ایسنا- اگر جذابیت‌های کافی در بازار ایجاد شود و سهام دولتی با قیمت‌های منطقی به فروش برسد، همیشه برای یک فرصت سرمایه‌گذاری خوب، متقاضی وجود دارد. علی سنگینیان، معاون مطالعات اقتصادی و توسعه بازار سازمان بورس و اوراق بهادار، درباره محقق کردن هفت‌هزار میلیارد تومان از محل واگذاری سهام شرکت‌های دولتی در سال ۸۶ و این که از نظر بودجه‌ای تحقق این رقم تنها از سوی بورس نخواهد بود، خاطرنشان کرد: بخشی از تحقق‌ نیافتن‌های درآمدها در سال‌های گذشته متوجه عرضه بوده است، به هر حال دولت برای واگذاری سهامی‌ که پیش‌بینی شده بود نتوانست به عرضه همه آنها بپردازد. از سوی دیگر خریدار وجود نداشته یا قیمت‌هایی بوده که به آن رقم سهام به فروش نرفته است، اما در حال حاضر شرایط بازار برای تحقق درآمد خیلی سخت است، هرچند که امکان و قابلیت آن با توجه به پتانسیل بازار وجود دارد.

او در ادامه با اشاره به این که در دید کوتاه‌مدت تحقق درآمد‌های بودجه‌‌ای دولت از محل فروش سهام شرکت‌های دولتی با توجه به میانگین حجم معاملات روزانه که کمتر از ۱۰میلیارد تومان است، سخت خواهد بود، گفت: اما اگر جذابیت‌های کافی ایجاد شود و سهام دولتی با قیمت‌های منطقی که بازار منتظر آن است به فروش برسد، همیشه برای یک فرصت سرمایه‌گذاری خوب، متقاضی وجود دارد. به گفته وی اگر سهام شرکت‌های دولتی با توجه به نیاز‌های بازار عرضه شود، حتما برای آن خریدار خواهد بود.

سنگینیان، جذابیت در فرآیند عرضه را مورد توجه قرار داد و افزود: دولت دارای تعداد زیادی شرکت‌های مختلف است. برخی از آنها ممکن است برای بازار جذابیت نداشته باشد، اما هستند، صنایع و شرکت‌های خوبی که متقاضی برای آنها وجود دارد، اما سازمان خصوصی‌سازی باید به تسهیل فرآیند عرضه بپردازد. به عنوان مثال، وقفه در عرضه سهام موجب خواهد شد که فرآیند آن کند صورت گیرد، اما اگر در زمان کوتاه مدت با قیمت‌های بازاری‌تری عرضه انجام شود و سازمان بورس هم به تسهیل فرآیند پذیرش بپردازد، ابهامات موجود در بازار کاهش یافته و موجب شفافیت در حیطه اطلاعات خواهد شد.

معاون مطالعات اقتصادی و توسعه بازار سازمان بورس و اوراق بهادار در پاسخ به این پرسش که در سال گذشته نیز سازمان خصوصی‌سازی نتوانست درآمد‌های بودجه‌ای را محقق کند، آیا روند کند بازار این موضوع را سبب شده است؟ ادامه داد: این کندی هم به دلیل بازار و هم بحث‌های سهام عدالت و اصل ۴۴ قانون اساسی بوده که یک نوع بلاتکلیفی ایجاد کرده است که این سهام در قالب چه سیاستی اعمال شود. بنابراین اگر سیاست‌های اجرایی اصل ۴۴ قانون اساسی کاملا تدوین و رویه اجرایی سهام عدالت تعریف شود و دولت کمتر به فکر تحقق درآمد‌های بودجه‌‌ای باشد و بیشتر اهداف بلندمدت‌تر خصوصی‌سازی اعمال شود، موفق‌تر خواهیم شد.معاون مطالعات اقتصادی و توسعه بازار سازمان بورس و اوراق بهادار عرضه سهام شرکت‌های بزرگ را موجب محقق شدن درآمد‌های دولت از محل فروش سهام شرکت‌های دولتی عنوان کرد و افزود: با نگاه به روند عرضه سهامی‌ که در گذشته انجام شده می‌توان دریافت که این روند معادل با روند حرکت بازار بوده است، یعنی زمانی که بازار خوب بوده سهم بیشتر عرضه شده و در صورت روند کند در بازار این عرضه نیز کمتر صورت گرفته است.

سنگینیان، در ادامه با بیان این مطلب که دولت برای خصوصی‌سازی نباید به دنبال درآمد باشد، خاطرنشان کرد: اهداف بلندمدت‌تری باید دنبال شود نه این که به دنبال کسب درآمد‌های موضعی و کوتاه‌مدت بود و سهام را با بالاترین قیمت بفروشیم. اگر دولت در کنار اهداف کوتاه‌مدت فروش و تحقق درآمد‌های بودجه‌‌ای، سهام را به قیمت کمتری به فروش برساند، شاید در تحقق بودجه‌ موفق نباشد، اما مطمئنا برای رسیدن به اهداف بلندمدتش به آن کمک خواهد کرد. وی درباره روش واگذاری سهام شرکت‌ها توضیح داد: بر پایه ادبیات اقتصادی کارآمدترین روش قیمت‌گذاری بورس است، شرکت‌های بزرگ نمی‌توانند به مزایده گذاشته شوند و بورس بهترین مکان برای قیمت‌گذاری آنها است.

او نبود نهاد‌های مکمل را مدنظر قرار داد و افزود: اگر نهاد بی‌طرفی همچون شرکت‌های تامین سرمایه را داشتیم، برای تعیین قیمت کمک می‌کرد، اما چون این نهادها وجود ندارد، بورس آن نقش را اجرایی می‌کند. همه اینها مشکلاتی است که با صرف زمان، اجرایی شدن بند‌های بیشتری از قانون بازار سرمایه و پیش‌بینی نهاد‌های اجرایی در قانون حل خواهد شد.