بهبود وضعیت محصولات با مسوولان تنظیم بازار در مورد پی‌وی‌سی و پلی‌پروپیلن مذاکره و قرار شده دامنه قیمت‌ها و عرضه‌ها در بورس کالا افزایش یابد و به‌گونه‌ای باشد که تفاوت قیمت بورس و حاشیه بازار به حداقل برسد تا عرضه‌کننده‌ تمایل بیشتری برای عرضه داشته باشد. صالح‌آبادی به اتاق گفت‌وگوی بورس با صنایع پتروشیمی و جلسات ماهانه آن به‌منظور پیگیری مشکلات بنگاه‌ها نیز اشاره کرد. وی با اشاره به پیگیری و مرتفع شدن مشکلات پالایشگاه‌ها از‌طریق وزارت نفت و شرکت پالایش و پخش گفت: ما همه مواردی را که مربوط به وضعیت بنگاه‌ها می‌شود از‌طریق دولت دنبال می‌کنیم و حتی بحث تدوین یک نقشه راه را به این منظور مطرح کرده‌ایم.

افزایش نقدشوندگی بازار، هدف همیشگی بورس

صالح‌آبادی سپس گفت: نقدشوندگی یکی از اهدافی است که همواره دنبال شده و همه ما باید در این باره متعهد باشیم تا صف آنچنانی در بازار نداشته باشیم و خوشبختانه، باوجود نزول‌های متعدد، صف‌های محدودی داشتیم. وی درباره وضعیت صندوق توسعه بازار گفت: این صندوق برای ایجاد نقدشوندگی تشکیل شده و هدف آن، افزایش قیمت‌ها نبوده و تزریق نقدینگی به آن نیز به مرور انجام خواهد شد.

صالح‌آبادی اظهار داشت: البته یک صندوق، کافی نیست و در کنار آن نهاد رسمی بازارگردان ایجاد شد که این نهاد، متعهد به نقدشوندگی است و زمانی که قیمت‌ها بالا می‌رود باید عرضه‌کننده باشد. در این خصوص صندوق پارسان، سهام پتروشیمی کرمانشاه و صندوق نوین، سهام بانک اقتصاد نوین را بازارگردانی می‌کند. وی افزود: این صندوق‌ها به سرعت عملیاتی خواهد شد و به میزان یک در هزار ارزش بازار آن شرکت در بورس یا فرابورس یا ۵ میلیارد تومان منابع خواهند داشت که می‌تواند پذیره‌نویسی کند و می‌تواند واحدهایش در اختیار سهامدار عمده‌ای باشد که آن را ایجاد کرده است. صالح‌آبادی سپس به فعال شدن دوباره اوراق تبعی اشاره کرد و توضیح داد: این ابزار به برخی از سهامداران حقوقی که کمبود نقدینگی دارند این امکان را می‌دهد که سهم را به قیمتی معادل ۱۰ درصد بالاتر از قیمت تابلو بفروشند. فعال‌سازی قرارداد آتی سهام، اصلاح معاملات اعتباری، توقف عرضه‌های خرد خصوصی‌سازی، توقف عرضه‌های اولیه، بررسی امکان اعطای تسهیلات بانکی به شرکت‌های سرمایه‌گذاری و هلدینگ که با کمبود نقدینگی مواجه می‌شوند و تدوین لایحه حمایت از تولیدکنندگان توسط وزارت اقتصاد از دیگر مواردی بود که صالح‌آبادی به آنها اشاره کرد و در راستای افزایش نقدشوندگی بازار از آنها نام برد.وی همچنین تشکیل صندوق‌های بازنشستگی مکمل را از مواردی عنوان کرد که سازمان در بلندمدت آن را دنبال خواهد کرد. صالح‌آبادی در پاسخ به پرسش «دنیای اقتصاد» درخصوص دلایل توقف اطلاعات شرکت‌ها به منظور بررسی بیشتر در «سازمان» باوجود تایید این اطلاعات از سوی حسابرسان معتمد بورس گفت: حسابرسان اطلاعات ۶ ماهه و ۱۲ ماهه را اعلام می‌کنند و در مواردی که مغایرتی با اهمیت در مقایسه با پیش‌بینی‌های قبلی وجود داشته باشد، همکاران ما دلایل مغایرت را سوال می‌کنند و اگر شرکتی پیش‌بینی سود بدون مبنایی داشته باشد، مورد بررسی قرار می‌گیرد اما به هر حال ما به این سمت حرکت می‌کنیم که توقف اطلاعات در سازمان را به حداقل کاهش دهیم.