دیدگاه
سرنوشت مپنا
در سال ۸۶ سهامداران بورس در مقایسه با سال گذشته شاهد ورود تعداد بیشتری از شرکتهای تازه وارد در قالب اصل ۴۴ بوده و خواهند بود. عرضه قریبالوقوع ۵درصد از سهام این شرکت در بورس بهانه ای شد تا از چند زاویه مختلف به این مهمان تازهوارد بازار سرمایه نگاهی بیندازیم. قطعا طی امروز از «رمپنا» گفتهها و شنیدههای بیشتری در بین سهامداران ردوبدل میشود. پس از فولاد مبارکه، ملی مس و فولاد خوزستان، اکنون وقت آن رسیده تا بورس اوراق بهادار تهران و تعداد رو به افزایش سرمایهگذاران آن، پاسخ بخش دیگری از تردیدها و ابهامات خود را بیابند.
۱ - اثرات محدودیتهای تجاری: اگرچه بسیاری از کارشناسان بازار معتقدند که آستانه تحمل سهامداران بورس در قبال مسائل سیاسی و پرونده هسته ای تا حد زیادی بالا رفته است، با این وجود امکان صرف نظر از اثرات اقتصادی مستقیم وجود ندارد.
مدیریت مپنا اعلام کرده که با پیش خرید تجهیزات و ملزومات موردنیاز خود امکان مقاومت در برابر تحریمهای احتمالی را به مدت دو سال افزایش داده است، اما بدون شک تحمیل هزینههای مالی ناشی از خرید زود هنگام تجهیزات، انبار و نگهداری آنها و دور ماندن از تکنولوژیهای روز همچنان بر دوش شرکت خواهد بود.
۲ - استقبال بازار: رشد قیمتی و بازده قابل توجه شرکتهای ملی مس، فولاد مبارکه و فولاد خوزستان در ماههای گذشته و نیز تقسیم سود جالب توجه و نسبتا سریع این شرکتها،
مجموعه ای از بهترین خاطرات را طی سه سال گذشته و پس از یک دوران طولانی رکود و ایستایی و حتی نزول در بورس ایران، برای سهامداران رقم زده است. به نظر میرسد استقبال سرمایهگذاران در ماههای اخیر زمینه بسیار مناسبی را برای خصوصی سازی در عرضه سهام صدر و ذیل اصل ۴۴ و یا حتی خارج از این اصل همچون مپنا فراهم آورده است.
۳ - سرنوشت دیگر نمادها: دو دیدگاه متفاوت در زمینه منبع تامین نقدینگی بازار برای پذیرش سهام «رمپنا» توسط سرمایهگذاران وجود دارد. گروهی معتقدند که نقدینگی کافی برای خرید ۵درصد سهام این شرکت در بازار وجود دارد و فشار چندانی بر دیگر نمادها وارد نخواهد شد. در مقابل گروه دیگری نیز معتقدند که کشش بازار در برابر تزریق وجه نقد جدید کاهش یافته و تامین وجه مورد نیاز سهامداران عمدتا از محل خروج از دیگر سهام بازار تامین خواهد شد. برآوردهای کارشناسی نشان میدهد که خرید ۵درصد از سهام عرضه شده مپنا در قیمتهای مورد انتظار بازار (محدوده ۱۳۰۰ تا ۱۵۰۰ ریال) نیازمند ۵۰ تا ۶۰میلیارد تومان سرمایهگذاری جدید است.
خوشبختانه با توجه به استقبال ۳۰میلیارد تومانی بازار سرمایه از عرضه سهام فولاد خوزستان در نخستین روز عرضه و فروش آن در کمتر از ۳ دقیقه، قابلیتهای بورس را برای حمایت از بازار به شرط رفع دغدغههای سرمایهگذاران نشان داده است. با این حال کاهش فشار تقاضا در برخی نمادهای پرطرفدار بازار طی روزهای اخیر، از آغاز تاثیر عرضه مپنا بر روند دیگر سهام خبر میدهد. اگرچه تاثیر نوسان قیمتهای جهانی نیز در این زمینه گوشزد میشود، اما مطمئنا تکاپوی سهامداران برای تامین نقدینگی خرید سهام مپنا نیز بیتاثیر نیست.
۴ - جمعبندی:در مجموع با توجه به برآیند چالشها و امتیازات پیش روی این سهم اعم از درون شرکتی و برون شرکتی، به نظر میرسد عرضه امروز در صورت پیشنهاد قیمت منطقی از سوی فروشندگان، با استقبال نسبی سرمایهگذاران روبهرو میشود.
در این میان سازمان خصوصیسازی و سهامداران مپنا به این نتیجه رسیدهاند که سرمایهگذاران دیگر حاضر به خرید سهام دولتی تحت هر شرایطی و با هر قیمتی
نیستند.
سرمایهگذاران بورس نیز به تدریج به این جمعبندی نزدیک میشوند که اراده محکمی در پس عرضههای صورت گرفته برای افزایش جذابیتهای بازار سرمایه و رونق بیشتر بورس اوراق بهادار وجود دارد که ریسک سرمایهگذاری در عرضههای کنونی دولت را تا حدودی کاهش میدهد.
ارسال نظر