شرکت رادیاتور ایران سود ده شد
طی سال 85 زیان 36 تومانی به سود 19 تومانی تبدیل شد
عملکرد شرکت رادیاتور ایران در سال مالی ۸۵
آنچه در گزارش هیات‌مدیره شرکت رادیاتور ایران بسیار مشهود است و به عنوان معجزه‌ این شرکت مطرح می‌شود، کاهش 22درصدی هزینه‌های سربار و جاری است که با وجود افزایش 47درصدی فروش و نیز افزایش چشمگیر سطح قیمت‌ها در سال 1385 بازگشت سودآوری به شرکت را ممکن کرد.

محمد شیخ‌الاسلامی مدیرعامل رادیاتور ایران در گزارش خود از کاهش شدید ضایعات در مصرف مواد اولیه به میزان ۲۰درصد در سال ۸۵ خبر داد و آن را از عوامل مهم کاهش سهم قیمت تمام شده تولید به فروش از ۴/۸۶درصد به ۴/۷۷درصد در سال گذشته برشمرد. شیخ‌الاسلامی مهم‌ترین چالش پیش روی شرکت را افزایش شدید قیمت جهانی فلزات رنگین و گسترش بی‌رویه واردات انواع رادیاتورهای باکیفیت پایین از شرق آسیا مطرح و به ضرورت تداوم سیاست‌گذاری در کاهش و تثبیت هزینه‌ها و ادامه رشد بهره‌وری تاکید کرد.با توجه به گزارش ارائه شده به مجمع عمومی عادی سالانه شرکت رادیاتور ایران در سال ۱۳۸۵ حرکت جدی در جهت کاهش بدهی به شبکه بانکی داخلی و اعتبارات فاینانس خارجی را در راستای اصلاح ساختار مالی شرکت در دستور کار خود قرار داد.
با وجود افزایش شدید فشار بازارهای بین‌المللی بر شرکت، به سبب افزایش 67درصدی قیمت فلزات رنگین، رادیاتور ایران موفق شد علاوه بر پرداخت کلیه تعهدات و دیون معوق خود و نیز مبلغ 30میلیارد ریال سود تسهیلات بانکی میزان خالص بدهی بانکی خود را در مدت فقط یک سال از مبلغ 261میلیارد ریال به 167میلیارد ریال معادل 36درصد کاهش دهد.
در پایان این جلسه مقرر شد که با توجه به تلاش‌های معجزه‌آسای شرکت در کاهش هزینه‌ها به سطح اوایل دهه ۸۰، افزایش بهره‌وری به بالاترین حد تاریخ شرکت، جبران کامل زیان انباشته ۲۵میلیارد ریالی شرکت و پرداخت مبلغ ۵۰ ریال سود به هر سهم تخصیص یابد و مابقی به حساب سود تقسیم نشده انتقال یابد تا صرف تقویت هر چه بیشتر بنیه مالی شرکت شود.
تاریخچه شرکت
شرکت رادیاتور ایران در تاریخ ۱۲ بهمن‌ماه ۷۵ سهامی عام و در تاریخ یکم اسفندماه همان سال وارد بورس اوراق‌بهادار تهران شد.
رادیاتور ایران در سال 85
سال ۱۳۸۵ برای شرکت رادیاتور ایران سال خیزش دوباره و مثبت شدن روند بسیاری از شاخص‌های مالی و تولیدی و بهره‌وری بود.
شاخص‌های کلیدی و مهمی چون فروش، ارزش افزوده، سود و سود قابل تخصیص، بهره‌وری کار و سرمایه، مواد اولیه نسبت به تولید، فروش سرانه، بازده حقوق و دستمزد، کاهش موجودی انبار، صادرات، ... همگی در این سال با بهبود چشمگیر روبه‌رو شد، به گونه‌ای که پس از دو سال رکود در درآمدها و سود، نه تنها زیان انباشته 18میلیارد ریالی شرکت جبران شد بلکه در پایان سال 15میلیارد ریال سود انباشته نیز بر جای ماند.
۱ - فروش
با وجود کاهش نسبی تولید در سال 1385 نسبت به سال مالی قبل، در این سال برای نخستین بار رکورد فروش شرکت از مرز 200میلیارد ریال گذشت و با 47درصد افزایش به 250میلیارد ریال رسید.
این افزایش چشمگیر فروش در حالی صورت گرفت که تعداد پرسنل شرکت با ۳۵درصد کاهش به ۳۳۹ نفر رسید. به عبارت روشن‌تر با این افزایش فروش و کاهش پرسنل، فروش سرانه شرکت پس از سال‌ها ثبات در حد کمتر از ۲۹۰میلیون ریال در مدت یک سال ۱۳۳درصد افزایش یافت و به ۶۵۴میلیون ریال در سال ۱۳۸۵ رسید.
در کل گروه رادیاتور ایران (تلفیقی) عملکرد سال 1385 در فروش کل 316میلیارد ریال و فروش سرانه 646میلیارد ریال بود که نسبت به عملکرد سال 1384 به ترتیب 26 درصد و 80 درصد افزایش یافت.
شرکت رادیاتور همچنان به عنوان یکی از پیشتازان در عرصه صادرات غیرنفتی با ۴/۴میلیون دلار صادرات در سال ۸۵، در صدر جدول این شرکت‌ها جای دارد.
2 - بهره‌وری
در کنار بهبود عملکرد فروش سرانه که شاخص اصلی در سودآوری به شمار می‌آید، اعمال کنترل علمی و سختگیرانه بر فرآیند مصرف مواد، سهم ضایعات در مواد مصرفی شرکت را به طرز بی‌سابقه‌ای کاهش داد و از ۷۴درصد در سال ۱۳۸۴ به ۵۹درصد در سال ۱۳۸۵ رساند که بیانگر ۲۰درصد بهبود در بهره‌وری است.
در همین دوره نسبت مصرف مواد اولیه به فروش نیز از 5/63درصد به 46درصد رسید. افزایش شدید فروش همزمان با کنترل جدی مصرف مواد، در کنار نظارت کامل بر هزینه‌های اداری و تشکیلاتی صورت گرفت، به گونه‌ای که سهم این گونه هزینه‌ها در کل فروش شرکت را به کمترین میزان در 5 سال گذشته یعنی 3/8درصد حدود نصف نسبت سال قبل (15درصد در سال 84) رساند و در واقع نسبت این گونه هزینه‌ها به فروش را نصف کرد.
یک سویه شدن سهم ضایعات در تولید، کاهش شمار پرسنل در برابر افزایش بهره‌وری و کنترل نظارت بر هزینه‌ها، نسبت هزینه سربار به فروش را در یک سال از ۹/۲۶ درصد به ۵/۱۹ درصد کاهش داده است و برای نخستین بار نسبت قیمت تمام شده به فروش را به کمترین حد سال‌های اخیر یعنی ۴/۷۷درصد (در برابر ۴/۸۶درصد) سال قبل رساند.
بازده حقوق و دستمزد نیز در همین دوره به بالاترین رکورد یعنی 7/6 برابر (در برابر 9/4 برابر سال 1384) رسید که به کاهش 30درصدی نسبت دستمزد به فروش (از 2/9درصد سال 1384 به 2/6درصد سال 1385) انجامید.
۳ - سود
همه اصلاحات انجام شده در افزایش فروش و کاهش قیمت تمام شده، طبعا بالاترین رقم سودآوری شرکت در چند سال گذشته را به ارمغان آورد. در سطح کل گروه رادیاتور ایران که ملاک محاسبه سازمان بورس اوراق بهادار تهران است، عملکرد شرکت از 10میلیارد ریال زیان عملکرد سال 1384 و 25میلیارد ریال زیان انباشته در پایان این سال، به 38میلیارد ریال سود عملکرد سال 1385 و 13میلیارد ریال سود قابل تخصیص بهبود یافته است که بهترین و بالاترین بازده از اواخر دهه 1370 خورشیدی به این سو به شمار می‌آید. برای نخستین بار پس از سال‌ها زیان انباشته، رادیاتور ایران اکنون جمعا 15میلیارد ریال سود انباشته دارد که ذخیره سود 214 ریالی برای هر سهم را به نمایش می‌گذارد. به عبارت دیگر، تنها در مدت یک‌سال زیان انباشته 36 تومانی هر سهم شرکت رادیاتور ایران به سود 19 تومانی تبدیل شده است.
۴ - بدهی به شبکه بانکی
در سال 1385 و با توجه به سهم چشمگیر هزینه‌های مالی در کل هزینه‌های شرکت، بیشترین تمرکز مدیریت بر اصلاح ساختارهای مالی، بازپرداخت بدهی‌های معوقه و بازسازی روابط شرکت با شبکه بانکی و سرانجام کاهش بدهی‌های بانکی شرکت با حداکثر توان بود. از آنجا که هزینه‌های جاری و سربار شرکت و نسبت آن به فروش در این سال به حداقل 10 سال اخیر رسید و رقم مطلق آن حتی 8میلیارد ریال کمتر از عملکرد سال 1384 بود، همه صرفه‌جویی‌های این محل و نیز کاهش ضایعات و افزایش فروش، به کاهش بدهی بانکی و بازپرداخت آن اختصاص یافت، به گونه‌ای که نه‌تنها همه بدهی‌های معوقه پرداخت شد، بلکه از میزان خالص بدهی بانکی شرکت حدود 10میلیارد تومان کاسته شد.
به عبارت روشن‌تر، در سال ۱۳۸۵ علاوه بر انجام کلیه تعهدات، بیش از یک سوم کل دریافت بابت فروش صرف پرداخت اصل بدهی‌های بانکی شرکت شده است.