ایسنا - کارهای اجرایی مربوط به خصوصی‌سازی ۹ واحد پتروشیمی برای عرضه در بورس تا پایان سال در حال انجام است. دکتر مهدی آقاجانی، مدیرامور مالی شرکت ملی صنایع پتروشیمی، با بیان این مطلب افزود: سهام واحدهای پتروشیمی تبریز، خراسان، شیراز، بیستون، فن‌آوران، تندگویان، غدیر، امیرکبیر و رازی طبق مصوبه هیات وزیران تا پایان سال به بورس عرضه می‌شوند.

وی خاطرنشان کرد: اولین واگذاری در مهرماه انجام می‌شود که مربوط به مجتمع پتروشیمی فن‌آوران خواهد بود.

عرضه سهام واحدهای پتروشیمی خصوصی

وی درباره عرضه سهام مجتمع‌های خصوصی پتروشیمی در بورس گفت: برای این کار تکلیف قانونی داریم که طبق تبصره ۴ قانون بودجه مجتمع‌هایی که دارای سهام پتروشیمی زیر ۵۰درصد شرکت ملی صنایع پتروشیمی هستند تا پایان سال واگذار شوند، البته مراحل اداری‌ آن در حال انجام است.

وی با اشاره به تجربه خوب کشور درباره خصوصی‌سازی واحدهای بزرگی مثل مس و فولاد اظهار کرد: روند خصوصی‌سازی در شرکت ملی صنایع پتروشیمی خوب بوده است و تا به حال حدود ۱۲ شرکت پتروشیمی به طور کامل خصوصی شده‌اند و ۸ تا ۹ شرکت نیز با مشارکت بخش‌خصوصی در حال فعالیت هستند.

آقاجانی تاکید کرد: طبق قانون اجازه داریم شرکت‌های کلیدی را به هر دلیلی با توجه به نیازمان نگه داریم و دیرتر خصوصی کنیم.

واگذاری شرکت بازرگانی پتروشیمی به تولیدکنندگان

وی درخصوص دلایل دولتی ماندن چند شرکت پتروشیمی مثل شرکت بازرگانی پتروشیمی گفت: ما پیشنهاد خصوصی‌سازی شرکت ملی صنایع پتروشیمی را نیز داده‌ایم، یعنی سهام دولت در آن به زیر ۵۰درصد کاهش یابد. البته در مورد واگذاری شرکت بازرگانی پتروشیمی این واگذاری باید به تولیدکنندگان محصولات پتروشیمی باشد، زیرا اگر سهام آن به مردم عادی عرضه شود، این شرکت موفق نخواهد شد ولی اگر عمده سهام آن به تولیدکنندگان عرضه شود، به دلیل این که این تولیدکنندگان محصولات خود را برای فروش به شرکت بازرگانی پتروشیمی عرضه می‌کنند، شرکت مورد نظر رونق خوبی خواهد گرفت.

نحوه واگذاری واحدهای زیان‌ده

عضو ستاد مرکزی اصل ۴۴ قانون‌اساسی در خصوص پتروشیمی‌های زیان‌ده و نحوه واگذاری آنها گفت: در شرکت ملی صنایع پتروشیمی معمولا شرکت زیان‌ده وجود ندارد و دلیل سود دهی کم برخی شرکت‌ها نیز این است که سال اول بهره‌برداری خود را طی می‌کنند یا این که دارای نرخ یارانه‌ای و تثبیتی برای فروش محصولات خود هستند، ولی اگر سود آنها خیلی کم باشد، پتروشیمی‌های کم بازده از طریق مزایده عرضه می‌شوند.

وی با بیان این‌که در این میان سه واحد پتروشیمی از طریق مزایده عرضه می‌شوند، یادآور شد: پتروشیمی رازی از طریق مزایده بین‌الملی واگذار می‌شود و برای واحدهای تندگویان و غدیر نیز از طریق مزایده عمل می‌شود.

به عنوان مثال پتروشیمی غدیر چون سال اول بهره‌برداری خود را طی می‌کند و با ۶۰درصد ظرفیت اسمی خود در حال تولید است، از طریق مزایده برای واگذاری آن اقدام می‌کنیم ولی تا سال آینده ظرفیت تولید این مجتمع به ۱۰۰درصد خواهد رسید. البته اگر سال بعد این مجتمع واگذار شود، این واگذاری در بورس خواهد بود.

وی درخصوص شرکت‌های زیان‌ده نیز تصریح کرد: این شرکت‌ها عموما یا از طریق مزایده و یا از طریق اصلاح ساختار و سودآوری در بورس عرضه خواهند شد.

واگذاری سرویس‌های جانبی در اولویت‌های بعدی

وی در خصوص واحدهای تامین‌کننده سرویس‌های جانبی‌ (یوتیلیتی) و واگذاری آنها نیز گفت: این واحدها در آینده به استفاده‌کنندگان از سرویس‌های فوق واگذار می‌شوند و در اولویت‌های بعدی واگذاری هستند، زیرا در ابتدا باید واحدهای استفاده کننده از آنها خصوصی شده باشند، ولی با این حال نیز همه این واگذاری برعهده هیات عالی واگذاری‌ها است و به صورت مقطعی نمی‌توان در خصوص آنها اظهارنظر کرد.