سنا- مهم‌ترین گزیده اخبار بازار سهام در نقاط مختلف جهان در یک هفته گذشته منتشر شد. مهم‌ترین اخبار بازار سهام جهان به شرح زیر است:

آمریکا

شاخص عمده بورس برزیل به دلیل کاهش نرخ بهره آمریکا بیشترین رشد را طی یک ماه گذشته کسب کرد به گونه‌ای که اشتیاق سرمایه‌گذاران به خرید اوراق بهادار با بازده بالاتر و نیز چشم انداز تقاضای کالا را به همراه آورده است.

به دنبال کاهش نرخ بهره و بیشترین رشد هفتگی بازار سهام از ماه مارس تا کنون در آمریکا، نرخ ابزار اختیار (آپشن) این کشور به پایین‌ترین میزان خود طی دو ماه گذشته رسید.

اروپا

پس از پیشنهاد خرید سهام خودروسازان و فلزات از سوی تحلیلگران بازار - به ویژه گروه تحلیلگر Goldman Sachs و توجه سرمایه‌گذاران اروپایی به این صنایع، سهام اروپایی به پیشگامی بورس لندن و افزایش سهام شرکت‌های رنو، فیات، Arcelor و Stora افزایش یافتند.

شاخص بورس فنلاند به حد نصاب جدید از رشد خود در هفته گذشته دست یافت که از این ‌نظر در میان بازارهای مشمول محاسبه «شاخص جهانی»، بیشترین نوسان را به خود اختصاص داد.

گزارش‌هایی که از اطمینان فعالیت‌های تجاری در آلمان و اروپا و نیز اطمینان خریداران می‌رسد، حاکی از آن است که بازارها در هفته آتی احتمالا به رشد خود ادامه خواهند داد.

آسیا

شاخص‌های سهام آسیا در کشورهایی که بزرگترین اقتصادها را در دست دارند، پس از کاهش نرخ بهره از سوی فدرال رزرو آمریکا افزایش یافتند.

با افزایش شاخص «هانگ سنگ» بورس هنگ‌کنگ، زیان وارده به سرمایه‌گذاران جبران و روندی معکوس به خود گرفت. سهام شرکت‌ هواپیمایی Cathay Pacific و Hidili، بیشترین تاثیر را در این افزایش داشتند. نیز به دلیل افزایش قیمت نفت خام، سهام شرکت Cnooc بیشترین رشد را در بین تولیدکنندگان نفت به دست آورد.

پس از اعلام رییس فدرال رزرو آمریکا مبنی بر اینکه فروش ارزان و یک جای بازارهای اعتباری احتمالا بر ترمیم بخش مسکن آمریکا تاثیر سوء گذاشته و روند رشد اقتصادی ایالات متحده را کند می‌کند، سهام ژاپن با پیشگامی تویوتا کاهش یافت. به گفته مدیران صندوق شرکت‌کننده در کنفرانسی در هنگ‌کنگ، سرمایه‌گذاران جهانی برای رهایی از بحران عمیق موجود در بخش مسکن ایالات متحده در پی منابع سرمایه‌گذاری جایگزین می‌گردند، لذا احتمالا طی ماه‌های آتی، بازارهای آسیایی وجوه زیادی را به دست خواهند آورد.

بازارهای در حال توسعه

بورس های حوزه خلیج فارس به ویژه دبی، قطر و ابوظبی که از محل افزایش قیمت نفت خام به اندوخته مالی چشمگیری دست یافته‌اند، در حال خرید دارایی در آن سوی مرزها می‌باشند. افزایش هزینه‌های وام مشارکتی که در روند رو به رشد «ادغام‌و کسب مالکیت» در تابستان وقفه ایجاد کرده بود، با حضور این کشورها و رکورد سرمایه‌گذاری ۲۵‌میلیارددلاری، این روند از سر گرفته شد.چین در نظر دارد که محدودیت‌هایی برای سرمایه‌گذاران انفرادی جهت سرمایه‌گذاری در سهام هنگ‌کنگ اعمال کند. چینی‌ها از خروج سرمایه از چهارمین بازار سهام دنیا ابراز نگرانی کنند. میلیاردر روسی به نام Oleg Deripaska جهت خرید سهام «شرکت بین‌المللی ماگنا» بزرگترین شرکت تولید قطعات اتومبیل کانادا، ۲۳/۱‌میلیارد دلار وام خواهد گرفت. پس از اینکه مرجع قانونگذار هنگ‌کنگ اعلام کرد که عرضه سهام بزرگترین شرکت تولیدکننده نفت این کشور به نام PetroChina در بورس اوراق بهادار شانگهای در هفته آینده مورد بازنگری قرار خواهد گرفت و نیز افزایش جهانی این ماده، رشد سهام این شرکت به حد نصاب تازه‌ای دست یافت.

به دنبال افزایش قیمت فلزات، سهام آفریقای جنوبی با پیشگامی شرکت‌های معدنی Billiton و «هلدینگ پلاتین ایمپالا» برای چهارمین روز متوالی افزایش یافت. بزرگترین شرکت تصفیه نفت آسیا به نام «شرکت پتروشیمی و نفت چین (Sinopec)» و واحدی از «شرکت DuPont» در پکن شرکت مشترکی تاسیس کردند تا از افزایش فزاینده تقاضای جهانی بخش شیمیایی در پررونق‌ترین بخش اقتصاد جهان - یعنی صنایع شیمیایی بهره‌مند شوند.

بورس‌های عربی

شرکت تصفیه آب اماراتی Metitoا۷.۴ درصد از سهام خود را به «شرکت مالی بین‌المللی (IFC)» که بخشی از «گروه بانک جهانی» است فروخت و یک وام بلند مدت ۲۰‌میلیون دلاری از آن نهاد اخذ کرد. درآمد این شرکت سال گذشته ۱۰۰‌میلیون دلار بود و پیش‌بینی می‌شود امسال ۳۰‌درصد افزایش یابد.

افزایش بهای نفت، افزایش دارایی تجمعی خارجی عربستان سعودی را به همراه داشته است. دارایی‌هایی که توسط «آژانس پولی عربستان سعودی» مدیریت می‌شود، با رشد ماهانه ۳/۴‌میلیارد دلار، امسال به ۹/۲۶۶‌میلیارددلار خواهد رسید. عمده دارایی‌های این آژانس به شکل اوراق قرضه مطمئن G۷ است. طبق تحقیقات «مرکز مالی کویت، پیش‌بینی می‌شود دارایی‌های مدیریت شده توسط بازار سرمایه‌گذاری کویتی تا سال ۲۰۱۰ به ۱۴۰‌میلیارد دلار برسد. این میزان در حال حاضر ۷۵‌میلیارددلار است. افزایش قیمت نفت، کاهش نرخ بهره و پشتیبانی «مرجع سرمایه‌گذاری کویت (KIA)» علل عمده این افزایش به شمار می‌روند. حدود ۷۵ شرکت سرمایه‌گذاری در کویت وجود دارد.

«پالایشگاه بهارات عمان» که از سرمایه‌گذاری مشترک «شرکت نفت بهارات» هندوستان و «شرکت نفت عمان» تاسیس شده قصد دارد تا از طریق عرضه اولیه سهام، ۳۰۰‌میلیون دلار به دست آورد. ۵۲‌درصد از سهام این شرکت کماکان در اختیار سرمایه‌گذاران مشترک باقی خواهند ماند و ۴۸‌درصد آن به عموم عرضه خواهد شد.

پیشنهاد ۲/۲۱میلیارد دلاری قطر جهت خرید سومین فروشگاه بزرگ زنجیره‌ای بریتانیا به نام Sainsbury به مراحل پایانی خود نزدیک می‌شود.

رییس کل بانک مرکزی عربستان سعودی اعلام کرد که دولت پس از بررسی موقعیت فعلی اقتصادی، لزومی به تغییر نمی‌بیند، لذا بر خلاف آمریکا، کاهش نرخ بهره را اعمال نخواهد کرد. نرخ تورم در این کشور به بالاترین میزان خود در ۷ سال گذشته رسیده است.

نزدک، بورس دبی و OMX: بورس نزدک و بورس دبی تصمیم گرفتند که به طور مشترک سهام بورس OMX را کسب کرده و به رقابت با یکدیگر پایان دهند. قرار است بورس دبی - که دولتی است‌- سهام کلیدی در بورس‌های اوراق لندن و نزدک را کسب کند. طبق تفاهم، بورس دبی ۲۰‌درصد سهام نزدک را تصاحب کرده و نزدک سهام راهبردی در «بورس مالی بین‌المللی دبی» را کسب می‌کند و در پی آن، بورس مالی بین‌المللی دبی به نامی که حاوی برند نزدک باشد، تغییر نام داده و مجوز استفاده از فناوری بازار نزدک و OMX را نیز اخذ می‌کند. به همین علت،

داد و ستد سهام OMX در بورس متوقف شده است. در همین حال، مراجع قانونگذار آمریکا اعلام کردند که بحث خریداری ۲۰‌درصد سهام نزدک از سوی بورس دبی به دقت در حال بررسی است. جورج بوش، رییس جمهور آمریکا تایید کرد که این موضوع از لحاظ «امنیت ملی» مورد ارزیابی دقیق قرار گرفته و سخنگوی مجلس نمایندگان ایالات متحده نیز اعلام کرد که این تفاهم، «هیچگونه زنگ خطری را به صدا در نیاورده است».

«مرجع سرمایه‌گذاری قطر(QIA) »

۲۰‌درصد سهام بورس اوراق بهادار لندن را به مبلغ حدود ۲/۱‌میلیارد دلار خریداری کرد. این اقدام به دنبال ناتوانی از خرید ۳۱‌درصد از سهام هلدینگ نزدک - که عمده آن به عنوان بخشی از موافقت خرید سهام OMX در اختیار بورس دبی قرار گرفت - انجام پذیرفت. به گفته QIA، خریداری سهام بخشی از راهبرد این مرجع در راستای «ایجاد سرمایه‌گذاری بلند مدت در امور تجاری با کیفیت بالا» به شمار می‌رود. همچنین، به دنبال امضای موافق نامه خرید مشترک OMX توسط بورس‌های دبی و نزدک، «مرجع سرمایه‌گذاری قطر (QIA)» حدود ۱۴‌درصد از سهام OMX را خریداری نموده است. به علاوه، QIA در حال رایزنی با دو سهامدار به نام‌های Investor و Nordea جهت خرید سهام OMX که در اختیار آنان می‌باشد، به ازای ۲۶۰ کرون سوئد به ازای هر سهم است که در این صورت این مرجع در مجموع ۹/۱۵‌درصد از سهام OMX را در اختیار خواهد گرفت.